Vis din julekrybbe frem

Indsend dine billeder og se andre læseres julekrybber

I advent 2006 blev Vonsild Kirke pyntet med julekrybber af skolens mindste klasser.
I advent 2006 blev Vonsild Kirke pyntet med julekrybber af skolens mindste klasser. Foto: Vonsild Pastorat.

For mange danske familier er det ikke rigtigt jul før julekrybben er kommet frem i stuen. Julekrybber findes i ufattelige mange farver, former og udformninger. Nogle er kommet med hjem i bagagen fra eksotiske rejser, og andre er lavet i kalenderlysets skær ved spisebordet.

Vi vil gerne opfordre jer læsere til at indsende jeres julekrybber. Det kan være din egen hjemmelavede julekrybbe, en julekrybbe fra kirken, fra indkøbscenteret, fra børn og børnebørns daginstitutioner eller andre steder.

Fortæl gerne, hvor julekrybben stammer fra, og hvor gammel den er.

Du kan tilføje dit billede ved at trykke her

Billederne vil blive lagt ind i denne artikel, efterhånden som de bliver uploadet.

God fornøjelse med julekrybberne.

Denne julekrybbe købte jeg i 2001 på Madagsakar, og den har lige siden stået fremme hver jul, og i år er det altså 10. år, at den kommer frem.Den er skåret i rosentræ, og naturligvis er der tale om madagaskere, ligesom koen er en zebu-okse! Vi holder meget af den.
Denne julekrybbe købte jeg i 2001 på Madagsakar, og den har lige siden stået fremme hver jul, og i år er det altså 10. år, at den kommer frem.Den er skåret i rosentræ, og naturligvis er der tale om madagaskere, ligesom koen er en zebu-okse! Vi holder meget af den. Foto: Thorkild Sørensen
Julekrybben er erhvervet i byen Mueda i det allernordligste Mozambique, hvor min mand og jeg boede og arbejdede i nogle år. I det nordlige Mozambique lever Makondefolket med tradition for at skære figurer i sort træ, afbildende deres mytiske og religiøse univers. Efter portugisernes kolonisering af landet gennem flere hundrede år, er mange af makondefolket blevet kristne, og julekrybben kan ses som en moderne fortsættelse af deres billedskærer tradition. De gamle mytologiske figurer laver de dog stadigvæk.Vores julekrybbe kommer frem hvert år i december - også som et minde om en dejlig tid blandt nogle dejlige mennesker i Afrika, skriver Grete Ebbe Jensen.
Julekrybben er erhvervet i byen Mueda i det allernordligste Mozambique, hvor min mand og jeg boede og arbejdede i nogle år. I det nordlige Mozambique lever Makondefolket med tradition for at skære figurer i sort træ, afbildende deres mytiske og religiøse univers. Efter portugisernes kolonisering af landet gennem flere hundrede år, er mange af makondefolket blevet kristne, og julekrybben kan ses som en moderne fortsættelse af deres billedskærer tradition. De gamle mytologiske figurer laver de dog stadigvæk.Vores julekrybbe kommer frem hvert år i december - også som et minde om en dejlig tid blandt nogle dejlige mennesker i Afrika, skriver Grete Ebbe Jensen. Foto: Grete Ebbe Jensen.
Om dette bidrag til julekrybber kan jeg fortælle, at det er købt i julekrybbernes Mekka, nemlig Oberammergau for 6-7 år siden. Det er nøje udvalgt blandt mange utroligt overdekorerede, efter min smag, julekrybber. Hele byen var fyldt af dem selv på en sommerdag. Men vi har ikke fortrudt vores valg og er år efter år blevet endnu gladere for vores julekrybbe, som vi regner med kan holde flere generationer, da det er fremstillet af fint drejet og silkeblødt pudset træ, skriver Jonna Keller, Roskilde.
Om dette bidrag til julekrybber kan jeg fortælle, at det er købt i julekrybbernes Mekka, nemlig Oberammergau for 6-7 år siden. Det er nøje udvalgt blandt mange utroligt overdekorerede, efter min smag, julekrybber. Hele byen var fyldt af dem selv på en sommerdag. Men vi har ikke fortrudt vores valg og er år efter år blevet endnu gladere for vores julekrybbe, som vi regner med kan holde flere generationer, da det er fremstillet af fint drejet og silkeblødt pudset træ, skriver Jonna Keller, Roskilde. Foto: Jonna Keller.
I advent 2006 blev Vonsild Kirke pyntet med julekrybber af skolens mindste klasser.
I advent 2006 blev Vonsild Kirke pyntet med julekrybber af skolens mindste klasser. Foto: Vonsild Pastorat.
I advent 2006 blev Vonsild Kirke pyntet med julekrybber af skolens mindste klasser.
I advent 2006 blev Vonsild Kirke pyntet med julekrybber af skolens mindste klasser. Foto: Vonsild Pastorat
Hjemmelavet rustik stald til julekrybbe, opstillet i stuen fra 1. søndag i advent til Hellig Trekonger.
Hjemmelavet rustik stald til julekrybbe, opstillet i stuen fra 1. søndag i advent til Hellig Trekonger. Foto: Elisa T. Andersen
Egen krybbe. Ny ting hvert år. Arvet ting fra Sydtyskland. Venstre del "Heimatskrippe". Højre del klassisk krybbe.
Egen krybbe. Ny ting hvert år. Arvet ting fra Sydtyskland. Venstre del "Heimatskrippe". Højre del klassisk krybbe. Foto: Kirsten Bach
Vi er et par pensionerede lærere, der for tredje år hjælper lidt på Vesthimmerlands Museum i Aars.I julemåneden har vi nissejagt, dvs. at der på museet er lavet små nissetableauer i montrerne, hvor nisserne er flyttet ind. Nisserne ses ikke, men det gør deres ting, tøj og især nissehuer.Men først får eleverne en historie  (i år leger de gamle sanglege) og efter nissejagten har de de to foregående år fået fortalt om traditioner omkring julen.I år har museet samarbejdet med minikonfirmanderne, sognemedhjælperen og billedkunstlærerne.Det er der kommet en stor fin julekrybbe ud af, med figurer i fuld legemsstørrelse, og der
Vi er et par pensionerede lærere, der for tredje år hjælper lidt på Vesthimmerlands Museum i Aars.I julemåneden har vi nissejagt, dvs. at der på museet er lavet små nissetableauer i montrerne, hvor nisserne er flyttet ind. Nisserne ses ikke, men det gør deres ting, tøj og især nissehuer.Men først får eleverne en historie (i år leger de gamle sanglege) og efter nissejagten har de de to foregående år fået fortalt om traditioner omkring julen.I år har museet samarbejdet med minikonfirmanderne, sognemedhjælperen og billedkunstlærerne.Det er der kommet en stor fin julekrybbe ud af, med figurer i fuld legemsstørrelse, og der Foto: Sonja Marcussen.
Bjæverskov Kirkes julekrybbe er fra 1998, og den står i  våbenhuset fra 1. søndag i Advent til Hellig  tre Kongers dag.Selve stalden er lavet af Kristian Kristensen og de 9 figurer er lavet af Else Bernhardt
Bjæverskov Kirkes julekrybbe er fra 1998, og den står i våbenhuset fra 1. søndag i Advent til Hellig tre Kongers dag.Selve stalden er lavet af Kristian Kristensen og de 9 figurer er lavet af Else Bernhardt Foto: Kristian Kristensen
Min julekrybbe består af figurer som min søster købte på et marked i Mexico for 25 år siden , da hun boede der i flere år. Jeg manglede en okse og æsel som jeg fandt i en katolsk boghandel i Danmark, hvor de har alt til julekrybber i alle størrelser. Mine figurer er 7 cm høje.Julekrybben bliver sat op 1.søndag i advent, den får lov at være eneste julepynt de første 14 dage i adventstiden. Hvert år fryder jeg mig over den, det er mit smukkeste julepynt. Børnebørnene får lov at lege forsigtigt med figurerne og flytte rundt med dem, skriver Birthe Søgaard fra RIBE.
Min julekrybbe består af figurer som min søster købte på et marked i Mexico for 25 år siden , da hun boede der i flere år. Jeg manglede en okse og æsel som jeg fandt i en katolsk boghandel i Danmark, hvor de har alt til julekrybber i alle størrelser. Mine figurer er 7 cm høje.Julekrybben bliver sat op 1.søndag i advent, den får lov at være eneste julepynt de første 14 dage i adventstiden. Hvert år fryder jeg mig over den, det er mit smukkeste julepynt. Børnebørnene får lov at lege forsigtigt med figurerne og flytte rundt med dem, skriver Birthe Søgaard fra RIBE. Foto: Birthe Søgaard.
Min julekrybbe har jeg selv lavet figurer og stald til. Alle de øvrige små ting, har jeg over en årrække fundet i dukkehusforretninger samt på diverse loppemarkeder. I år er den opstillet på Sophienborg Plejecenter i Hillerød, hvor jeg også har haft fornøjelsen af, at fortælle juleevangeliet for nogle af beboerne, skriver Mette Marboe fra Helsinge.
Min julekrybbe har jeg selv lavet figurer og stald til. Alle de øvrige små ting, har jeg over en årrække fundet i dukkehusforretninger samt på diverse loppemarkeder. I år er den opstillet på Sophienborg Plejecenter i Hillerød, hvor jeg også har haft fornøjelsen af, at fortælle juleevangeliet for nogle af beboerne, skriver Mette Marboe fra Helsinge. Foto: Mette Marboe.
Krybben er et maleri af selve krybbens sted.... sådan som min dengang 6-årige datter forestillede sig det.Historien er den, at Århus Stiftstidende i årene omkring 1980 udskrev en børnekonkurrence om at fremstille et julemærke. Min datter Kamilla var glad for at tegne og male, så hun deltog i konkurrencen med det maleri, som hænger på væggen ved siden af et julepyntet vindue - og med udsigt til de gavmilde snemængder ude i haven.Hun vandt andenpræmien i avisens konkurrence. Førstepræmien gik til en tegning af en nissefamilie (Dengang i 1980 var det stadig ikke helt politisk korrekt at anvende kristen julesymbolik), skriver Per Sigh.
Krybben er et maleri af selve krybbens sted.... sådan som min dengang 6-årige datter forestillede sig det.Historien er den, at Århus Stiftstidende i årene omkring 1980 udskrev en børnekonkurrence om at fremstille et julemærke. Min datter Kamilla var glad for at tegne og male, så hun deltog i konkurrencen med det maleri, som hænger på væggen ved siden af et julepyntet vindue - og med udsigt til de gavmilde snemængder ude i haven.Hun vandt andenpræmien i avisens konkurrence. Førstepræmien gik til en tegning af en nissefamilie (Dengang i 1980 var det stadig ikke helt politisk korrekt at anvende kristen julesymbolik), skriver Per Sigh. Foto: Per Sigh.
Da jeg lige var flyttet til Danmark og ikke kunne sproget, meldte jeg mig til et keramikkursus i Ølby, ved Køge, hvor jeg lavede denne julekrybbe. Det er 26 år siden og den pynter stadig derhjemme. Traditionen vil at det lille Jesusbarn, først ligger i krybben juleaften. Men til ære for fotografen er han lige med. Om lidt ryger han ned i køkkenskuffen og venter til d. 24 december, skriver Judith M. Kristiansen.
Da jeg lige var flyttet til Danmark og ikke kunne sproget, meldte jeg mig til et keramikkursus i Ølby, ved Køge, hvor jeg lavede denne julekrybbe. Det er 26 år siden og den pynter stadig derhjemme. Traditionen vil at det lille Jesusbarn, først ligger i krybben juleaften. Men til ære for fotografen er han lige med. Om lidt ryger han ned i køkkenskuffen og venter til d. 24 december, skriver Judith M. Kristiansen. Foto: Judith M. Kristiansen.
Denne julekrybbe fik vi i 2009 af vore danske venner, som bor i Mali hver vinter.Figurene er lavet af fedtsten af lokale indbyggere, skriver Synøve og Peter Olsen fra Horslund.
Denne julekrybbe fik vi i 2009 af vore danske venner, som bor i Mali hver vinter.Figurene er lavet af fedtsten af lokale indbyggere, skriver Synøve og Peter Olsen fra Horslund. Foto: Synøve og Peter Olsen.
Her er vores julekrybbe. Vores søn fabrikerede stalden, da han var 10 år og gav os den i julegave med Maria, Josef og Jesusbarnet. Snart efter kom de øvrige figurer til. Vi har haft den i mere end 35 år. Da vores ældste barnebarn var 3 år, satte han alle figurerne ind i stalden. Vi spurgte hvorfor? Det er regnvejr, sagde han.
Her er vores julekrybbe. Vores søn fabrikerede stalden, da han var 10 år og gav os den i julegave med Maria, Josef og Jesusbarnet. Snart efter kom de øvrige figurer til. Vi har haft den i mere end 35 år. Da vores ældste barnebarn var 3 år, satte han alle figurerne ind i stalden. Vi spurgte hvorfor? Det er regnvejr, sagde han. Foto: Karen Rømer Larsen
Mit kæreste eje er julekrybben, som jeg har fået igennem adskillige år som barn i julegave og i fødselsdagsgave. Det er ca. 45 år siden.Det er altid den første juleting, som bliver fundet frem af gemmerne og opstillet i stuen til 1. søndag i advent.Mine forældre har siden givet samtlige 15 børnebørn hver deres julekrybbe, som de har fået i julegave over flere år, da julekrybben er ret kostbar.Min mor skrev julekrybben hjem fra København, fortæller Anna Grethe Sangild Nielsen.
Mit kæreste eje er julekrybben, som jeg har fået igennem adskillige år som barn i julegave og i fødselsdagsgave. Det er ca. 45 år siden.Det er altid den første juleting, som bliver fundet frem af gemmerne og opstillet i stuen til 1. søndag i advent.Mine forældre har siden givet samtlige 15 børnebørn hver deres julekrybbe, som de har fået i julegave over flere år, da julekrybben er ret kostbar.Min mor skrev julekrybben hjem fra København, fortæller Anna Grethe Sangild Nielsen. Foto: Anna Grethe Sangild Nielsen.
Billeder af de deltagende julekrybber fra vores nyligt  afholdte konkurrence i Oure, Vejstrup, Lundeborg menighedsråd, skriver Getter Hundstrup.
Billeder af de deltagende julekrybber fra vores nyligt afholdte konkurrence i Oure, Vejstrup, Lundeborg menighedsråd, skriver Getter Hundstrup. Foto: Getter Hundstrup.
Billeder af de deltagende julekrybber fra vores nyligt  afholdte konkurrence i Oure, Vejstrup, Lundeborg menighedsråd, skriver Getter Hundstrup.
Billeder af de deltagende julekrybber fra vores nyligt afholdte konkurrence i Oure, Vejstrup, Lundeborg menighedsråd, skriver Getter Hundstrup. Foto: Getter Hundstrup.
Billeder af de deltagende julekrybber fra vores nyligt  afholdte konkurrence i Oure, Vejstrup, Lundeborg menighedsråd, skriver Getter Hundstrup.
Billeder af de deltagende julekrybber fra vores nyligt afholdte konkurrence i Oure, Vejstrup, Lundeborg menighedsråd, skriver Getter Hundstrup. Foto: Getter Hundstrup.
Billeder af de deltagende julekrybber fra vores nyligt  afholdte konkurrence i Oure, Vejstrup, Lundeborg menighedsråd, skriver Getter Hundstrup.
Billeder af de deltagende julekrybber fra vores nyligt afholdte konkurrence i Oure, Vejstrup, Lundeborg menighedsråd, skriver Getter Hundstrup. Foto: Getter Hundstrup.
Billeder af de deltagende julekrybber fra vores nyligt  afholdte konkurrence i Oure, Vejstrup, Lundeborg menighedsråd, skriver Getter Hundstrup.
Billeder af de deltagende julekrybber fra vores nyligt afholdte konkurrence i Oure, Vejstrup, Lundeborg menighedsråd, skriver Getter Hundstrup. Foto: Getter Hundstrup
Det er 41 år siden, jeg har modelleret denne julekrybbe.Først i 2008 blev det så til endnu en krybbe, skriver Margret Gröndahl.
Det er 41 år siden, jeg har modelleret denne julekrybbe.Først i 2008 blev det så til endnu en krybbe, skriver Margret Gröndahl. Foto: Margret Gröndahl.
For 41 år siden modellerede jeg en julekrybbe.Først i 2008 blev det så til endnu en krybbe, som kan ses her på billedet, skriver Margret Gröndahl.
For 41 år siden modellerede jeg en julekrybbe.Først i 2008 blev det så til endnu en krybbe, som kan ses her på billedet, skriver Margret Gröndahl. Foto: Margret Gröndahl.
Vedhæftede julekrybbe lavede jeg i forbindelse med mini-konfirmand undervisning for et par år siden. Den har siden da været med i kirken til julegudstjenesterne for dagpleje-, børnehave- og skolebørn. Ungerne elsker, at den gode jule-fortælling understøttes af dukkerne, skriver Lise Døssing.
