Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

LGBT

Virksomheders brug af regnbueflaget risikerer at klinge hult, når det ikke bliver fulgt op af indsats

7-Eleven er en af hovedsponsorerne ved Copenhagen Pride. Virksomheden ”støtter op om visionen om at skabe en verden, hvor der er plads til alle”. Men virksomhederne skal huske, at kampen ikke stopper, bare fordi Pride-ugen er forbi, siger Ask Ulrich Petersen, der er forperson for interesseorganisationen LGBT Danmark, som kæmper for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoners rettigheder. Foto: Julie Meldhede Kristensen

Når det store Copenhagen Pride-optog lørdag bevæger sig gennem København for at markere kampen for homoseksuelles rettigheder, deltager en lang række virksomheder, som ikke normalt forbindes med LGBT-sagen. Der skal handling bag de gode intentioner, også resten af året, hvis det ikke skal være mere end en sympatisk – men tom – manifestation, mener flere

Går man en tur gennem København i denne uge, undgår man ikke at få øje på regnbueflaget i butiksvinduer, vajende fra officielle bygninger eller hængt op i vindueskarmen i private hjem.

Den officielle Pride-uge er over hovedstaden, og en hvilken som helst forretning eller butikskæde, der vil være noget ved mangfoldigheden, hejser – i både overført og i bogstavelig forstand – det regnbuefarvede flag. Flaget har siden 1978 symboliseret kampen for blandt andre homoseksuelles ligestilling og rettigheder og bliver hyppigt benyttet under Pride-ugen, der kulminerer med et stort optog gennem byen lørdag eftermiddag.

Ask Ulrich Petersen er forperson for interesseorganisationen LGBT Danmark, der kæmper for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoners rettigheder. Han mener, der er grund til at være skeptisk over for virksomheder, som markerer sig i Pride-ugen, men som ikke også samtidig ser på, hvordan forholdene er for LGBT-personer internt i virksomheden.

”Pride-ugen er en positiv ting og en politisk kamp, men hvis virksomhederne tror, at kampen stopper, når den sidste vogn er kørt forbi, og journalisterne har peget mikrofonen i en anden retning, så klinger indsatsen noget hult,” siger han.

Ask Ulrich Petersen mener, at det for nogle virksomheder kan virke attraktivt at hoppe ombord på en vogn i Pride-optoget, fordi det siger noget positivt om virksomheden.

”Det handler i høj grad om at pleje virksomhedens image, hvis den går ud og siger ’vi vil gerne mangfoldigheden’. Men hvis der ikke er mere i det end det, så har det ikke meget med kampen for mangfoldighed at gøre,” siger Ask Ulrich Petersen.

Efterhånden er det ikke gangbart for virksomheder at slå sig op på, at de udelukkende er sat i verden for at tjene penge og drive en økonomisk set sund forretning, forklarer Anne Kirstine Cramon. Hun er chefrådgiver i kommunikationsbranchen og derudover debattør hos blandt andet Berlingske og i programmer på både P1 og hos Radio24syv.

”Man kan ikke finde en virksomhed, der ikke har et CSR-program (program for social ansvarlighed, red.), og som ikke interesserer sig for nogles rettigheder eller FN’s Verdensmål. Det handler om at sende et signal til omverdenen om, at virksomheden ikke kun er ude på at tjene penge. Men det kommer meget nemt til at klinge lidt tomt og hult,” siger Anne Kirstine Cramon.

Og det bliver ofte lidt dobbeltmoralsk, både fra virksomhedernes og forbrugernes side. For forbrugerne er ikke så dumme, at de tror, at lidt regnbue-farvet folie på vinduerne betyder, at forretningen ikke først og fremmest har profit for øje, påpeger Anne Kirstine Cramon.

”Vi ved allesammen godt, at de store virksomheder ikke kun bliver drevet for at støtte op om diverse projekter. Men forbrugerne ønsker at høre de her gode budskaber. Så vi er selv med til at drive klapjagt og klappe virksomhederne ind i folden, hvor de ikke kan gøre andet end slå sig op på at interessere sig for forskellige gode sager. Det bliver lidt en dans om den varme grød: At virksomhederne er sat i verden for pengenes skyld,” siger hun.

Thomas Rasmussen, kommunikationschef for Copenhagen Pride, kan langt hen ad vejen godt forstå, at det kan se ud, som om nogle virksomheder kun interesserer sig for LGBT-sagen i den ene uge om året. Men han påpeger, at det er vigtigt at skelne mellem de virksomheder, som er officielle sponsorer, og dem, som blot deltager på dagen.

”Vi har stort indblik i, hvordan vores sponsorer arbejder med mangfoldighed og inklusion ude i virksomhederne. I år har vi for eksempel bedt alle sponsorerne om at formulere, hvorfor de gerne vil arbejde sammen med os,” siger Thomas Rasmussen.

Han er helt enig med LGBT Danmark i, at der bør være handling og substans bag ordene, når man under Copenhagen Pride går ud og markerer sig som en virksomhed, der vil mangfoldigheden.

”Vi går ikke og leger regnbue-politi op til Priden, men ofte vil vi i løbet af efteråret tage en snak med nogle af de virksomheder, der har deltaget, og høre dem, hvordan de arbejder med inklusion og mangfoldighed resten af året. Men hvis der er uoverensstemmelse mellem ord og handlinger, vil forbrugerne ofte have gjort virksomhederne opmærksomme på problemet via sociale medier,” siger Thomas Rasmussen.

Kioskkæden 7-Eleven er en af hovedsponsorerne ved Copenhagen Pride. Det er de ifølge kampagneleder Tanya Sonne Brix fra Reitan Convenience Denmark, selskabet bag 7-Eleven, fordi virksomheden ”støtter op om visionen om at skabe en verden, hvor der er plads til alle” og for at give noget tilbage til Priden, når kioskerne i løbet af ugen bliver hyppigt besøgt af festivalens deltagere.

”Der kommer naturligt flere kunder i butikkerne, når der er Pride. Det er jo en stor mangfoldighedsfest, som tiltrækker mange mennesker, og da vi har mange butikker lige i hjertet af København, synes vi også, det er vigtigt, at vi ikke bare lukrerer på, at de mange kunder kommer ind, men at vi også gør vores til, at Copenhagen Pride får et økonomisk udbytte gennem vores sponsorat, som de kan bruge til at sætte fokus på LGBT+-området,” siger Tanya Sonne Brix.