Vedhæftede julekrybbe lavede jeg i forbindelse med mini-konfirmand undervisning for et par år siden. Den har siden da været med i kirken til julegudstjenesterne for dagpleje-, børnehave- og skolebørn. Ungerne elsker, at den gode jule-fortælling understøttes af dukkerne, skriver Lise Døssing. Foto: Lise Døssing.
I har efterlyst julekrybber og jeg sender derfor en julekrybbe, som kommende konfirmander og jeg og en billedkunstlærer Helle Bøving har arbejdet med i efteråret.De første billeder er hvor de arbejder med figurerne.Figurerne er lavet af hønsetrådsnet og papmaché. Vores graver har lavet det inderste træ skelet, så de står solidt.Figurerne skal være transportable idet de skal flyttes mellem kirkerne.Det har været en meget fin proces, hvor konfirmanderne har været meget aktive, og hvor de selv er kommet med aviser og tøjrester hjemmefra, skriver Jane Fromberg, sognepræst i Oure, Vejstrup og Lundeborg kirke.
I har efterlyst julekrybber og jeg sender derfor en julekrybbe, som kommende konfirmander og jeg og en billedkunstlærer Helle Bøving har arbejdet med i efteråret.De første billeder er hvor de arbejder med figurerne.Figurerne er lavet af hønsetrådsnet og papmaché. Vores graver har lavet det inderste træ skelet, så de står solidt.Figurerne skal være transportable idet de skal flyttes mellem kirkerne.Det har været en meget fin proces, hvor konfirmanderne har været meget aktive, og hvor de selv er kommet med aviser og tøjrester hjemmefra, skriver Jane Fromberg, sognepræst i Oure, Vejstrup og Lundeborg kirke. Foto: Jane Fromberg.
Da vores børn, hvoraf den ældste nu er 23 år, var små begyndte min mand at strikke denne julekrybbe. Første søndag i advent blev selv krybben, fårene og hyrderne sat op. Og børnene fik fortalt om Betlehem og om at vente på at Jesus blev født. Vi snød lidt og hen imod jul kom englene til - engle med strithår og rockguitar og mere engleagtige harpespillende engle. Senere kom englene med de sænkede flammesværd til. Som et tegn på, at nu var der åbent ind til Paradis igen.Lillejuleaften kom Maria og Josef gående lidt borte. Englene er strikket rundt om piberensere, så de kan bøjes og bevæges. Juleaften var Josef og Maria i stalden med Jesus. Et par dage efter kom de hellige tre konger ridende langvejs fra og helligtrekongers aften var de ved stalden. På billedet kan man ikke se, at der øverst i vinduet hænger endnu flere engle og en adventsstjerne.Nu hvor børnene er voksne eller store, stilles hele krybben op første søndag i advent. P.S. min mand er også præst og hedder Kaaleeraq Finn  Rosing Illum, skriver præsten i Sønder Bjert Tine Illum.
Da vores børn, hvoraf den ældste nu er 23 år, var små begyndte min mand at strikke denne julekrybbe. Første søndag i advent blev selv krybben, fårene og hyrderne sat op. Og børnene fik fortalt om Betlehem og om at vente på at Jesus blev født. Vi snød lidt og hen imod jul kom englene til - engle med strithår og rockguitar og mere engleagtige harpespillende engle. Senere kom englene med de sænkede flammesværd til. Som et tegn på, at nu var der åbent ind til Paradis igen.Lillejuleaften kom Maria og Josef gående lidt borte. Englene er strikket rundt om piberensere, så de kan bøjes og bevæges. Juleaften var Josef og Maria i stalden med Jesus. Et par dage efter kom de hellige tre konger ridende langvejs fra og helligtrekongers aften var de ved stalden. På billedet kan man ikke se, at der øverst i vinduet hænger endnu flere engle og en adventsstjerne.Nu hvor børnene er voksne eller store, stilles hele krybben op første søndag i advent. P.S. min mand er også præst og hedder Kaaleeraq Finn Rosing Illum, skriver præsten i Sønder Bjert Tine Illum. Foto: Tine Illum.
I en årrække har vi nydt solen i Goa. På markedet i Mopsa så vi en kitchet julekrybbe, som vi imidlertid ikke tog os sammen til at købe. Da vi nogle dage senere besluttede os for at købe julekrybben, kunne vi ikke opdrive den. Vi fortalte det til en af strandsælgerne, som efter to tre dage overrakte os krybben i den bagende sol på den eksotiske strand. Siden da er den hvert år blevet stillet op af vore børnebørn, skriver Bodil og Troels Johansen
I en årrække har vi nydt solen i Goa. På markedet i Mopsa så vi en kitchet julekrybbe, som vi imidlertid ikke tog os sammen til at købe. Da vi nogle dage senere besluttede os for at købe julekrybben, kunne vi ikke opdrive den. Vi fortalte det til en af strandsælgerne, som efter to tre dage overrakte os krybben i den bagende sol på den eksotiske strand. Siden da er den hvert år blevet stillet op af vore børnebørn, skriver Bodil og Troels Johansen Foto: Bodil og Troels Johansen.
Julekrybber hører julen og er med til at pege på det centrale i julen. Julekrybbben her er lavet af en af vore gode venner Britta Rouither i porcelænsler. Hvad man ikke kan se på billedet, er at Jesus sutter på tommelfingeren. Hver enkelt af figurene har sine forbilleder, eksempelvis er kvinden med krukken, en nydansk kvinde, der ofte kom for at låne mel.Vi samler lidt på julekrybber, men denne her sætter vi størst pris på. Der findes kun dette ene eksemplar, skriver Kerstin og Bjarne Nederby Jessen.
Julekrybber hører julen og er med til at pege på det centrale i julen. Julekrybbben her er lavet af en af vore gode venner Britta Rouither i porcelænsler. Hvad man ikke kan se på billedet, er at Jesus sutter på tommelfingeren. Hver enkelt af figurene har sine forbilleder, eksempelvis er kvinden med krukken, en nydansk kvinde, der ofte kom for at låne mel.Vi samler lidt på julekrybber, men denne her sætter vi størst pris på. Der findes kun dette ene eksemplar, skriver Kerstin og Bjarne Nederby Jessen. Foto: Kerstin og Bjarne Nederby Jessen
Julekrybber hører julen til og er med til at pege på det centrale i julen, og hjemme hos os er vi glade for julekrybber og har flere.  For os symboliserer de det mest centrale i julen. Denne julekrybbe har vi købt i bazaren i Jerusalem af en kristen palæstinenser. Den er udskåret i oliventræ.  Stalden er en den halve side af et stykke træstamme, som er udhulet og dermed giver rum for den hellige familie. Figurerne er stiliserede og uden klare ansigtstræk. Vi blev meget grebet af netop denne julekrybbe, da vi så den under et besøg i april i år. Nu bor den hjemme hos os, og det er den første jul, vi har den fremme, skriver Kerstin og Bjarne Nederby Jessen.
Julekrybber hører julen til og er med til at pege på det centrale i julen, og hjemme hos os er vi glade for julekrybber og har flere. For os symboliserer de det mest centrale i julen. Denne julekrybbe har vi købt i bazaren i Jerusalem af en kristen palæstinenser. Den er udskåret i oliventræ. Stalden er en den halve side af et stykke træstamme, som er udhulet og dermed giver rum for den hellige familie. Figurerne er stiliserede og uden klare ansigtstræk. Vi blev meget grebet af netop denne julekrybbe, da vi så den under et besøg i april i år. Nu bor den hjemme hos os, og det er den første jul, vi har den fremme, skriver Kerstin og Bjarne Nederby Jessen. Foto: Kerstin og Bjarne Nederby Jessen
Denne julekrybbe købte jeg for ca. 55 år siden ved søndagsskolens juleafslutning, for de stjerner jeg havde optjent ved fremmøde i årets løb. Den har ligget sammenklappet i en skuffe i mange år, men nu kommer den frem igen hvert år, ligesom i min barndom. Jesu familie med dyrene i stalden er der selvfølgelig. Foruden englene, hyrderne med deres hunde og lam, vismændene og de hellige trekonger, som er ankommet på en prægtig elefant. Den er en god stemningsskaber med det store opbud af engle, mennesker og dyr, skriver Arne Jensen fra Langeskov.
Denne julekrybbe købte jeg for ca. 55 år siden ved søndagsskolens juleafslutning, for de stjerner jeg havde optjent ved fremmøde i årets løb. Den har ligget sammenklappet i en skuffe i mange år, men nu kommer den frem igen hvert år, ligesom i min barndom. Jesu familie med dyrene i stalden er der selvfølgelig. Foruden englene, hyrderne med deres hunde og lam, vismændene og de hellige trekonger, som er ankommet på en prægtig elefant. Den er en god stemningsskaber med det store opbud af engle, mennesker og dyr, skriver Arne Jensen fra Langeskov. Foto: Arne Jensen
Dette er min julekrybbe, som jeg er meget glad for. Dels fordi den  minder mig om julens budskab, og dels fordi den stammer fra mit hjem. Den blev købt da jeg var barn, og stod fremme hvert år til jul . Da mine forældre døde for en del år siden fik jeg den, og nu glæder jeg mig over den hvert år fra advent til helligtrekonger. Den må være næsten 50 år gammel, dog er englen noget ældre, da den er juletræspynt fra min faders hjem, skriver Anne Marie Gram fra Hillerød.
Dette er min julekrybbe, som jeg er meget glad for. Dels fordi den minder mig om julens budskab, og dels fordi den stammer fra mit hjem. Den blev købt da jeg var barn, og stod fremme hvert år til jul . Da mine forældre døde for en del år siden fik jeg den, og nu glæder jeg mig over den hvert år fra advent til helligtrekonger. Den må være næsten 50 år gammel, dog er englen noget ældre, da den er juletræspynt fra min faders hjem, skriver Anne Marie Gram fra Hillerød. Foto: Anne Marie Gram.
Dette et billede af 2 julekrybber, som er købt i Daells varehus i København for omkring 40 år siden.Min mor købte den store og jeg den lille, og den har siden været fremme hver jul.Jeg husker stadig fornemmelsen af at komme op i juleudstillingen og se mængder af julekrybber, som var til salg. Det var en betagende fornemmelse at se alle julekrybberne. Den mindste af krybberne på billedet er 6 cm bred, 4 cm dyb og 5 cm høj.  Begge julekrybber er i plastik og made in Hongkong, skriver Birgitte Andersen.
Dette et billede af 2 julekrybber, som er købt i Daells varehus i København for omkring 40 år siden.Min mor købte den store og jeg den lille, og den har siden været fremme hver jul.Jeg husker stadig fornemmelsen af at komme op i juleudstillingen og se mængder af julekrybber, som var til salg. Det var en betagende fornemmelse at se alle julekrybberne. Den mindste af krybberne på billedet er 6 cm bred, 4 cm dyb og 5 cm høj. Begge julekrybber er i plastik og made in Hongkong, skriver Birgitte Andersen. Foto: Birgitte Andersen
På Friplejehjemmet Skovbakkehjemet i Odder har vi også en meget fin julekrybbe.Den er skabt af 85 årig Karen Skautrup, der hvert år op til jul arrangerer julekrybben i Friplejehjemmets forhal. Karin Skautrup laver selv alle figurerne i julekrybben, og der er meget stor detaljerigdom i julekrybben.Af praktiske hensyn er julekrybben etableret i et tomt akvarium. Resten af året laver Karin Skautrup skiftende miniatureudstillinger i akvariet og oftest med Friplejehjemmets sansehave som motiv. Stadig er alt hjemmelavet og meget dekorativt.Julekrybben er et godt samlingspunkt for beboere og besøgende her i julemåneden, den giver mulighed for gode samtaler og en lille udflugt til forhallen for at se det smukke arrangement, skriver Skovbakkehjemmets leder Kristian Bräuner-Møller.
På Friplejehjemmet Skovbakkehjemet i Odder har vi også en meget fin julekrybbe.Den er skabt af 85 årig Karen Skautrup, der hvert år op til jul arrangerer julekrybben i Friplejehjemmets forhal. Karin Skautrup laver selv alle figurerne i julekrybben, og der er meget stor detaljerigdom i julekrybben.Af praktiske hensyn er julekrybben etableret i et tomt akvarium. Resten af året laver Karin Skautrup skiftende miniatureudstillinger i akvariet og oftest med Friplejehjemmets sansehave som motiv. Stadig er alt hjemmelavet og meget dekorativt.Julekrybben er et godt samlingspunkt for beboere og besøgende her i julemåneden, den giver mulighed for gode samtaler og en lille udflugt til forhallen for at se det smukke arrangement, skriver Skovbakkehjemmets leder Kristian Bräuner-Møller. Foto: Kristian Bräuner-Møller.
Min datter Crista, som er gift og har tre dejlige drenge, elsker at bage fine lækre kager til familien.For et par år siden lavede hun denne fine julekrybbe af brunkagedej. Den måtte familien ikke spise. Den var til stor fryd for alle som kom i deres hjem, skriver Henning Klit fra Brædstrup.
Min datter Crista, som er gift og har tre dejlige drenge, elsker at bage fine lækre kager til familien.For et par år siden lavede hun denne fine julekrybbe af brunkagedej. Den måtte familien ikke spise. Den var til stor fryd for alle som kom i deres hjem, skriver Henning Klit fra Brædstrup. Foto: Henning Klit.
Hermed sender jeg vores krybbespil, der er fremme hvert år. Det stammer fra Nigeria, vi købte det da vi var missionæri Numan. Der er meget forbundet med det. Først og fremmest minder det os jo om Jesus fødsel, men der går også altid mange tanker tilbage til den gode tid i Numan og de mennesker, der var en del af vores hverdag dengang, skriver Helle Luxhøj Jensen fra Mariager.
Hermed sender jeg vores krybbespil, der er fremme hvert år. Det stammer fra Nigeria, vi købte det da vi var missionæri Numan. Der er meget forbundet med det. Først og fremmest minder det os jo om Jesus fødsel, men der går også altid mange tanker tilbage til den gode tid i Numan og de mennesker, der var en del af vores hverdag dengang, skriver Helle Luxhøj Jensen fra Mariager. Foto: Helle Luxhøj Jensen.
I januar 2010 var jeg på Madeira. Der var julekrybber i hver eneste kirke, lavet med stor fantasi og pyntet med lys og et væld af orkideer og andre smukke blomster. Et fantastisk syn. I mange byer havde man også en udendørs julekrybbe med store figurer af mennesker og dyr.  Denne krybbe er fra Santa Clara klosterets kirke i Caldeira. At man ud over de smukke oplevelser ofte kunne gå rundt i bare ben og sandaler og tænke på sneen i Danmark gjorde ikke oplevelsen mindre! Hvem der bare var der nu!
I januar 2010 var jeg på Madeira. Der var julekrybber i hver eneste kirke, lavet med stor fantasi og pyntet med lys og et væld af orkideer og andre smukke blomster. Et fantastisk syn. I mange byer havde man også en udendørs julekrybbe med store figurer af mennesker og dyr. Denne krybbe er fra Santa Clara klosterets kirke i Caldeira. At man ud over de smukke oplevelser ofte kunne gå rundt i bare ben og sandaler og tænke på sneen i Danmark gjorde ikke oplevelsen mindre! Hvem der bare var der nu! Foto: Vibeke B. Lasborg
I januar 2010 var jeg på Madeira. Der var julekrybber i hver eneste kirke, lavet med stor fantasi og pyntet med lys og et væld af orkideer og andre smukke blomster. Et fantastisk syn. I mange byer havde man også en udendørs julekrybbe med store figurer af mennesker og dyr.  Denne udendørs krybbe er fra byen Ribeira Brava. At man ud over de smukke oplevelser ofte kunne gå rundt i bare ben og sandaler og tænke på sneen i Danmark gjorde ikke oplevelsen mindre! Hvem der bare var der nu!
I januar 2010 var jeg på Madeira. Der var julekrybber i hver eneste kirke, lavet med stor fantasi og pyntet med lys og et væld af orkideer og andre smukke blomster. Et fantastisk syn. I mange byer havde man også en udendørs julekrybbe med store figurer af mennesker og dyr. Denne udendørs krybbe er fra byen Ribeira Brava. At man ud over de smukke oplevelser ofte kunne gå rundt i bare ben og sandaler og tænke på sneen i Danmark gjorde ikke oplevelsen mindre! Hvem der bare var der nu! Foto: Vibeke B. Lasborg
I januar 2010 var jeg på Madeira. Der var julekrybber i hver eneste kirke, lavet med stor fantasi og pyntet med lys og et væld af orkideer og andre smukke blomster. Et fantastisk syn. I mange byer havde man også en udendørs julekrybbe med store figurer af mennesker og dyr.  Denne krybbe er fra kirken i Ribeira Brava.At man ud over de smukke oplevelser ofte kunne gå rundt i bare ben og sandaler og tænke på sneen i Danmark gjorde ikke oplevelsen mindre! Hvem der bare var der nu!
I januar 2010 var jeg på Madeira. Der var julekrybber i hver eneste kirke, lavet med stor fantasi og pyntet med lys og et væld af orkideer og andre smukke blomster. Et fantastisk syn. I mange byer havde man også en udendørs julekrybbe med store figurer af mennesker og dyr. Denne krybbe er fra kirken i Ribeira Brava.At man ud over de smukke oplevelser ofte kunne gå rundt i bare ben og sandaler og tænke på sneen i Danmark gjorde ikke oplevelsen mindre! Hvem der bare var der nu! Foto: Vibeke B. Lasborg
Da vi havde set et par  af jeres fine julekrybber, fik vi vor egen taget frem.Den har  en særlig historie, idet den er håndskåret i Ibenholt eller en anden afrikansk sort træsort.Vi købte den, da vi i december-januar 1993 besøgte vor datter der var skoleleder ved Nyantanga missionsstationen  i Rwanda.Det skete at fattigfolk bankede på døren og ville tigge eller sælge juleting de havde lavet. Vi fik således fine julekort hvor den hellige familie var udskåret i fineste papirklip. Selvfølgelig var Josef, Maria og Jesusbarnet i sort karton.   En dag kom en mand med vor julekrybbe, som han  stillede op på køkkenbordet.  En fin lille hytte  på 20 cm.s højde, sådan en som han  sikkert selv boede i.  Baggrunden var malet i guldbronce,men alt andet var det sorte fine træ. Her ser I Josef og Maria med Jesusbarnet  liggende på gulvet i en fin kurv, som man nu gør dernede, der er også plads til et lam inde i hytten. Udenfor  har der oprindeligt været de tre hellige mænd, men den ene er nok allerede på vej hjem, for der er kun to tilbage nu. Der er en af deres langhornede køer, der ligger smukt og tykker drev og så lige et får mere .Vi glæder os hver Jul over  vor krybbe,  der  flittigt er blevet brugt af børnebørn i årenes løb, skriver Mogens Bloch Poulsen.
Da vi havde set et par af jeres fine julekrybber, fik vi vor egen taget frem.Den har en særlig historie, idet den er håndskåret i Ibenholt eller en anden afrikansk sort træsort.Vi købte den, da vi i december-januar 1993 besøgte vor datter der var skoleleder ved Nyantanga missionsstationen i Rwanda.Det skete at fattigfolk bankede på døren og ville tigge eller sælge juleting de havde lavet. Vi fik således fine julekort hvor den hellige familie var udskåret i fineste papirklip. Selvfølgelig var Josef, Maria og Jesusbarnet i sort karton. En dag kom en mand med vor julekrybbe, som han stillede op på køkkenbordet. En fin lille hytte på 20 cm.s højde, sådan en som han sikkert selv boede i. Baggrunden var malet i guldbronce,men alt andet var det sorte fine træ. Her ser I Josef og Maria med Jesusbarnet liggende på gulvet i en fin kurv, som man nu gør dernede, der er også plads til et lam inde i hytten. Udenfor har der oprindeligt været de tre hellige mænd, men den ene er nok allerede på vej hjem, for der er kun to tilbage nu. Der er en af deres langhornede køer, der ligger smukt og tykker drev og så lige et får mere .Vi glæder os hver Jul over vor krybbe, der flittigt er blevet brugt af børnebørn i årenes løb, skriver Mogens Bloch Poulsen. Foto: Mogens Bloch Poulsen
Min julekrybbe er serien Willow Tree af Susan Lordi.Den er vokset stille og roligt gennem årene via gaver fra min mand, så heldig er jeg!Jeg er meget tiltalt af det enkle udtryk figurerne har. Måske en lidt naiv stil, men også noget der står meget rent og giver en dejlig ro at kigge på.Englene står fremme hele året, skriver organist Marianne Carlsen, Vester Hassing.
Min julekrybbe er serien Willow Tree af Susan Lordi.Den er vokset stille og roligt gennem årene via gaver fra min mand, så heldig er jeg!Jeg er meget tiltalt af det enkle udtryk figurerne har. Måske en lidt naiv stil, men også noget der står meget rent og giver en dejlig ro at kigge på.Englene står fremme hele året, skriver organist Marianne Carlsen, Vester Hassing. Foto: Marianne Carlsen.
Mens min kone og jeg i årene 1953-63 arbejdede i Sydindien besøgte vi det store missionshospital i storbyen Vellore, vest for Madras. På hospitalets afdeling for spedalskes rehabilitering var der bl.a. et snedkerværksted for unge indere, som havde mistet nogle lemmer og derfor behøvede optræning. Der havde man konstrueret billige dekupørsave, som kunne aktiveres med en fod.Her savede man mange praktiske ting ud i krydsfiner og andet materiale.Denne julekrybbe er fremstillet af spedalske og solgt til støtte for patienterne.Vi har haft krybben opstillet i stuen hvert år siden 1963, og vi glæder os over den indsats og opfindsomhed, som udfoldede sig i Indien til hjælp for nogle af verdens hårdest sygdomsramte mennesker, og det minder julekrybben os og andre om på stilfærdig vis hvert år, skriver Inge og Ejnar Jensen.
Mens min kone og jeg i årene 1953-63 arbejdede i Sydindien besøgte vi det store missionshospital i storbyen Vellore, vest for Madras. På hospitalets afdeling for spedalskes rehabilitering var der bl.a. et snedkerværksted for unge indere, som havde mistet nogle lemmer og derfor behøvede optræning. Der havde man konstrueret billige dekupørsave, som kunne aktiveres med en fod.Her savede man mange praktiske ting ud i krydsfiner og andet materiale.Denne julekrybbe er fremstillet af spedalske og solgt til støtte for patienterne.Vi har haft krybben opstillet i stuen hvert år siden 1963, og vi glæder os over den indsats og opfindsomhed, som udfoldede sig i Indien til hjælp for nogle af verdens hårdest sygdomsramte mennesker, og det minder julekrybben os og andre om på stilfærdig vis hvert år, skriver Inge og Ejnar Jensen. Foto: Inge og Ejnar Jensen.
Jeg sender jer hermed et billede af vores julekrybbe, der er købt på Gran Canaria i julen 2001. Den er købt i en lille butik i Las Palmas. Den er fremme hvert år til jul, og vi nyder meget at se på den, skriver Mona Christensen fra Holme-Olstrup
Jeg sender jer hermed et billede af vores julekrybbe, der er købt på Gran Canaria i julen 2001. Den er købt i en lille butik i Las Palmas. Den er fremme hvert år til jul, og vi nyder meget at se på den, skriver Mona Christensen fra Holme-Olstrup Foto: Mona Christensen.
Min julekrybbe købte jeg sidste år i Randers. Jeg har stor glæde af den og synes figurerne er udtryksfulde, skriver Ulla Hansen, Stevnstrup.
Min julekrybbe købte jeg sidste år i Randers. Jeg har stor glæde af den og synes figurerne er udtryksfulde, skriver Ulla Hansen, Stevnstrup. Foto: Ulla Hansen.
Jeg tilmeldte mig en julekrybbekonkurrence konkurrence i Hasle Kirke og da jeg samler på Barbie- og mannequindukker var det nærliggende at benytte dem. Max. størrelsen måtte være 50x80 cm og jeg byggede kulisse op i pap. Og fandt frem Bethelems Bedste Bed and Breakfast. Dragter og tøj syede jeg så, men fandt en anden indfaldsvinkel på julekrybben end den vanlige. Dommerne kunne heldigvis lide hvad de så, så jeg vandt min klasse - den der hed voksen amatør.Jeg vedhæftede følgende seddel: Hvordan skal vi nå frem til jul (eller De Hellig 3 Konger). Det var titlen på en bog som Johannes Møllehave skrev i midten af 80erne.Det er sandt, december og optakten til julen ER en travl tid. Der er så meget der skal nås. Når vi det? Flere og flere arrangementer og komsammen´er kommer der og der skal handles ind, gøres rent, handles julegaver, fældes og pyntes træ, skrives julekort etc. etc.Jeg er med mit forslag til en julekrybbe gået den modsatte vej. Faktisk er både hyrderne og de Hellig 3 Konger kommet for TIDLIGT. Josef forsøger at holde dem tilbage for Maria er ved at føde i den stald de har fået anvist, nu når der bare er optaget ALLE steder i Betlehem. Som fødselshjælper har hun heldigvis den erfarne kromutter så det skal nok gå godt. Men barselgæsterne må altså vente lidt før de kan komme til at hylde den nyfødte konge, skriver Ingrid Dam.
Jeg tilmeldte mig en julekrybbekonkurrence konkurrence i Hasle Kirke og da jeg samler på Barbie- og mannequindukker var det nærliggende at benytte dem. Max. størrelsen måtte være 50x80 cm og jeg byggede kulisse op i pap. Og fandt frem Bethelems Bedste Bed and Breakfast. Dragter og tøj syede jeg så, men fandt en anden indfaldsvinkel på julekrybben end den vanlige. Dommerne kunne heldigvis lide hvad de så, så jeg vandt min klasse - den der hed voksen amatør.Jeg vedhæftede følgende seddel: Hvordan skal vi nå frem til jul (eller De Hellig 3 Konger). Det var titlen på en bog som Johannes Møllehave skrev i midten af 80erne.Det er sandt, december og optakten til julen ER en travl tid. Der er så meget der skal nås. Når vi det? Flere og flere arrangementer og komsammen´er kommer der og der skal handles ind, gøres rent, handles julegaver, fældes og pyntes træ, skrives julekort etc. etc.Jeg er med mit forslag til en julekrybbe gået den modsatte vej. Faktisk er både hyrderne og de Hellig 3 Konger kommet for TIDLIGT. Josef forsøger at holde dem tilbage for Maria er ved at føde i den stald de har fået anvist, nu når der bare er optaget ALLE steder i Betlehem. Som fødselshjælper har hun heldigvis den erfarne kromutter så det skal nok gå godt. Men barselgæsterne må altså vente lidt før de kan komme til at hylde den nyfødte konge, skriver Ingrid Dam. Foto: Ingrid Dam.
Vi sender et billede af vores julekrybbe, der måske er Danmarks mindste.Den er lavet af vores kreative datter, Marie, i en lille tændstikæske.Figurerne er lavet af Fimo-ler. Vi har lagt en tændstik foran, for at man bedre kan bedømme størrelsen.Læg mærke til, at Jesusbarnet er på størrelse med svovlet på tændstikken, skriver Mette og Troels Lindgren.
Vi sender et billede af vores julekrybbe, der måske er Danmarks mindste.Den er lavet af vores kreative datter, Marie, i en lille tændstikæske.Figurerne er lavet af Fimo-ler. Vi har lagt en tændstik foran, for at man bedre kan bedømme størrelsen.Læg mærke til, at Jesusbarnet er på størrelse med svovlet på tændstikken, skriver Mette og Troels Lindgren. Foto: Mette og Troels Lindgren.
Selv om Jesus barnet har tabt den ene hånd, koen mistet et øre og kamelen lidt af sin mule, så er det ikke blevet rigtig jul, hvis ikke julekrybben kommer frem og får sin centrale placering midt i stuen, så alle kan se den frem til 6. januar.Julekrybben har været i vores eje i 50 år og skal nok holde de næste 50 år ifølge vores barnebarn på 12 år, som elsker den.Figurerne er håndmalede og er købt i  møbelbutik, som lå ved Frederiksholm Kanal/Tokanten. Det var min mor der købte den, fordi jeg plagede om at få min egen derhjemme efter vi i 1. klasse på skolen havde lavet én.Selve krybberummet er først kommet til langt senere, skriver Rose Maria Bering-Jensen.
Selv om Jesus barnet har tabt den ene hånd, koen mistet et øre og kamelen lidt af sin mule, så er det ikke blevet rigtig jul, hvis ikke julekrybben kommer frem og får sin centrale placering midt i stuen, så alle kan se den frem til 6. januar.Julekrybben har været i vores eje i 50 år og skal nok holde de næste 50 år ifølge vores barnebarn på 12 år, som elsker den.Figurerne er håndmalede og er købt i møbelbutik, som lå ved Frederiksholm Kanal/Tokanten. Det var min mor der købte den, fordi jeg plagede om at få min egen derhjemme efter vi i 1. klasse på skolen havde lavet én.Selve krybberummet er først kommet til langt senere, skriver Rose Maria Bering-Jensen. Foto: Rose Maria Bering-Jensen.
Dette krybbespil er lavet af kunstneren Marianne Steenholdt Bork. Krybbespillet er afleveret til en privat samler i Ribe for kort tid siden. I alt 13 figurer, højde op til 23 cm.
Dette krybbespil er lavet af kunstneren Marianne Steenholdt Bork. Krybbespillet er afleveret til en privat samler i Ribe for kort tid siden. I alt 13 figurer, højde op til 23 cm. Foto: Jens Gert.
Min julekrybbe købte jeg sidste år i Randers. Jeg har stor glæde af den og synes figurerne er udtryksfulde.
Min julekrybbe købte jeg sidste år i Randers. Jeg har stor glæde af den og synes figurerne er udtryksfulde. Foto: Ulla Hansen
På Den danske Diakonissestiftelse er der en lang tradition for at have julekrybber. Denne er årets krybbe i stedets kirke, Emmauskirken. Den er lavet af såkaldte Schwarzenberg-figurer, der er bevægelige figurer med blyfod og ståltråd i kroppen. Figurerne er lavet på diakonissestiftelsen, der flere gange tidligere har afholdt kurser i fremstillingen af bibelske figurer. Det er ikke kun juleevangeliet, der gøres levende for kirkegængerne på denne måde, men også passionshistorien i tiden omkring påske. Ikke alene kirken, men også Søsterhjemmet er pyntet med en julekrybbe, skriver kirkesekretæren i Emmauskirken Johanne Kristiansen.
På Den danske Diakonissestiftelse er der en lang tradition for at have julekrybber. Denne er årets krybbe i stedets kirke, Emmauskirken. Den er lavet af såkaldte Schwarzenberg-figurer, der er bevægelige figurer med blyfod og ståltråd i kroppen. Figurerne er lavet på diakonissestiftelsen, der flere gange tidligere har afholdt kurser i fremstillingen af bibelske figurer. Det er ikke kun juleevangeliet, der gøres levende for kirkegængerne på denne måde, men også passionshistorien i tiden omkring påske. Ikke alene kirken, men også Søsterhjemmet er pyntet med en julekrybbe, skriver kirkesekretæren i Emmauskirken Johanne Kristiansen. Foto: Johanne Kristiansen
Først anskaffede vi os den hellige familie, som så fik et tillæg hver jul i en årrække, de kunne købes i den katolske boghandel i Århus.  De sidst tilkomne er de hellige tre konger, så nu er det børnebørnene som kigger på.
Først anskaffede vi os den hellige familie, som så fik et tillæg hver jul i en årrække, de kunne købes i den katolske boghandel i Århus. De sidst tilkomne er de hellige tre konger, så nu er det børnebørnene som kigger på. Foto: Lisa Lykke Locht
Denne krybbe er efter inspiration fra DR 2: Det er pilgrimmen Bertelsen, der kommer forbi på vores haveterasse, med slips... det redder jo hans liv... vi glæder os til at se de sidste afsnit. Jeg var i sommer rejseleder på en pilgrimsrejse til Trondheim for KD læsere, sammen med min kone, Ingrid.
Denne krybbe er efter inspiration fra DR 2: Det er pilgrimmen Bertelsen, der kommer forbi på vores haveterasse, med slips... det redder jo hans liv... vi glæder os til at se de sidste afsnit. Jeg var i sommer rejseleder på en pilgrimsrejse til Trondheim for KD læsere, sammen med min kone, Ingrid. Foto: Ole Bjergely Christensen
Vi har flere krybbespil. Her er et fra Peru.Det blev blandt andet købt, fordi figurerne er iført gamle traditionelle dragter.En souvenir, som fortæller mere end èn historie.
Vi har flere krybbespil. Her er et fra Peru.Det blev blandt andet købt, fordi figurerne er iført gamle traditionelle dragter.En souvenir, som fortæller mere end èn historie. Foto: Annie Westphael.
Som barn i 40-50erne var det rigtig fint at komme til Mormor og Morfar for at holde Jul. Hvert år stod julekrybben og fortalte Julens historie.Siden har jeg fået den, og nu glæder vi os hvert år over en hilsen fra ca. 1930. Den bliver efter Hellig Tre Konger pakket sammen og lagt i en A-4 konvolut, skriver Annie Westphael.
Som barn i 40-50erne var det rigtig fint at komme til Mormor og Morfar for at holde Jul. Hvert år stod julekrybben og fortalte Julens historie.Siden har jeg fået den, og nu glæder vi os hvert år over en hilsen fra ca. 1930. Den bliver efter Hellig Tre Konger pakket sammen og lagt i en A-4 konvolut, skriver Annie Westphael. Foto: Annie Westphael.
Denne julekrybbe er fra 1979 hvor FN fejrede barnets år. Jeg arbejdede da som landssekretær i søndagsskolerne og klædte mig ud som hyrde ved julefester og tog børnene med til Betlehem til denne krybbe som er lavet sammen med vore egne børn. Hvis der var et uroligt barn, blev det ansat som vagthund overfor alle fårene som var børnene, vi hørte også ulvene hyle... jo det var virkelighed.
Denne julekrybbe er fra 1979 hvor FN fejrede barnets år. Jeg arbejdede da som landssekretær i søndagsskolerne og klædte mig ud som hyrde ved julefester og tog børnene med til Betlehem til denne krybbe som er lavet sammen med vore egne børn. Hvis der var et uroligt barn, blev det ansat som vagthund overfor alle fårene som var børnene, vi hørte også ulvene hyle... jo det var virkelighed. Foto: Ole Bjergely Christensen
Denne krybbe er fra 1984, og jeg har selv lavet den. Jeg var studerende og sad på mit værelse og fik ideen. Jeg fik fat i nogle træpinde til huset og noget tørt græs til taget. Derefter lavede jeg figurerne af stofrester, tændstikker, piberensere og store træperler. Jeg har den stående fremme i min reol hvert år.
Denne krybbe er fra 1984, og jeg har selv lavet den. Jeg var studerende og sad på mit værelse og fik ideen. Jeg fik fat i nogle træpinde til huset og noget tørt græs til taget. Derefter lavede jeg figurerne af stofrester, tændstikker, piberensere og store træperler. Jeg har den stående fremme i min reol hvert år. Foto: Jytte Hensen
Figurerne til denne julekrybbe blev for mange år siden bestilt fra Sverige til undervisningsbrug i kirkens børnearbejde. En dame i menigheden malede figurerne, og de er blevet brugt flittigt til at fortælle juleevangeliet for børn , indtil de bliver stillet op i panorama til juelaften . I år er det mit barnebarn, der leger Jul i Betlehem med dem. Han manglede dog kejser Augustus blandt figurerne, da han havde hørt om ham i Sigurd fortæller Bibelhistorier, så vi måtte lige låne en  kejser fra en anden julekrybbe og få ham placeret højt oppe i ROM, en høj gammel petroleumslampe, skriver Sonja Mahler.
Figurerne til denne julekrybbe blev for mange år siden bestilt fra Sverige til undervisningsbrug i kirkens børnearbejde. En dame i menigheden malede figurerne, og de er blevet brugt flittigt til at fortælle juleevangeliet for børn , indtil de bliver stillet op i panorama til juelaften . I år er det mit barnebarn, der leger Jul i Betlehem med dem. Han manglede dog kejser Augustus blandt figurerne, da han havde hørt om ham i Sigurd fortæller Bibelhistorier, så vi måtte lige låne en kejser fra en anden julekrybbe og få ham placeret højt oppe i ROM, en høj gammel petroleumslampe, skriver Sonja Mahler. Foto: Sonja Mahler
Denne julekrybbe er lavet af små perler som en gave fra Anne-Marie Marcher til en, som samler på julekrybber, skriver Sonja Mahler.
Denne julekrybbe er lavet af små perler som en gave fra Anne-Marie Marcher til en, som samler på julekrybber, skriver Sonja Mahler. Foto: Sonja Mahler
Denne meget enkle julekrybbe er købt i Cairo i 1993.På det tidspunkt var jeg volontør for DMS - nu Danmission.
Denne meget enkle julekrybbe er købt i Cairo i 1993.På det tidspunkt var jeg volontør for DMS - nu Danmission. Foto: Ellen Aarlit Gade.
Her kan der udspille sig adskillige scener fra julenat. Denne fingertut-julekrybbe stammer fra Bolivia.  Vore børnebørn bruger den til at fremføre spændende, alternative handlingsforløb, når vi har vores julesammenkomster.Her er også en ide til de fingernemme, der har lidt strikkegarn tilovers.
Her kan der udspille sig adskillige scener fra julenat. Denne fingertut-julekrybbe stammer fra Bolivia. Vore børnebørn bruger den til at fremføre spændende, alternative handlingsforløb, når vi har vores julesammenkomster.Her er også en ide til de fingernemme, der har lidt strikkegarn tilovers. Foto: Lars Cramer-Petersen.
Hermed sender jeg vores hjemmelavede julekrybbe inspireret af de dejlige krybber, I har lagt på bagsiden af avisen. Den er ikke kunst, men den er hjemmelavet. Figurerne er købt i Søstrene Grene og malet af mit barnebarn og jeg. Krybben er en papkasse, også malet og med et fotografi af køer i stalden klæbet på bagvæggen. Lidt hø indkøbt i en dyrefoder forretning skal illudere stalden, skriver Inge Juhl, Vejrup.
Hermed sender jeg vores hjemmelavede julekrybbe inspireret af de dejlige krybber, I har lagt på bagsiden af avisen. Den er ikke kunst, men den er hjemmelavet. Figurerne er købt i Søstrene Grene og malet af mit barnebarn og jeg. Krybben er en papkasse, også malet og med et fotografi af køer i stalden klæbet på bagvæggen. Lidt hø indkøbt i en dyrefoder forretning skal illudere stalden, skriver Inge Juhl, Vejrup. Foto: Inge Juhl.
Denne krybbe lavede min datter og jeg for ca 25 år siden i fimoler. Den er fremme hvert år selv om den må stives af-måske som en anden meget gammel stald. Bemærk englen på taget-ind imellem er det svært for den at holde balancen, skriver Hanne Villumsen fra Valby.
Denne krybbe lavede min datter og jeg for ca 25 år siden i fimoler. Den er fremme hvert år selv om den må stives af-måske som en anden meget gammel stald. Bemærk englen på taget-ind imellem er det svært for den at holde balancen, skriver Hanne Villumsen fra Valby. Foto: Hanne Villumsen.
Edel Nielsen fra Viborg har indsendt denne julekrybbe og fortæller: Denne lille, meget beskedne julekrybbe fik vi for mange år siden af vores datter, Mette, som på det tidspunkt læste musikterapi i Ålborg. Hun var selvfølgelig fattig, men ville alligevel glæde os med en julekalender, så hver del var pakket smukt ind og lagt på et fad, hvorfra vi skiftedes til at tage en pakke hver dag. I begyndelsen var vi ret desorienterede og havde svært ved at se, hvad de små figurer dog skulle ende med.Det er i hvert fald 20 år siden, men hver jul bliver de stillet op i en vindueskarm og glæder os.
Edel Nielsen fra Viborg har indsendt denne julekrybbe og fortæller: Denne lille, meget beskedne julekrybbe fik vi for mange år siden af vores datter, Mette, som på det tidspunkt læste musikterapi i Ålborg. Hun var selvfølgelig fattig, men ville alligevel glæde os med en julekalender, så hver del var pakket smukt ind og lagt på et fad, hvorfra vi skiftedes til at tage en pakke hver dag. I begyndelsen var vi ret desorienterede og havde svært ved at se, hvad de små figurer dog skulle ende med.Det er i hvert fald 20 år siden, men hver jul bliver de stillet op i en vindueskarm og glæder os. Foto: Edel Nielsen
Jeg har gennem mange år fremstillet nogle få  julekrybber  i keramik hvert år. Jeg har foræret dem til familie og gode venner, hvor jeg regner med, at de ville bringe glæde og hygge i adventstiden, samtidig med at de minder os om julens budskab. Jeg holder af at forme dem i det villige og lidt  grove materiale, som jeg synes passer fint til juleevangeliet, der fortæller os at Jesus lod sig føde i en simpel stald uden luksus og glimmer, skriver Tove Busk fra Thyholm.
Jeg har gennem mange år fremstillet nogle få julekrybber i keramik hvert år. Jeg har foræret dem til familie og gode venner, hvor jeg regner med, at de ville bringe glæde og hygge i adventstiden, samtidig med at de minder os om julens budskab. Jeg holder af at forme dem i det villige og lidt grove materiale, som jeg synes passer fint til juleevangeliet, der fortæller os at Jesus lod sig føde i en simpel stald uden luksus og glimmer, skriver Tove Busk fra Thyholm. Foto: Tove Busk.
Da vi i 80érne var missionærer i Nigeria,  var der íngen sne til at bringe os i julestemning. Men heldigvis fandt vi et sted, hvor vi kunne købe de små træfigurer til julekrybben, og så blev der alligevel jul i det lille hjem på savannen!, skriver Karin Mogensen,
Da vi i 80érne var missionærer i Nigeria, var der íngen sne til at bringe os i julestemning. Men heldigvis fandt vi et sted, hvor vi kunne købe de små træfigurer til julekrybben, og så blev der alligevel jul i det lille hjem på savannen!, skriver Karin Mogensen, Foto: Karin Mogensen.
Denne julekrybbe er fra min første jul, 1932. Den er købt af min far i den katolske boghandel i Aarhus. Og jeg har haft den fremme hvert år, ofte med et julelys bagved. Den er en tradition med gode minder, og vækker stor beundring, skriver Jørgen Trier Udsen.
Denne julekrybbe er fra min første jul, 1932. Den er købt af min far i den katolske boghandel i Aarhus. Og jeg har haft den fremme hvert år, ofte med et julelys bagved. Den er en tradition med gode minder, og vækker stor beundring, skriver Jørgen Trier Udsen. Foto: Jørgen Trier Udsen
Denne julekrybbe har vi selv lavet for en del år siden sammen med vores børn. Materialerne er simple: Små papkasser, papir, stofrester mv. Julekrybben har sin faste plads og hører med til vores advents- og juletid, skriver Annette Elmbæk Kassow.
Denne julekrybbe har vi selv lavet for en del år siden sammen med vores børn. Materialerne er simple: Små papkasser, papir, stofrester mv. Julekrybben har sin faste plads og hører med til vores advents- og juletid, skriver Annette Elmbæk Kassow. Foto: Annette Elmbæk Kassow.
Jeg sender her et billede af vores julekrybbe, som findes på Georg Hansens Plads i Skive. Krybben er opsat af medarbejdere fra værestedet Den Blå Viol, skriver stedets leder Ulrik Jensen.
Jeg sender her et billede af vores julekrybbe, som findes på Georg Hansens Plads i Skive. Krybben er opsat af medarbejdere fra værestedet Den Blå Viol, skriver stedets leder Ulrik Jensen. Foto: Ulrik Jensen
Kirsten Pugaard Milling fra Birkerød har indsendt dette billede og følgende tekst: Min julekrybbe var engang for længe siden julegave til mine forældre, foræret gennem flere år. Da de var omkring 90 år og jeg var hjemme på besøg i december måned, havde de pakket den ned, og NU skulle jeg have den tilbage. Siden har den hvert år stået fremme, men Jesubarnet bliver først lagt i krybben juleaften. Børnebørnene spørger altid, hvor han er:
Kirsten Pugaard Milling fra Birkerød har indsendt dette billede og følgende tekst: Min julekrybbe var engang for længe siden julegave til mine forældre, foræret gennem flere år. Da de var omkring 90 år og jeg var hjemme på besøg i december måned, havde de pakket den ned, og NU skulle jeg have den tilbage. Siden har den hvert år stået fremme, men Jesubarnet bliver først lagt i krybben juleaften. Børnebørnene spørger altid, hvor han er: Foto: Kirsten Pugaard Milling
Her er en lille del af Hundslund Kirkes julekrybbe, som kirken anskaffede i 2006. Sognepræst Annie Kyed Jensen manglede noget, når hun skulle fortælle dagpleje- og børnehavebørn om underet i Betlehem.  Opgaven blev designet og udført i nålefilt af Anne Mette Nibe og julekrybben omfatter ca. 20 personer og dyr.Samlingen omfatter både en højgravid Maria og en Maria med flad mave. Der er også lavet en figur af Kong Herodes. Han er ikke med ved julekrybben men bruges kun ved undervisningen af konfirmander, skriver Ole og Gerda.
Her er en lille del af Hundslund Kirkes julekrybbe, som kirken anskaffede i 2006. Sognepræst Annie Kyed Jensen manglede noget, når hun skulle fortælle dagpleje- og børnehavebørn om underet i Betlehem. Opgaven blev designet og udført i nålefilt af Anne Mette Nibe og julekrybben omfatter ca. 20 personer og dyr.Samlingen omfatter både en højgravid Maria og en Maria med flad mave. Der er også lavet en figur af Kong Herodes. Han er ikke med ved julekrybben men bruges kun ved undervisningen af konfirmander, skriver Ole og Gerda. Foto: Ole og Gerda
Denne blev købt for en del år siden på et loppemarked, senere suppleret med endnu et par dyr og har hvert år hædersplads på en lav reol, ved adventskrans og andre julestemningsgivende stagelys m.m. Glædelige juleønsker til alle KDs læsere fra Arne Abrahamsen, Århus.
Denne blev købt for en del år siden på et loppemarked, senere suppleret med endnu et par dyr og har hvert år hædersplads på en lav reol, ved adventskrans og andre julestemningsgivende stagelys m.m. Glædelige juleønsker til alle KDs læsere fra Arne Abrahamsen, Århus. Foto: Arne Abrahamsen
For et par år siden rejste jeg med gode naboer på familiebesøg på Isla Marguerita, og ude i en kunsthåndværkerlandsby fandt og købte jeg denne fine julekrybbe lavet i en oversavet og fint dekoreret kalabas, skriver Tove S. Gaub fra Ringsted.
For et par år siden rejste jeg med gode naboer på familiebesøg på Isla Marguerita, og ude i en kunsthåndværkerlandsby fandt og købte jeg denne fine julekrybbe lavet i en oversavet og fint dekoreret kalabas, skriver Tove S. Gaub fra Ringsted. Foto: Tove S. Gaub
Vores julekrybbe kan man kalde en brugsting. Igennem snart en menneskealder har min mand brugt den til at fortælle juleevangeliet til dagplejebørn, børnehaver og børnehaveklasser - ja  såmænd også til pensionister. Det er flaskedukker - i sin tid fremstillet af ølflasker, der har fået tøj på. De  optrædende kommer frem på scenen efterhånden. Længst til højre står Maria med mave og Gabriel.Dukkerne er robuste og har kunnet holde til, at også vore egne børn har kunnet spille dukketeater med dem, skriver Esther Morre Pedersen fra Albæk præstegård, Dronninglund.
Vores julekrybbe kan man kalde en brugsting. Igennem snart en menneskealder har min mand brugt den til at fortælle juleevangeliet til dagplejebørn, børnehaver og børnehaveklasser - ja såmænd også til pensionister. Det er flaskedukker - i sin tid fremstillet af ølflasker, der har fået tøj på. De optrædende kommer frem på scenen efterhånden. Længst til højre står Maria med mave og Gabriel.Dukkerne er robuste og har kunnet holde til, at også vore egne børn har kunnet spille dukketeater med dem, skriver Esther Morre Pedersen fra Albæk præstegård, Dronninglund. Foto: Esther Morre Pedersen
Lajla og Nils Roland fra Nykøbing F. skriver følgende om deres julekrybbe: Hermed et bidrag til bagsidens serie om julekrybber.Denne julekrybbe fik vi af vores mexicanske familie. Den er købt på et landsbymarked et sted, og vores søn havde den med hjem efter et ophold derovre i 1995. Siden har den haft sin faste plads hos os i hele advents- og juletiden.Julekrybben, den figurative fremstilling af juleevangeliet, var i den europæiske middelalder forbeholdt de mere velstående og kirkerne. Men i den Nye Verden blev julekrybben elsket af de fattige, og mange indfødte kunstnere fremstiller stadig disse bemalede lerfigurer af Maria og Josef med Jesusbarnet, hyrderne på marken og de hellige tre konger. Særlig Jesusbarnet, men også Maria og hyrderne har typiske indianske træk, hvad man også ser på denne julekrybbes figurer.
Lajla og Nils Roland fra Nykøbing F. skriver følgende om deres julekrybbe: Hermed et bidrag til bagsidens serie om julekrybber.Denne julekrybbe fik vi af vores mexicanske familie. Den er købt på et landsbymarked et sted, og vores søn havde den med hjem efter et ophold derovre i 1995. Siden har den haft sin faste plads hos os i hele advents- og juletiden.Julekrybben, den figurative fremstilling af juleevangeliet, var i den europæiske middelalder forbeholdt de mere velstående og kirkerne. Men i den Nye Verden blev julekrybben elsket af de fattige, og mange indfødte kunstnere fremstiller stadig disse bemalede lerfigurer af Maria og Josef med Jesusbarnet, hyrderne på marken og de hellige tre konger. Særlig Jesusbarnet, men også Maria og hyrderne har typiske indianske træk, hvad man også ser på denne julekrybbes figurer. Foto: Nils Roland
Her er min julekrybbe, som jeg fik af min søster, som blev katolik allerede i gymnasietiden.Nu synes mine børnebørn, at den er virkelig spændende, også fordi den bliver overvåget af deres tiptiptipoldefar, Nicolai Edinger Balle, født 1744, som var biskop over Sjælland. Bispen  - i sølvmedaillon fra sin egen tid -  som ses til højre i billedet overvåger, at alt omkring krybben foregår fromt og godt. Biskoppens opbyggelige skrifter kan med fornøjelse læses i den gamle bog til højre. Krybbens omgivelser et lidt etnisk præget, idet der er tilkommet et par hellige gipskøer fra Mexico, et par hunde og fugle fra Peru, samt et tykt uldfår fra Island, der alle kigger lige hengivent hen på Jesusbarnet, ligesom vi, skriver Lise Balle fra Silkeborg.
Her er min julekrybbe, som jeg fik af min søster, som blev katolik allerede i gymnasietiden.Nu synes mine børnebørn, at den er virkelig spændende, også fordi den bliver overvåget af deres tiptiptipoldefar, Nicolai Edinger Balle, født 1744, som var biskop over Sjælland. Bispen - i sølvmedaillon fra sin egen tid - som ses til højre i billedet overvåger, at alt omkring krybben foregår fromt og godt. Biskoppens opbyggelige skrifter kan med fornøjelse læses i den gamle bog til højre. Krybbens omgivelser et lidt etnisk præget, idet der er tilkommet et par hellige gipskøer fra Mexico, et par hunde og fugle fra Peru, samt et tykt uldfår fra Island, der alle kigger lige hengivent hen på Jesusbarnet, ligesom vi, skriver Lise Balle fra Silkeborg. Foto: Lise Balle
En af vores julekrybber er lavet i papmaché i 1986. Den bliver også brugt som påskegrav med sten og andre figurer.Julekrybbe-figurerne i oliventræ er købt ved en træskærer i Hebron i 1987. Trækonstruktionen er lavet af et stykke kasseret oliventræ, som jeg fik af træskæreren ved samme lejlighed.Figurerne er siden suppleret med kameler m.v. købt ved Folkekirkens Nødhjælp. Der er også kommet en nysgerrig giraf, og nogle får og lam fra Færøerne.
En af vores julekrybber er lavet i papmaché i 1986. Den bliver også brugt som påskegrav med sten og andre figurer.Julekrybbe-figurerne i oliventræ er købt ved en træskærer i Hebron i 1987. Trækonstruktionen er lavet af et stykke kasseret oliventræ, som jeg fik af træskæreren ved samme lejlighed.Figurerne er siden suppleret med kameler m.v. købt ved Folkekirkens Nødhjælp. Der er også kommet en nysgerrig giraf, og nogle får og lam fra Færøerne. Foto: Jørgen Busk
Kastrup Kirkes julekrybbe blev sat op første gang i 1986 og har været i brug fra advent til helligtrekonger lige siden. Figurerne er fremstillet af os. De 24 år har slidt på figurerne, men de er stadig til stor glæde for børnene, som kommer i kirken fra skoler og børnehaver i julemåneden, skriver præsteparret Julia og Palle Thordal.
Kastrup Kirkes julekrybbe blev sat op første gang i 1986 og har været i brug fra advent til helligtrekonger lige siden. Figurerne er fremstillet af os. De 24 år har slidt på figurerne, men de er stadig til stor glæde for børnene, som kommer i kirken fra skoler og børnehaver i julemåneden, skriver præsteparret Julia og Palle Thordal. Foto: Julia og Palle Thordal
Julekrybben er købt i Lutherstadt Wittenberg for et par år siden. Den er snittet i Erzgebirge, og har et umiskendeligt lokalt udtryk. Vi er glade for figurerne, der minder os om en helt vidunderlig ferie i Luthers spor, skriver Jytte Prip Rasmussen fra Åbenrå.
Julekrybben er købt i Lutherstadt Wittenberg for et par år siden. Den er snittet i Erzgebirge, og har et umiskendeligt lokalt udtryk. Vi er glade for figurerne, der minder os om en helt vidunderlig ferie i Luthers spor, skriver Jytte Prip Rasmussen fra Åbenrå. Foto: Jytte Prip Rasmussen
Jeg har for mange år siden lavet denne julekrybbe sammen med mine børn i børnehave Rødkælken i Horslunde hvor jeg arbejder.Selve stalden er lavet af en rødvinskasse og figurerne er lavet af ler og malet, Jesus krybbe af ispinde og hans dyner er fåreuld.Ædelstenene som de vise mand har med er strandsten der har fået glimmer. Kamelerne bagved som er sat fast på vinduet er klippet i karton.Vi tager den frem hvert år 1.december og det giver en god snak med børnene om hvorfor vi holder jul. Vi er altid i Horslunde kirkeog se en skoleklasse opføre krybbespil og når vi kommer hjem bliver der leget rigtig meget med krybbespillet. Selv om det er et godt legetøj passer børnene også rigtigt godt på julekrybben, skriver Marianne Krøll Møller fra Horslunde.
Jeg har for mange år siden lavet denne julekrybbe sammen med mine børn i børnehave Rødkælken i Horslunde hvor jeg arbejder.Selve stalden er lavet af en rødvinskasse og figurerne er lavet af ler og malet, Jesus krybbe af ispinde og hans dyner er fåreuld.Ædelstenene som de vise mand har med er strandsten der har fået glimmer. Kamelerne bagved som er sat fast på vinduet er klippet i karton.Vi tager den frem hvert år 1.december og det giver en god snak med børnene om hvorfor vi holder jul. Vi er altid i Horslunde kirkeog se en skoleklasse opføre krybbespil og når vi kommer hjem bliver der leget rigtig meget med krybbespillet. Selv om det er et godt legetøj passer børnene også rigtigt godt på julekrybben, skriver Marianne Krøll Møller fra Horslunde. Foto: Marianne Krøll Møller
Flere års ønske er nu indfriet med denne julekrybbe. Den er indkøbt under Risbjerg kirkes menighedsrejse til Oberammergau i september 2010. Figurerne er håndskårne og af lindetræ. De har nu fået en fornem plads foran prædikestolen i børnehøjde, så alle store som små kan rører, føle og kigge på de smukke figurer, skriver Nete Holm Andersen.
Flere års ønske er nu indfriet med denne julekrybbe. Den er indkøbt under Risbjerg kirkes menighedsrejse til Oberammergau i september 2010. Figurerne er håndskårne og af lindetræ. De har nu fået en fornem plads foran prædikestolen i børnehøjde, så alle store som små kan rører, føle og kigge på de smukke figurer, skriver Nete Holm Andersen. Foto: Nete Holm Andersen
Ole Skagen fra Vittrup ved Løkken i Nordjylland skriver følgende om sin julekrybbe: "I 1997 var jeg med mit arbejde, et bofællesskab for 6 voksne psykisk handicappede i Løkken, på et 14 dages ophold i Zimbabwe. Her købte jeg en fin håndskåret julekrybbe på et marked, men da vi stillede den op herhjemme viste det sig, at Jomfru Maria ikke var med i kassen, Men som jeg fortæller mine børnebørn: 'Hun er ude for at blive skrevet i mandtal, mens Josef passer Jesusbarnet.'"
Ole Skagen fra Vittrup ved Løkken i Nordjylland skriver følgende om sin julekrybbe: "I 1997 var jeg med mit arbejde, et bofællesskab for 6 voksne psykisk handicappede i Løkken, på et 14 dages ophold i Zimbabwe. Her købte jeg en fin håndskåret julekrybbe på et marked, men da vi stillede den op herhjemme viste det sig, at Jomfru Maria ikke var med i kassen, Men som jeg fortæller mine børnebørn: 'Hun er ude for at blive skrevet i mandtal, mens Josef passer Jesusbarnet.'" Foto: Ole Skagen
Inger og Erik Nielsen fra Nexø skriver om deres julekrybbe:"Vores Julekrybbe forestiller en grotte. De 11 figurer har vi selv hentet i Israel for mange år siden hos enkunstner, som har udskåret figurerne i oliventræ,forestillende : krybbe med Jesusbarnet -Maria-Josef-1 hyrde- 4 dyrefigurerog 3 vise mænd.Grotten er opbygget over en oppustet ballon, som så blev beklædt med mangelag avispapir til ca. 10 mm tykkelse.Derefter blev den overstrøget med en gipsvælling til en grov stenstruktur ogsluttelig malet stengrå.I forgrundens hjørner ses 2 kviste fra Jonannesbrøds-træets frugter, somogså er selvhentet i Israel."
Inger og Erik Nielsen fra Nexø skriver om deres julekrybbe:"Vores Julekrybbe forestiller en grotte. De 11 figurer har vi selv hentet i Israel for mange år siden hos enkunstner, som har udskåret figurerne i oliventræ,forestillende : krybbe med Jesusbarnet -Maria-Josef-1 hyrde- 4 dyrefigurerog 3 vise mænd.Grotten er opbygget over en oppustet ballon, som så blev beklædt med mangelag avispapir til ca. 10 mm tykkelse.Derefter blev den overstrøget med en gipsvælling til en grov stenstruktur ogsluttelig malet stengrå.I forgrundens hjørner ses 2 kviste fra Jonannesbrøds-træets frugter, somogså er selvhentet i Israel." Foto: Inger og Erik Nielsen
Familiejulekrybben fra familien her blev lavet i 1956, da vi var nygifte med et budget på 450 kr. om måneden, hvoraf 122 kr. i husleje for 1½ værelse på yderste Østerbro.  Den primitive krybbe har jeg villet nybygge, men forbud blev nedlagt af familien, som efterhånden fra 1958 voksede til 4 børn. I dag er der 9 børnebørn, som har stået med næsen inde i krybben og flyttet på figurerne, som er skåret af træ i Tyrol.  De to første figurer var indledningen, og herefter kom der en ny figur hvert år.  De åbne pinjekogler stammer fra Vatikanets have, som vi 10 år i træk besøgte med en 8.kl. fra Sct. Joseph skole i Ringsted.
Familiejulekrybben fra familien her blev lavet i 1956, da vi var nygifte med et budget på 450 kr. om måneden, hvoraf 122 kr. i husleje for 1½ værelse på yderste Østerbro. Den primitive krybbe har jeg villet nybygge, men forbud blev nedlagt af familien, som efterhånden fra 1958 voksede til 4 børn. I dag er der 9 børnebørn, som har stået med næsen inde i krybben og flyttet på figurerne, som er skåret af træ i Tyrol. De to første figurer var indledningen, og herefter kom der en ny figur hvert år. De åbne pinjekogler stammer fra Vatikanets have, som vi 10 år i træk besøgte med en 8.kl. fra Sct. Joseph skole i Ringsted. Foto: Ole Dam
Denne julekrybbe er købt i Jerusalem i 1963 af min far, som dengang var udsendt som FN-soldat i Gaza. Den er skåret i oliventræ. Krybben var samlingspunkt for os børn i julen og da vore forældre døde, blev vi enige om, at skiftes til at have den. I år er det min tur, og jeg nyder den i fulde drag, skriver Pia Raabe.
Denne julekrybbe er købt i Jerusalem i 1963 af min far, som dengang var udsendt som FN-soldat i Gaza. Den er skåret i oliventræ. Krybben var samlingspunkt for os børn i julen og da vore forældre døde, blev vi enige om, at skiftes til at have den. I år er det min tur, og jeg nyder den i fulde drag, skriver Pia Raabe. Foto: Pia Raabe.
Igennem de sidste mange år har jeg købt en julekrybbe i de lande jeg har været i eller fået en forærende. Indtil nu er det blevet til 25 meget forskellige. I julekrybben fra Østrig er der et grantræ ved siden af Jesusbarnet og i den fra Peru spiller en af de vise mænd på panfløjte og de har alle tre alpacahuer på og står ved siden af en lama. Julens budskab er for alle mennesker på hele jorden.En af dem jeg sætter meget højt er fra Cambodia, fremstillet i Jumpah - en landsby uden for Phnom Penh jeg selv har besøgt.  Maria og Josef bærer det typiske klæde Krama,  som alle khmerer går med. Julekrybben er fremstillet som direkte støtte til kvinder og mænd, der lever med HIV/AIDs. De bor i et særligt landsbyfællesskab, et projekt støttet af Christian Care for Cambodia, skriver Lisbet Due Madsen om denne julekrybbe.
Igennem de sidste mange år har jeg købt en julekrybbe i de lande jeg har været i eller fået en forærende. Indtil nu er det blevet til 25 meget forskellige. I julekrybben fra Østrig er der et grantræ ved siden af Jesusbarnet og i den fra Peru spiller en af de vise mænd på panfløjte og de har alle tre alpacahuer på og står ved siden af en lama. Julens budskab er for alle mennesker på hele jorden.En af dem jeg sætter meget højt er fra Cambodia, fremstillet i Jumpah - en landsby uden for Phnom Penh jeg selv har besøgt. Maria og Josef bærer det typiske klæde Krama, som alle khmerer går med. Julekrybben er fremstillet som direkte støtte til kvinder og mænd, der lever med HIV/AIDs. De bor i et særligt landsbyfællesskab, et projekt støttet af Christian Care for Cambodia, skriver Lisbet Due Madsen om denne julekrybbe. Foto: Lisbet Due Madsen
Inge Davidsen skriver følgende om sin julekrybbe: Sender her et billede af vores julekrybbe. Jeg har været rejseleder for Thyrejser og i den anledning var jeg i Zakopane.Byen ligger i Sydpolen i Tatrabjergene ved den slovenske grænse.Der kørte vi en lille udflugt den første dag til en lille by ca 10km væk. Husene her var bygget af træstammer, meget flotte. Vi gik en tur i byen og i et af husene boede en kunstner. Han lavede alt i træ.Inde hos ham så jeg julekrybben. Den kostede 750kr. Den købte jeg med hjem til min mand. Han blev meget glad. Det er nu ca. 20 år siden. Vi har taget den frem hvert år siden.
Inge Davidsen skriver følgende om sin julekrybbe: Sender her et billede af vores julekrybbe. Jeg har været rejseleder for Thyrejser og i den anledning var jeg i Zakopane.Byen ligger i Sydpolen i Tatrabjergene ved den slovenske grænse.Der kørte vi en lille udflugt den første dag til en lille by ca 10km væk. Husene her var bygget af træstammer, meget flotte. Vi gik en tur i byen og i et af husene boede en kunstner. Han lavede alt i træ.Inde hos ham så jeg julekrybben. Den kostede 750kr. Den købte jeg med hjem til min mand. Han blev meget glad. Det er nu ca. 20 år siden. Vi har taget den frem hvert år siden. Foto: Inge Davidsen
Julekrybben på vedlagte foto er købt i Cuzco, Peru, da jeg for et par år siden var derude for at besøge min datter og hendes familie. Figurerne er af blåt glas og kunne også fås i hvidt glas, skriver Peter Jørgensen fra Gilleleje.
Julekrybben på vedlagte foto er købt i Cuzco, Peru, da jeg for et par år siden var derude for at besøge min datter og hendes familie. Figurerne er af blåt glas og kunne også fås i hvidt glas, skriver Peter Jørgensen fra Gilleleje. Foto: Peter Jørgensen.
Jeg sender et billede af min julekrybbe. Den er fra 1984 og jeg har selv lavet den. Jeg var studerende og sad på mit værelse og fik ideen. Jeg fik fat i nogle træpinde til huset og noget tørt græs til taget. Derefter lavede jeg figurerne af stofrester, tændstikker, piberensere og store træperler. Jeg har den stående fremme i min reol hvert år, skriver Jytte Hensen fra Nyborg.
Jeg sender et billede af min julekrybbe. Den er fra 1984 og jeg har selv lavet den. Jeg var studerende og sad på mit værelse og fik ideen. Jeg fik fat i nogle træpinde til huset og noget tørt græs til taget. Derefter lavede jeg figurerne af stofrester, tændstikker, piberensere og store træperler. Jeg har den stående fremme i min reol hvert år, skriver Jytte Hensen fra Nyborg. Foto: Jytte Hensen
Jeg samler på julekrybber og har ca. 50 fra forskellige lande.Vedhæftet sendes billede af julekrybbe købt i Betlehem. Den er lavet af palestinensere og købt i deres souvenir-butik. Den er håndskåret i oliventræ, skriver Lene Larsen, Ebeltoft.
Jeg samler på julekrybber og har ca. 50 fra forskellige lande.Vedhæftet sendes billede af julekrybbe købt i Betlehem. Den er lavet af palestinensere og købt i deres souvenir-butik. Den er håndskåret i oliventræ, skriver Lene Larsen, Ebeltoft. Foto: Lene Larsen
Her er min julekrybbe fra i år. Nogle af lerfigurerne stammer fra min helt først julekrybbe, da jeg var lille for ca. 60 år siden og holdt Julen med familien i Italien. Før Jul hver år, plejede vi at købe flere ting for at gøre den smukkere og større. Efter traditionen skulle både personer og husene ligne et typisk italiensk landskab. Man rejste ikke så meget den gang, så der var ikke fantasi for at verden skulle se anderledes ud. Men med årene fik nogle arabere også lov til at være med. I hvert fald, de tre vise konger, skulle altid se fremmede ud.  Fast inventar til en julekrybbe, udover den hellige familie, er i øvrigt et æsel, en okse til at varme det lille Jesus barn, samt kometen oppe på i himlen.  Man holder stadigvæk meget af julekrybber i Italien. Indtil anden verdenskrig var juletræet ikke meget anvendt i Italien. De Allierede og også tyskere lærte italienerne at fejre Jul også med grantræet.  Desværre er senere meget plastik kommet på marked. Købte julekrybber er mindre og mindre charmerende, men til gengæld kan man opleve mange lokale udendørs julekrybber med levende rollespil i de fire søndage til Advent. Ligesom næsten hver kirke stiller fantastisk indrettede julescenerier resten af tiden frem til d.6.Januar når Julen er endeligt afsluttet i Italien. På en måde er julekrybben i vore dage ikke mere et privat foretagende, men er blevet en nyere opfundet sociale begivenhed. Buon Natale!   Mange julehilsner. Cristina Tibo Hansen
Her er min julekrybbe fra i år. Nogle af lerfigurerne stammer fra min helt først julekrybbe, da jeg var lille for ca. 60 år siden og holdt Julen med familien i Italien. Før Jul hver år, plejede vi at købe flere ting for at gøre den smukkere og større. Efter traditionen skulle både personer og husene ligne et typisk italiensk landskab. Man rejste ikke så meget den gang, så der var ikke fantasi for at verden skulle se anderledes ud. Men med årene fik nogle arabere også lov til at være med. I hvert fald, de tre vise konger, skulle altid se fremmede ud. Fast inventar til en julekrybbe, udover den hellige familie, er i øvrigt et æsel, en okse til at varme det lille Jesus barn, samt kometen oppe på i himlen. Man holder stadigvæk meget af julekrybber i Italien. Indtil anden verdenskrig var juletræet ikke meget anvendt i Italien. De Allierede og også tyskere lærte italienerne at fejre Jul også med grantræet. Desværre er senere meget plastik kommet på marked. Købte julekrybber er mindre og mindre charmerende, men til gengæld kan man opleve mange lokale udendørs julekrybber med levende rollespil i de fire søndage til Advent. Ligesom næsten hver kirke stiller fantastisk indrettede julescenerier resten af tiden frem til d.6.Januar når Julen er endeligt afsluttet i Italien. På en måde er julekrybben i vore dage ikke mere et privat foretagende, men er blevet en nyere opfundet sociale begivenhed. Buon Natale! Mange julehilsner. Cristina Tibo Hansen Foto: Cristina Tibo Hansen
Denne julekrybbe fandt jeg på et loppemarked for ca. 15 år siden, så dens historie kender jeg ikke. Men jeg kan vældig godt lide den, så den får en hædersplads hver jul. Den kan klappes sammen, så den er helt flad, når den ikke er stillet op, skriver Thyra Seeberg fra Sandby ved Nakskov
Denne julekrybbe fandt jeg på et loppemarked for ca. 15 år siden, så dens historie kender jeg ikke. Men jeg kan vældig godt lide den, så den får en hædersplads hver jul. Den kan klappes sammen, så den er helt flad, når den ikke er stillet op, skriver Thyra Seeberg fra Sandby ved Nakskov Foto: Thyra Seeberg
Min første og eneste julekrybbe købte jeg i Rom i efteråret - i en souvenirbutik ude ved katakomberne. Den kunne jeg ikke stå for, skriver Sonja Nicolaisen fra Mejlby ved Århus.Når julekrybben er klappet sammen, ligner den en lille julemand.
Min første og eneste julekrybbe købte jeg i Rom i efteråret - i en souvenirbutik ude ved katakomberne. Den kunne jeg ikke stå for, skriver Sonja Nicolaisen fra Mejlby ved Århus.Når julekrybben er klappet sammen, ligner den en lille julemand. Foto: Sonja Nicolaisen
Vi har mange julekrybber, både købte og selvgjorte,Den vi imidlertid værdsætter mest er en 55 cm høj julekrybbekarrusel. Jeg fik den som en gave til huset fra vores datter og svigersøn. De havde fundet den på et loppemarked.Yderligere proveniens er derfor ikke mulig. Vi har dog en forestilling om, at det kan være en tysk eller tjekkisk udgave af julekrybben.Vi har ikke vovet at omkranse julekrybben med tændte stearinlys for at få karrusellen i gang, så vi nøjes med at hånddreje krybbens mange personer og dyr forbi Jomfru Maria og Josef i stalden på nederste etage, skriver Kaj Nielsen.
Vi har mange julekrybber, både købte og selvgjorte,Den vi imidlertid værdsætter mest er en 55 cm høj julekrybbekarrusel. Jeg fik den som en gave til huset fra vores datter og svigersøn. De havde fundet den på et loppemarked.Yderligere proveniens er derfor ikke mulig. Vi har dog en forestilling om, at det kan være en tysk eller tjekkisk udgave af julekrybben.Vi har ikke vovet at omkranse julekrybben med tændte stearinlys for at få karrusellen i gang, så vi nøjes med at hånddreje krybbens mange personer og dyr forbi Jomfru Maria og Josef i stalden på nederste etage, skriver Kaj Nielsen. Foto: Kaj Nielsen
Ja, men jeg modtager opfordringen og sender hermed billedet af den julekrybbe, jeg købte af en sympatisk araber på Via Dolorosa i Jerusalem under mit Israelsbesøg i 1968. Figurerne er udskåret af oliventræ, hvorimod vores barnebarn har fremstillet stalden i skolens sløjdtimer, skriver Kurt Welander Sørensen.
Ja, men jeg modtager opfordringen og sender hermed billedet af den julekrybbe, jeg købte af en sympatisk araber på Via Dolorosa i Jerusalem under mit Israelsbesøg i 1968. Figurerne er udskåret af oliventræ, hvorimod vores barnebarn har fremstillet stalden i skolens sløjdtimer, skriver Kurt Welander Sørensen. Foto: Kurt Welander Sørensen
Et barn er født i Bethlehem.Knap 50 børn fra Herning Kirke har været kreativeog lavet en 2,50 m lang collage af Bethlehem.Bag husene ligger der en lyskæde og giver det skær af vinternatI Bethlehem.Collagen hænger i kirken og bliver set af rigtig mange julegæster, skriver Gunvor Bach Nikolajsen.
Et barn er født i Bethlehem.Knap 50 børn fra Herning Kirke har været kreativeog lavet en 2,50 m lang collage af Bethlehem.Bag husene ligger der en lyskæde og giver det skær af vinternatI Bethlehem.Collagen hænger i kirken og bliver set af rigtig mange julegæster, skriver Gunvor Bach Nikolajsen. Foto: Gunvor Bach Nikolajsen
Denne julekrybbe fik vi af vores mexicanske familie. Den er købt på et landsbymarked et sted, og vores søn havde den med hjem efter et ophold derovre i 1995. Siden har den haft sin faste plads hos os i hele advents- og juletiden.Julekrybben, den figurative fremstilling af juleevangeliet, var i den europæiske middelalder forbeholdt de mere velstående og kirkerne. Men i den Nye Verden blev julekrybben elsket af de fattige, og mange indfødte kunstnere fremstiller stadig disse bemalede lerfigurer af Maria og Josef med Jesusbarnet, hyrderne på marken og de hellige tre konger. Særlig Jesusbarnet, men også Maria og hyrderne har typiske indianske træk, hvad man også ser på denne julekrybbes figurer.
Denne julekrybbe fik vi af vores mexicanske familie. Den er købt på et landsbymarked et sted, og vores søn havde den med hjem efter et ophold derovre i 1995. Siden har den haft sin faste plads hos os i hele advents- og juletiden.Julekrybben, den figurative fremstilling af juleevangeliet, var i den europæiske middelalder forbeholdt de mere velstående og kirkerne. Men i den Nye Verden blev julekrybben elsket af de fattige, og mange indfødte kunstnere fremstiller stadig disse bemalede lerfigurer af Maria og Josef med Jesusbarnet, hyrderne på marken og de hellige tre konger. Særlig Jesusbarnet, men også Maria og hyrderne har typiske indianske træk, hvad man også ser på denne julekrybbes figurer. Foto: Nils Roland
Julekrybbe fra Columbia. Krybben er to år gammel.
Julekrybbe fra Columbia. Krybben er to år gammel. Foto: Ester Vestergaard
Julekrybbe fra Mexico. Krybben har været i Ester Vestergaard besiddelse i ni år.
Julekrybbe fra Mexico. Krybben har været i Ester Vestergaard besiddelse i ni år. Foto: Ester Vestergaard
Julekrybbe fra Peru. Ester Vestergaard har haft krybben i tre år.
Julekrybbe fra Peru. Ester Vestergaard har haft krybben i tre år. Foto: Ester Vestergaard
Julekrybbe fra Kina. Krybben er fem år gammel.
Julekrybbe fra Kina. Krybben er fem år gammel. Foto: Ester Vestergaard
Julekrybbe fra Israel. Denne krybbe er 20 år gammel.
Julekrybbe fra Israel. Denne krybbe er 20 år gammel. Foto: Ester Vestergaard
Julekrybbe fra Nigeria. Ester Vestergaard har haft krybben i 40 år.
Julekrybbe fra Nigeria. Ester Vestergaard har haft krybben i 40 år. Foto: Ester Vestergaard
For et års tid siden købte min søn en kolonihave i Risskov ved Århus. Under oprydningen i huset fandt vi denne lille julekrybbe. Vi er blevet fortalt, at den forrige ejer, som vi ikke kender, havde forbindelse til Polen. Det er derfor sandsynligt, at julekrybben er polsk. Andre mener, at den må være sydamerikansk, i hvert fald typisk katolsk. Men det passer jo også på Polen. Venlig hilsen Anders Sterum Greibe, Rønde (barnebarn og fotograf), Flemming Greibe, Rønde (farfar).
For et års tid siden købte min søn en kolonihave i Risskov ved Århus. Under oprydningen i huset fandt vi denne lille julekrybbe. Vi er blevet fortalt, at den forrige ejer, som vi ikke kender, havde forbindelse til Polen. Det er derfor sandsynligt, at julekrybben er polsk. Andre mener, at den må være sydamerikansk, i hvert fald typisk katolsk. Men det passer jo også på Polen. Venlig hilsen Anders Sterum Greibe, Rønde (barnebarn og fotograf), Flemming Greibe, Rønde (farfar). Foto: Anders Sterum Greibe
Denne krybbe er fra Tersløse Kirkes levende julekalender.
Denne krybbe er fra Tersløse Kirkes levende julekalender. Foto: Helmer Breindahl
Denne papkrybbe blev første gang stillet op til julen 1964 og er et af min fars kære juleminder, skriver Maria Jeppesen Knudsen.
Denne papkrybbe blev første gang stillet op til julen 1964 og er et af min fars kære juleminder, skriver Maria Jeppesen Knudsen. Foto: Maria Jeppesen Knudsen
Denne hæklede jukekrybbe blev for cirka 20 år siden lavet til kirkens adventsbasar i Allerslev Præstegård - til fordel for fattige børn i Afrika . Krybben er hæklet af en af de meget aktive og kreative basarkredsdamer , Agnete Hansen, og da vi var så heldige at vinde i lotteriet, har den bragt glæde til mange i vores hjem siden. Den fortæller hvert år om juleglæde og kærlighed, skriver Sonja Mahler og Hans Børge Jensen.
Denne hæklede jukekrybbe blev for cirka 20 år siden lavet til kirkens adventsbasar i Allerslev Præstegård - til fordel for fattige børn i Afrika . Krybben er hæklet af en af de meget aktive og kreative basarkredsdamer , Agnete Hansen, og da vi var så heldige at vinde i lotteriet, har den bragt glæde til mange i vores hjem siden. Den fortæller hvert år om juleglæde og kærlighed, skriver Sonja Mahler og Hans Børge Jensen. Foto: Sonja Mahler og Hans Børge Jensen.
Dette er en Bangalsk julekrybbe, den kan hænges på et juletræ eller lignende og jeg er ret vild med ophængningssnoren, hvor stjernen sidder.
Dette er en Bangalsk julekrybbe, den kan hænges på et juletræ eller lignende og jeg er ret vild med ophængningssnoren, hvor stjernen sidder. Foto: Maria Jeppesen Knudsen
Denne julekrybbe i træ købte jeg i Bangladesh, hvor jeg holdt jul sidste år. Mens vi - juleaften - sad og ventede på en stor kasse, der var meget forsinket hyggede vi os med marcipankonfekt, Stig Rossen julemusik og et godt spil kort i lommelygtens skær (strømmen var gået), en af de andre udbrød "Nu mangler der bare et krybbespil" og jeg kunne så stolt gøre opmærksom på denne skønne lille julekrybbe.
Denne julekrybbe i træ købte jeg i Bangladesh, hvor jeg holdt jul sidste år. Mens vi - juleaften - sad og ventede på en stor kasse, der var meget forsinket hyggede vi os med marcipankonfekt, Stig Rossen julemusik og et godt spil kort i lommelygtens skær (strømmen var gået), en af de andre udbrød "Nu mangler der bare et krybbespil" og jeg kunne så stolt gøre opmærksom på denne skønne lille julekrybbe. Foto: Maria Jeppesen Knudsen
Figurerne er lavet af saltdej, der er bemalet med vandfarve. Baggrunden er et stykke bemalet pap.Jeg troede ikke, den ville holde så længe, men nu er den altså mindst ti år gammel, og jeg bruger stadig figurerne som inspiration, når jeg ind i mellem får konfirmanderne til at lave lignende figurer.Kom i øvrigt til at tænke på, at ideen med julekrybber efter sigende stammer fra Frans af Assisi, som på et tidspunkt ville levendegøre fødselsberetningen og derfor fik fremskaffet et får og indrettet et rum, så det lignede en stald. Han blev så begejstret, at det blev en tradition. Da jeg besøgte Assisi sidste efterår, så jeg flere permanente julekrybber i kirkerne, med hele tableauer.
Figurerne er lavet af saltdej, der er bemalet med vandfarve. Baggrunden er et stykke bemalet pap.Jeg troede ikke, den ville holde så længe, men nu er den altså mindst ti år gammel, og jeg bruger stadig figurerne som inspiration, når jeg ind i mellem får konfirmanderne til at lave lignende figurer.Kom i øvrigt til at tænke på, at ideen med julekrybber efter sigende stammer fra Frans af Assisi, som på et tidspunkt ville levendegøre fødselsberetningen og derfor fik fremskaffet et får og indrettet et rum, så det lignede en stald. Han blev så begejstret, at det blev en tradition. Da jeg besøgte Assisi sidste efterår, så jeg flere permanente julekrybber i kirkerne, med hele tableauer. Foto: Asbjørn Hansen
Mit bidrag til Bagsidens julekrybber: "Att göra själv i advent." Text Britt G. Hallqvist, Bild Elisabeth Landen.Den er fra ca. 1965 og udformet som en bog, hvor der er en ny figur i pap at klippe ud og samle for hver dag i adventstiden. Og om hver figur er der en historie at læse. Julekrybben er brugt både i skolen og senere her hjemme til glæde for vore egne børn.
Mit bidrag til Bagsidens julekrybber: "Att göra själv i advent." Text Britt G. Hallqvist, Bild Elisabeth Landen.Den er fra ca. 1965 og udformet som en bog, hvor der er en ny figur i pap at klippe ud og samle for hver dag i adventstiden. Og om hver figur er der en historie at læse. Julekrybben er brugt både i skolen og senere her hjemme til glæde for vore egne børn. Foto: Ane og Jørgen J. Krogh
Her er min julekrybbe, som jeg har fået af min søster,som blev katolik allerede i gymnasietiden. Nu synes mine børnebørn at den er virkelig interessant, også fordi den bliver overvåget af deres tiptiptip-oldefader, dr. Nicolai Edinger Balle, født i 1744, som var biskop over Sjælland. Bispen i sølvmedaillon fra sin egen tid ses til højre, overvågende, at alt omkring krybben går veldædigt til. Bispens opbyggelige skrifter står i den gamle bog til højre.\r\n Krybbens omgivelser er lidt etnisk præget, idet der er et par hellige gipsheste fra Mexico, et par fugle fra Peru og et tykt uldfår fra Island, som alle kigger lige hengivent på Jesusbarnet, ligesom vi. Uploadet af Lise Balle
Her er min julekrybbe, som jeg har fået af min søster,som blev katolik allerede i gymnasietiden. Nu synes mine børnebørn at den er virkelig interessant, også fordi den bliver overvåget af deres tiptiptip-oldefader, dr. Nicolai Edinger Balle, født i 1744, som var biskop over Sjælland. Bispen i sølvmedaillon fra sin egen tid ses til højre, overvågende, at alt omkring krybben går veldædigt til. Bispens opbyggelige skrifter står i den gamle bog til højre.\r\n Krybbens omgivelser er lidt etnisk præget, idet der er et par hellige gipsheste fra Mexico, et par fugle fra Peru og et tykt uldfår fra Island, som alle kigger lige hengivent på Jesusbarnet, ligesom vi. Uploadet af Lise Balle Foto: Lise Balle
Denne julekrybbe fra Herslev Kirke (Roskilde) er uploadet af Michael C. Kring.
Denne julekrybbe fra Herslev Kirke (Roskilde) er uploadet af Michael C. Kring. Foto: Michael C. Kring
Julekrybben fik jeg af mine forældre da jeg var et par år gammel, midt i 1980'erne. Jeg har leget utroligt meget med den som barn og glæder mig over den hver gang den dukker op af julekassen først i december, skriver Karen Frendø-Sørensen
Julekrybben fik jeg af mine forældre da jeg var et par år gammel, midt i 1980'erne. Jeg har leget utroligt meget med den som barn og glæder mig over den hver gang den dukker op af julekassen først i december, skriver Karen Frendø-Sørensen Foto: Karen Frendø-Sørensen
Denne blev købt for en del år siden på et loppemarked, senere suppleret med endnu et par dyr og har hvert år hædersplads på en lav reol, ved adventskrans og andre julestemningsgivende stagelys m.m.Glædelige juleønsker til alle KDs læsere
Denne blev købt for en del år siden på et loppemarked, senere suppleret med endnu et par dyr og har hvert år hædersplads på en lav reol, ved adventskrans og andre julestemningsgivende stagelys m.m.Glædelige juleønsker til alle KDs læsere Foto: Arne Abrahamsen
Vores julekrybbe bygges op på ny hvert år af løse mursten – velsagtens legoklodsernes forløbere. Disse er fra 1930'erne og har konsistens som rigtige mursten. Da min bror og jeg var børn, fik vi fra en fransk veninde nogle figurer, der forestiller franske bønder. Vi fik to par hver, men der var ingen Maria, Josef og Jesusbarn, ak! Siden har min bror og svigerinde givet os Den Hellige Familie og de tre konger. Dyrene er af den slags, man legede bondegård med, da jeg var barn. Stenene, der naturligvis skal forestille klipper, har vor søn samlet op i Bethlehem," skriver Lisbeth Ahnfeldt-Mollerup fra Bryrup.
Vores julekrybbe bygges op på ny hvert år af løse mursten – velsagtens legoklodsernes forløbere. Disse er fra 1930'erne og har konsistens som rigtige mursten. Da min bror og jeg var børn, fik vi fra en fransk veninde nogle figurer, der forestiller franske bønder. Vi fik to par hver, men der var ingen Maria, Josef og Jesusbarn, ak! Siden har min bror og svigerinde givet os Den Hellige Familie og de tre konger. Dyrene er af den slags, man legede bondegård med, da jeg var barn. Stenene, der naturligvis skal forestille klipper, har vor søn samlet op i Bethlehem," skriver Lisbeth Ahnfeldt-Mollerup fra Bryrup. Foto: Lisbeth Ahnfeldt-Mollerup
"Denne julekrybbe, syet i patchwork, er fremstillet af min kreative søster, Ellen Berggren Pløen. I mange år stod den i vores hjem, Tostrup Præstegård i Sydvesthimmerland. De sidste år min far levede, boede han på plejehjem i Farsø. I adventstiden satte vi julekrybben frem, og den gav anledning til mange små samtaler. I denne tid sidder jeg i skumringstimen ved den og lytter til julemusik. Det er med til at stemme sindet til den kommende højtid," skriver Birte Lütken fra Farsø.
"Denne julekrybbe, syet i patchwork, er fremstillet af min kreative søster, Ellen Berggren Pløen. I mange år stod den i vores hjem, Tostrup Præstegård i Sydvesthimmerland. De sidste år min far levede, boede han på plejehjem i Farsø. I adventstiden satte vi julekrybben frem, og den gav anledning til mange små samtaler. I denne tid sidder jeg i skumringstimen ved den og lytter til julemusik. Det er med til at stemme sindet til den kommende højtid," skriver Birte Lütken fra Farsø. Foto: Birthe Lütken
Pie Simonsen har indsendt et billede af en udendørs julekrybbe.
Pie Simonsen har indsendt et billede af en udendørs julekrybbe. Foto: Pio Simonsen
Her et billede fra Krybben i den udendørs juledekoration i Vipperød. Der er kommet meget sne. Krybben kommer ind til jul i varmen. Den er købt for 49,95 i LIdL for ca.4 år siden.
Her et billede fra Krybben i den udendørs juledekoration i Vipperød. Der er kommet meget sne. Krybben kommer ind til jul i varmen. Den er købt for 49,95 i LIdL for ca.4 år siden. Foto: Per Thaulow
"For et par år siden ønskede jeg mig en julekrybbe, men fandt ikke den helt rigtige. Og hvad gør man så? Jo, man laver den selv! Denne er lavet af saltdej, bagt, lakeret og til sidst malet med akrylmaling. Uden for sæsonen opbevares den godt emballeret i kælderen, og jeg glæder mig hvert år til at stille den op igen," skriver Bit Jensen fra Middelfart
"For et par år siden ønskede jeg mig en julekrybbe, men fandt ikke den helt rigtige. Og hvad gør man så? Jo, man laver den selv! Denne er lavet af saltdej, bagt, lakeret og til sidst malet med akrylmaling. Uden for sæsonen opbevares den godt emballeret i kælderen, og jeg glæder mig hvert år til at stille den op igen," skriver Bit Jensen fra Middelfart Foto: Bit Jensen
Her et billede af én af de tre julekrybber, der vekselvis er eller har været udstillet i Vor Frue Katolske Kirke i Herlev. Jeg sender på en anden mail billede af de to andre af kirkens julekrybber. Denne er udstillet i år, og er designet af Kristian og Henia Andersen, som er medlemmer af menigheden. Julekrybben er med de traditionelle figurer og med en fantastisk flot lysende midnatshimmel over krybben.
Her et billede af én af de tre julekrybber, der vekselvis er eller har været udstillet i Vor Frue Katolske Kirke i Herlev. Jeg sender på en anden mail billede af de to andre af kirkens julekrybber. Denne er udstillet i år, og er designet af Kristian og Henia Andersen, som er medlemmer af menigheden. Julekrybben er med de traditionelle figurer og med en fantastisk flot lysende midnatshimmel over krybben. Foto: Erik Elnebo
Julekrybbe - et mægtigt blikfang i kirkens hall. Gennem hele advent 2009 havde Helligåndskirken i Århus opstillet en julekrybbe, som var det store tilløbsstykke for alle de børn, som kommer i kirken i adventstiden: dagplejebørn, børn fra vuggestuer, børnehaver og skoler. Også ved de almindelige gudstjenesters "børnehjørne", hvor en voksen hygger om de børn, som foretrækker at være her frem for i kirkerummet under prædikenen, har julekrybben i stor størrelse været udgangspunkt på levende fortælling af julens budskab. Figurerne er importeret fra Milano. I 2010 blev julekrybben så udbygget. En af Helligåndskirkens 240 frivillige, Harry Knudsen, har lavet den flotte stald med indlagt lys, en brønd og et bål til hyrderne på markerne. Julekrybben udgør et meget flot blikfang i kirkens hall og har været noget af det mest fotograferede i år!
Julekrybbe - et mægtigt blikfang i kirkens hall. Gennem hele advent 2009 havde Helligåndskirken i Århus opstillet en julekrybbe, som var det store tilløbsstykke for alle de børn, som kommer i kirken i adventstiden: dagplejebørn, børn fra vuggestuer, børnehaver og skoler. Også ved de almindelige gudstjenesters "børnehjørne", hvor en voksen hygger om de børn, som foretrækker at være her frem for i kirkerummet under prædikenen, har julekrybben i stor størrelse været udgangspunkt på levende fortælling af julens budskab. Figurerne er importeret fra Milano. I 2010 blev julekrybben så udbygget. En af Helligåndskirkens 240 frivillige, Harry Knudsen, har lavet den flotte stald med indlagt lys, en brønd og et bål til hyrderne på markerne. Julekrybben udgør et meget flot blikfang i kirkens hall og har været noget af det mest fotograferede i år! Foto: Jonna Langagergaard
Denne julekrybbe er indsendt af Jette og Rene Adelberg.
Denne julekrybbe er indsendt af Jette og Rene Adelberg. Foto: Jette og Rene Adelberg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Foto: Johanna Ludvigsen
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA Foto: Vibeke K. Dalsgaard
Min Julekrybbe er lavet i stentøjsler, som til \"tøjet\" er indfarvet med forskellige oxyder, som farver leret. jeg laver alle figurer forskellige og med personlighed. Fårene er lavet i samme materiale. Jeg har lavet en del julekrybber gennem de senere år og glæder mig over at de står i mange familiemedlemmers og venners hjem hver jul.
Min Julekrybbe er lavet i stentøjsler, som til \"tøjet\" er indfarvet med forskellige oxyder, som farver leret. jeg laver alle figurer forskellige og med personlighed. Fårene er lavet i samme materiale. Jeg har lavet en del julekrybber gennem de senere år og glæder mig over at de står i mange familiemedlemmers og venners hjem hver jul. Foto: Vita Thodsen Hørup
Min julekrybbe er dansk kunsthåndværk. Jeg købte den i Holbæk i 1980.Den har altid været en vigtig juletradition i min familie her i Haslev. I december hænger julestjernen over krybben, indtil træet kommer ind og bliver pyntet. Vi går ikke så meget op i adventskransen, men tænder oftere lysene ved krybben. Den fortæller julens budskab på en dejlig konkret og barnlig måde. Skriver Hanne Moes Nielsen
Min julekrybbe er dansk kunsthåndværk. Jeg købte den i Holbæk i 1980.Den har altid været en vigtig juletradition i min familie her i Haslev. I december hænger julestjernen over krybben, indtil træet kommer ind og bliver pyntet. Vi går ikke så meget op i adventskransen, men tænder oftere lysene ved krybben. Den fortæller julens budskab på en dejlig konkret og barnlig måde. Skriver Hanne Moes Nielsen Foto: Carl Jørgen Nielsen
"Også sidste år lykkedes det os at få fat i en rødgran. Oven i købet et så frisk eksemplar, at det holdt fra jule-aften til helligtrekonger. Fra gulv til loft med lys og papirhjerter kunne det på den måde tilmed markere årsskiftet. Det var imidlertid først, da træet stod i stuen, at vi fik øje på, at det i symbolsk forstand rakte videre. Helt inde ved stammen var det allerede pyntet af ?naturens hånd? med en fint formet fuglerede. Vi tog forsigtigt reden ud fra næstnederste grenkreds og benyttede den i en krybbe-dekoration. Derved fik dekorationen en ny symbolik. Julen varer ikke alene til helligtrekonger. Den varer – og det vidste vi jo egentlig godt – lige til påske. Altså en kristelig redelighed: julekrybbens Jesusbarn som det udklækkede påskeæg, det siden også er blevet symboliseret som," skriver Leif Hjernøe.
"Også sidste år lykkedes det os at få fat i en rødgran. Oven i købet et så frisk eksemplar, at det holdt fra jule-aften til helligtrekonger. Fra gulv til loft med lys og papirhjerter kunne det på den måde tilmed markere årsskiftet. Det var imidlertid først, da træet stod i stuen, at vi fik øje på, at det i symbolsk forstand rakte videre. Helt inde ved stammen var det allerede pyntet af ?naturens hånd? med en fint formet fuglerede. Vi tog forsigtigt reden ud fra næstnederste grenkreds og benyttede den i en krybbe-dekoration. Derved fik dekorationen en ny symbolik. Julen varer ikke alene til helligtrekonger. Den varer – og det vidste vi jo egentlig godt – lige til påske. Altså en kristelig redelighed: julekrybbens Jesusbarn som det udklækkede påskeæg, det siden også er blevet symboliseret som," skriver Leif Hjernøe. Foto: Leif Hjernøe
"På billedet ses vores julekrybbe, som forestiller en grotte. De 11 figurer har vi selv hentet i Israel for mange år siden hos en kunstner, som har udskåret figurerne i oliventræ. Figurerne forestiller en krybbe med Jesusbarnet, Maria, Josef, en hyrde, fire dyrefigurer og tre vise mænd. Grotten er opbygget over en oppustet ballon, som så blev beklædt med mange lag avispapir til cirka 10 mm tykkelse. Derefter blev den overstrøget med en gipsvælling til en grov stenstruktur og sluttelig malet stengrå. I forgrundens hjørner ses to kviste fra johannesbrødtræets frugter, som også er selvhentet i Israel," skriver Inger og Erik Nielsen fra Nexø.
"På billedet ses vores julekrybbe, som forestiller en grotte. De 11 figurer har vi selv hentet i Israel for mange år siden hos en kunstner, som har udskåret figurerne i oliventræ. Figurerne forestiller en krybbe med Jesusbarnet, Maria, Josef, en hyrde, fire dyrefigurer og tre vise mænd. Grotten er opbygget over en oppustet ballon, som så blev beklædt med mange lag avispapir til cirka 10 mm tykkelse. Derefter blev den overstrøget med en gipsvælling til en grov stenstruktur og sluttelig malet stengrå. I forgrundens hjørner ses to kviste fra johannesbrødtræets frugter, som også er selvhentet i Israel," skriver Inger og Erik Nielsen fra Nexø. Foto: Inger og Erik Nielsen
"Vores smukke julekrybbe stammer fra 1926. Da var min svigerfar 14 år gammel kommet i boghandlerlære i København og forærede da sin mor denne krybbe. Moderen, Mathilde, som dengang boede i bondebyen i Lyngby, passede på den hele sit liv. Hver jul kom den frem og er altid blevet beundret. Efter hendes død fik min svigerfar den. Den er lavet af pap og papir og vedligeholdt med lim, tape og så videre. Da min svigerfar døde, gik den så i arv til min mand og mig. Om aftenen stiller vi et lys bag ved den. Den er ekstra smuk, når lyset skinner gennem den gennemsigtige stjernehimmel," skriver Kirsten Knudsen, Strøby Egede ved Køge.
"Vores smukke julekrybbe stammer fra 1926. Da var min svigerfar 14 år gammel kommet i boghandlerlære i København og forærede da sin mor denne krybbe. Moderen, Mathilde, som dengang boede i bondebyen i Lyngby, passede på den hele sit liv. Hver jul kom den frem og er altid blevet beundret. Efter hendes død fik min svigerfar den. Den er lavet af pap og papir og vedligeholdt med lim, tape og så videre. Da min svigerfar døde, gik den så i arv til min mand og mig. Om aftenen stiller vi et lys bag ved den. Den er ekstra smuk, når lyset skinner gennem den gennemsigtige stjernehimmel," skriver Kirsten Knudsen, Strøby Egede ved Køge. Foto: Kirsten Knudsen
Denne kniplede julekrybbe er helt ny, den er kniplet af Jenny Hansen på et kniplekursus i Greve 2010 og sat op på en baggrund af skind. "Kniplekunsten er et gammel håndværk, som min slægt i mange led tilbage har arbejdet med i Sønderjylland, derfor har jeg gået flere år på kursus for at lære det. De gamle kniplinger var af en helt anden type. Min oldemor i Emmerlev kniplede sammen med flere andre damer en bort til at sætte om en dug og servietter til Dronning Alexandrines bryllup med Kong Christian X i 1898," skriver Jenny Hansen fra Tune.
Denne kniplede julekrybbe er helt ny, den er kniplet af Jenny Hansen på et kniplekursus i Greve 2010 og sat op på en baggrund af skind. "Kniplekunsten er et gammel håndværk, som min slægt i mange led tilbage har arbejdet med i Sønderjylland, derfor har jeg gået flere år på kursus for at lære det. De gamle kniplinger var af en helt anden type. Min oldemor i Emmerlev kniplede sammen med flere andre damer en bort til at sætte om en dug og servietter til Dronning Alexandrines bryllup med Kong Christian X i 1898," skriver Jenny Hansen fra Tune. Foto: Jenne Hansen
"Denne julekrybbe købte jeg i 2001 i Madagaskar, og den har lige siden stået fremme hver jul, og i år er det altså 10. år, at den kommer frem. Den er skåret i rosentræ, og naturligvis er der tale om madagaskere, ligesom koen er en zebuokse! Vi holder meget af den, skriver Thorkild Sørensen fra Haderslev.
"Denne julekrybbe købte jeg i 2001 i Madagaskar, og den har lige siden stået fremme hver jul, og i år er det altså 10. år, at den kommer frem. Den er skåret i rosentræ, og naturligvis er der tale om madagaskere, ligesom koen er en zebuokse! Vi holder meget af den, skriver Thorkild Sørensen fra Haderslev. Foto: Thorkild Sørensen
"Nu har jeg igen opstillet mit krybbespil i den murede niche ved brændeovnen og vil gerne dele den med bagsidelæserne. I mange år havde jeg ønsket mig at lave en julekrybbe, men manglede både tid og den rigtige idé. Begge dele fandt jeg i november 1999, mens jeg var på barsel med min yngste søn. Det første år lavede jeg de vise mænd, næste år Josef, Maria og Jesusbarnet, og året efter kom hyrderne og fårene. Jeg har endnu ikke fundet det rigtige materiale til engle, så indtil videre nøjes jeg med "købe-engle". Kroppene har min mand drejet i forskellige træsorter, der passer til figurerne: De vise mænd er lavet i guldregn, Josef og Maria er i bøg, og hyrderne, de seje folk, er i egetræ. Tøjet har jeg lavet af forskellige stofrester. Hvert år har jeg lavet to ekstra sæt figurer, som jeg har brugt som julegave til mine forældre og svigerforældre. Jeg har også haft stor fornøjelse af at have mit krybbespil med på skolen, når jeg skal visualisere juleevangeliet for eleverne," skriver Dorte Krøyer fra Glædeby.
"Nu har jeg igen opstillet mit krybbespil i den murede niche ved brændeovnen og vil gerne dele den med bagsidelæserne. I mange år havde jeg ønsket mig at lave en julekrybbe, men manglede både tid og den rigtige idé. Begge dele fandt jeg i november 1999, mens jeg var på barsel med min yngste søn. Det første år lavede jeg de vise mænd, næste år Josef, Maria og Jesusbarnet, og året efter kom hyrderne og fårene. Jeg har endnu ikke fundet det rigtige materiale til engle, så indtil videre nøjes jeg med "købe-engle". Kroppene har min mand drejet i forskellige træsorter, der passer til figurerne: De vise mænd er lavet i guldregn, Josef og Maria er i bøg, og hyrderne, de seje folk, er i egetræ. Tøjet har jeg lavet af forskellige stofrester. Hvert år har jeg lavet to ekstra sæt figurer, som jeg har brugt som julegave til mine forældre og svigerforældre. Jeg har også haft stor fornøjelse af at have mit krybbespil med på skolen, når jeg skal visualisere juleevangeliet for eleverne," skriver Dorte Krøyer fra Glædeby. Foto: Dorte Krøyer
"I mange år har jeg samlet på julekrybber - har flere end 100 meget forskellige slags. Men den skønneste af dem alle fik jeg første søndag i advent i år. Mit bonusbarnebarn, Magne på tre år, har hjulpet sin mor med at fremstille julekrybben, som ses på billedet. Han har selv tegnet ansigterne på Jesus, Maria og Josef. Krybben er fremstillet af en æggebakke, lidt træuld og hvad huset ellers rådede over af materialer. Magne besøgte os i lørdags for at kontrollere, at det lille Jesusbarn har det godt," skriver Inge Lundgaard fra Brønshøj.
"I mange år har jeg samlet på julekrybber - har flere end 100 meget forskellige slags. Men den skønneste af dem alle fik jeg første søndag i advent i år. Mit bonusbarnebarn, Magne på tre år, har hjulpet sin mor med at fremstille julekrybben, som ses på billedet. Han har selv tegnet ansigterne på Jesus, Maria og Josef. Krybben er fremstillet af en æggebakke, lidt træuld og hvad huset ellers rådede over af materialer. Magne besøgte os i lørdags for at kontrollere, at det lille Jesusbarn har det godt," skriver Inge Lundgaard fra Brønshøj. Foto: Inge Lundgaard
"Dette er så min julekrybbe i år. Den forandrer sig lidt hvert år. Krybbehuset har jeg selv lavet. Denne smukke krybbefamilie, som jeg sætter meget pris på, har jeg fået af vores familie i Spanien. Resten af menneskemængden er blandt andet figurer, som jeg har købt på loppemarkeder i Provence, og kamelerne, som jeg samler på, finder jeg på loppemarkeder rundt omkring i Danmark. Dugen, som det hele står på, er købt på en gårdauktion på Øland, så opstillingen rummer mange dejlige minder. Men foruden disse dejlige minder er det også vigtigt for os i vort hjem at minde os selv og besøgende om, hvad julen i virkeligheden handler om," skriver Jette Adelberg fra Herlev.
"Dette er så min julekrybbe i år. Den forandrer sig lidt hvert år. Krybbehuset har jeg selv lavet. Denne smukke krybbefamilie, som jeg sætter meget pris på, har jeg fået af vores familie i Spanien. Resten af menneskemængden er blandt andet figurer, som jeg har købt på loppemarkeder i Provence, og kamelerne, som jeg samler på, finder jeg på loppemarkeder rundt omkring i Danmark. Dugen, som det hele står på, er købt på en gårdauktion på Øland, så opstillingen rummer mange dejlige minder. Men foruden disse dejlige minder er det også vigtigt for os i vort hjem at minde os selv og besøgende om, hvad julen i virkeligheden handler om," skriver Jette Adelberg fra Herlev. Foto: Jette Adelberg
"Vi har set mange julekrybber i vor levetid – for knap en snes år siden var der en meget stor udstilling af julekrybber fra mange forskellige lande på museet i Skive, og der var mange flotte imellem. Men den sødeste, vi har set, fandt vi i september 1995 i Prag. Den er meget enkel og måske lidt primitiv, men for os udstråler den en dyb tro og kærlighed til det lille Jesusbarn, der ligger snøret ind som spædbørn altid blev det i gamle dage (og vist stadig bliver det i nogle østlande," skriver P. Rossau fra Skals.Bagsiden vil gerne opfordre læserne til at sende billeder ind af julekrybber.
"Vi har set mange julekrybber i vor levetid – for knap en snes år siden var der en meget stor udstilling af julekrybber fra mange forskellige lande på museet i Skive, og der var mange flotte imellem. Men den sødeste, vi har set, fandt vi i september 1995 i Prag. Den er meget enkel og måske lidt primitiv, men for os udstråler den en dyb tro og kærlighed til det lille Jesusbarn, der ligger snøret ind som spædbørn altid blev det i gamle dage (og vist stadig bliver det i nogle østlande," skriver P. Rossau fra Skals.Bagsiden vil gerne opfordre læserne til at sende billeder ind af julekrybber. Foto: P. Rossau
Foto: Picasa
"Her er vores julekrybbe, som vi har haft i cirka 35 år. Da lavede jeg den til vores datter. Selve staldbygningen er min mands "værk". Hele arrangementet er en fast og uundværlig del af vores juletradition, så den bliver der værnet om," skriver Petra Pedersen fra Frederikshavn.
"Her er vores julekrybbe, som vi har haft i cirka 35 år. Da lavede jeg den til vores datter. Selve staldbygningen er min mands "værk". Hele arrangementet er en fast og uundværlig del af vores juletradition, så den bliver der værnet om," skriver Petra Pedersen fra Frederikshavn. Foto: Petra Pedersen
Figurerne i denne julekrybbe fik jeg af min mormor jul 1938 som 6 årig. Stalden fik jeg af min 12 år ældre bror, som lavede den i sidste øjeblik af forhenværende materialer. "Jeg laver en pænere en dag"sagde min bror.  Det fik han ikke gjort. Han fik canser og døde som ung. Så stalden bliver nænsomt pakket ind i januar, for at blive pakket ud igen til advent - til minde om min dejlige bror, jeg ikke fik lov til at beholde Juletræet, hvor der sidder små bitte el-pærer i spidsen af grenene og i stjernen, har vi fået af et barnebarn, da han var 10-12 år. Han havde selv skåret træet ud, malet det og sat lamper på. Bagsiden er fuld af elledninger - loddet sammen. Han blev selvfølgelig elektriker- er nu som 21 årig på 2. år i gang med at læse til el-installatør. Så det juletræ bliver der også passet på, og det står tændt fra morgen til aften.Koglen til højre er fra Ostia antica.De 2 af dyrene - 2 geder - er fra La Verna, stedet hvor Den hellige Frans af Assisi blev stigmatiseret.
Figurerne i denne julekrybbe fik jeg af min mormor jul 1938 som 6 årig. Stalden fik jeg af min 12 år ældre bror, som lavede den i sidste øjeblik af forhenværende materialer. "Jeg laver en pænere en dag"sagde min bror. Det fik han ikke gjort. Han fik canser og døde som ung. Så stalden bliver nænsomt pakket ind i januar, for at blive pakket ud igen til advent - til minde om min dejlige bror, jeg ikke fik lov til at beholde Juletræet, hvor der sidder små bitte el-pærer i spidsen af grenene og i stjernen, har vi fået af et barnebarn, da han var 10-12 år. Han havde selv skåret træet ud, malet det og sat lamper på. Bagsiden er fuld af elledninger - loddet sammen. Han blev selvfølgelig elektriker- er nu som 21 årig på 2. år i gang med at læse til el-installatør. Så det juletræ bliver der også passet på, og det står tændt fra morgen til aften.Koglen til højre er fra Ostia antica.De 2 af dyrene - 2 geder - er fra La Verna, stedet hvor Den hellige Frans af Assisi blev stigmatiseret. Foto: Knud Petersen
u har jeg igen opstillet mit krybbespil i den  murede niche ved brændeovnen,og vil gerne dele den med bagsidelæserne.I mange år havde jeg ønsket mig at lave en julekrybbe men manglede både tid ogden rigtige idé, begge dele fandt jeg i nov. 1999 mens jeg var på barsel medmin yngste søn. Det første år lavede jeg De Vise Mænd, næste år Josef, Mariaog Jesusbarnet, og året efter kom hyrderne og fårene. Jeg har endnu ikkefundet det rigtige materiale til engle, så indtil videre nøjes jeg med"købe-engle".Kroppene har min mand drejet i forskellige træsorter, der passer til figurene,De Vise Mænd er lavet i guldregn, Josef og Maria er i bøg, og hyrderne, deseje folk, er i egetræ. Tøjet har jeg lavet af forskellige stofrester. Hvertår har jeg lavet 2 ekstra sæt figurer som jeg har brugt som julegave til mineforældre og svigerforældre. Jeg har også haft stor fornøjelse af at have mitkrybbespil med på skolen, når jeg skal visualisere juleevangeliet for eleverne.
u har jeg igen opstillet mit krybbespil i den murede niche ved brændeovnen,og vil gerne dele den med bagsidelæserne.I mange år havde jeg ønsket mig at lave en julekrybbe men manglede både tid ogden rigtige idé, begge dele fandt jeg i nov. 1999 mens jeg var på barsel medmin yngste søn. Det første år lavede jeg De Vise Mænd, næste år Josef, Mariaog Jesusbarnet, og året efter kom hyrderne og fårene. Jeg har endnu ikkefundet det rigtige materiale til engle, så indtil videre nøjes jeg med"købe-engle".Kroppene har min mand drejet i forskellige træsorter, der passer til figurene,De Vise Mænd er lavet i guldregn, Josef og Maria er i bøg, og hyrderne, deseje folk, er i egetræ. Tøjet har jeg lavet af forskellige stofrester. Hvertår har jeg lavet 2 ekstra sæt figurer som jeg har brugt som julegave til mineforældre og svigerforældre. Jeg har også haft stor fornøjelse af at have mitkrybbespil med på skolen, når jeg skal visualisere juleevangeliet for eleverne. Foto: Dorte Krøyer
Det var da en dejlig idé med julekrybber i år. Jeg har siden min barndom været glad for og interesseret mig for disse. I min barndom i Udbyneder prgd. i 40´erne havde min far fået en julekrybbe i Kbhvn. Den var af pap og var sammenklappelig og flad. Den virkede ligesom en pop-op bog i dag, når den blev foldet ud. Det var det eneste julepynt vi havde under krigen. Lige siden har jeg selv ønsket mig en julekrybbe. I 1999 var jeg i Israel med TFL i Århus. Her besøgte vi også Betlehem. I en kristen palæstinensisk butik dér købte jeg så denne krybbe, som jeg så selv har hjembragt derfra og sender fotos af. Den er snittet i oliventræ. Jeg stiller den op til 1. søndag i advent, og jeg tager den ikke ned igen før efter Hellig 3 Konger. Det er lidt forskelligt, hvordan jeg stiller figurerne. Jeg har selv føjet engle til, da jeg absolut synes, at de er en del af historien. Jeg tænker på juleevangeliet og salmen
Det var da en dejlig idé med julekrybber i år. Jeg har siden min barndom været glad for og interesseret mig for disse. I min barndom i Udbyneder prgd. i 40´erne havde min far fået en julekrybbe i Kbhvn. Den var af pap og var sammenklappelig og flad. Den virkede ligesom en pop-op bog i dag, når den blev foldet ud. Det var det eneste julepynt vi havde under krigen. Lige siden har jeg selv ønsket mig en julekrybbe. I 1999 var jeg i Israel med TFL i Århus. Her besøgte vi også Betlehem. I en kristen palæstinensisk butik dér købte jeg så denne krybbe, som jeg så selv har hjembragt derfra og sender fotos af. Den er snittet i oliventræ. Jeg stiller den op til 1. søndag i advent, og jeg tager den ikke ned igen før efter Hellig 3 Konger. Det er lidt forskelligt, hvordan jeg stiller figurerne. Jeg har selv føjet engle til, da jeg absolut synes, at de er en del af historien. Jeg tænker på juleevangeliet og salmen Foto: Anne-Grete Mortensen
I løbet af vinteren, foråret og sommeren 2005 skar jeg en julekrybbe til Skovby Kirke.Mit ældste barnebarn Andreas gik til præst 2004-05. Op under jul nævnede præsten atkirken desværre ikke have nogen julekrybbe, det mente Andreas ikke var noget problem,for sådan en kunne hans bedstefar lave. Han har tit været sammen med mig i værkstedet,og han kender den lille julekrybbe jeg har skåret til os selv.Jeg har skåret træskulpturer siden jeg var 10 år, det vil sige godt 70 år. Det er blevet til mange, jævnfør min hjemmeside www.woodcarving.dk Præsten kom her, og vi blev enige om hvor høje figurerne skulle være, så de kunne ses på alteret.Den 1. søndag i Advent blev de anbragt på alteret. Hver figur blev båret op af en af børnene fra kirkens børnekor, og jeg fik lov til at placere dem på alteret. Siden da plejer jeg altid at være i kirken 1. søndag i advent. I år forhindrede sneen desværre i at jeg kom derud.
I løbet af vinteren, foråret og sommeren 2005 skar jeg en julekrybbe til Skovby Kirke.Mit ældste barnebarn Andreas gik til præst 2004-05. Op under jul nævnede præsten atkirken desværre ikke have nogen julekrybbe, det mente Andreas ikke var noget problem,for sådan en kunne hans bedstefar lave. Han har tit været sammen med mig i værkstedet,og han kender den lille julekrybbe jeg har skåret til os selv.Jeg har skåret træskulpturer siden jeg var 10 år, det vil sige godt 70 år. Det er blevet til mange, jævnfør min hjemmeside www.woodcarving.dk Præsten kom her, og vi blev enige om hvor høje figurerne skulle være, så de kunne ses på alteret.Den 1. søndag i Advent blev de anbragt på alteret. Hver figur blev båret op af en af børnene fra kirkens børnekor, og jeg fik lov til at placere dem på alteret. Siden da plejer jeg altid at være i kirken 1. søndag i advent. I år forhindrede sneen desværre i at jeg kom derud. Foto: Bent Juhl.
Dette er min fra Malawi - lavet på Dedza Pottery.
Dette er min fra Malawi - lavet på Dedza Pottery. Foto: Merete Skov-Hansen
Mit bidrag til julekrybbe er en model december 2010. Krybben står placeret i Skelund kirke, som er udsmykket og farvesat af kunstneren Maja-Lisa Engelhardt. Julekrybben er et produkt af et undervisningsforløb for minikonfirmander i Skelund sogn fra efterårsferien til 1. søndag i advent, hvor krybben eller krybberne (der er nemlig 2) blev
Mit bidrag til julekrybbe er en model december 2010. Krybben står placeret i Skelund kirke, som er udsmykket og farvesat af kunstneren Maja-Lisa Engelhardt. Julekrybben er et produkt af et undervisningsforløb for minikonfirmander i Skelund sogn fra efterårsferien til 1. søndag i advent, hvor krybben eller krybberne (der er nemlig 2) blev Foto: Bente Carpentier
Julekrybben fraGrønland er designet af jeg selv, og dragterne af skind er syet af enkatolsk nonne på Grønland, Seur Noel, som tilhører ordenen "Jesu småsøstre". Maria er selvfølgelig i den flotte grønlandske kvindedragt medperlehalskrave og fantastisk pyntede kamikker. Josef er i mændenes festdragtmed hvid anorak. De hellige tre konger er i pelse af ulveskind ogbjørneskind, og kommer selvfølgelig i hundeslæde med små hunde forspændt.Hvorfor skulle Jesus ikke kunne lade sig føde i Grønland, eller et hvilketsom helst andet sted på jorden. Vi skal jo tage imod Jesusbarnet i vorehjerter.
Julekrybben fraGrønland er designet af jeg selv, og dragterne af skind er syet af enkatolsk nonne på Grønland, Seur Noel, som tilhører ordenen "Jesu småsøstre". Maria er selvfølgelig i den flotte grønlandske kvindedragt medperlehalskrave og fantastisk pyntede kamikker. Josef er i mændenes festdragtmed hvid anorak. De hellige tre konger er i pelse af ulveskind ogbjørneskind, og kommer selvfølgelig i hundeslæde med små hunde forspændt.Hvorfor skulle Jesus ikke kunne lade sig føde i Grønland, eller et hvilketsom helst andet sted på jorden. Vi skal jo tage imod Jesusbarnet i vorehjerter. Foto: Erik Elnebo