Voldsramte mænd får ikke nok hjælp, kæledyr efterlades i naturen, og nu kan du nøjes med 7000 skridt om dagen

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix, Johner Images/Johner/Ritzau Scanpix, Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix, Johner Images/Johner/Ritzau Scanpix, Linda Kastrup/Ritzau Scanpix .


Klokken 10.00 vil statsminister Mette Frederiksen (S) holde pressemøde, hvor reformudspillet med navnet ”Danmark kan mere 1” vil blive præsenteret. Inden pressemødet har flere medier erfaret, at regeringen vil sænke dagpengesatsen for nyuddannede. Regeringen vil angiveligt fremlægge, hvordan 10.000 flere kommer i beskæftigelse. Til pressemødet deltager også finansminister Nicolai Wammen (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). 

Ny corona-strategi på folkeskolerne

I går kunne Sundhedsstyrelsen fremlægge en ny corona-strategi for landets folkeskoler. Børnene skal testes noget mere, men hjemsendes noget mindre. I stedet for at sende hele klasser hjem, hvis et barn er smittet med corona-virus, kan forældre nu nøjes med at lade deres børn kvikteste på skolen og derefter lade dem PCR-teste på fjerde- og sjette-dagen. Og hvis testene er negative, og barnet ikke har symptomer, kan det blive i klassen. De nye retningslinjer er blevet til for at sikre en balance mellem smitte og børnenes trivsel, fortæller vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst.

”Efter halvandet år kan vi ikke blive ved med at sende børn hjem i så stor stil. Det kan godt være, det giver en smule mere smitte, men det dæmper vi så med tests”, siger hun. 

Kæledyr efterlades i naturen

Og fra børnenes trivsel til kæledyrenes trivsel. På forsiden af Kristeligt Dagblad i dag kan man læse, at Dyrenes Beskyttelse skaffede et nyt hjem til over 8000 kæledyr sidste år. Mere end 1000 af dem var dyr, der var blevet smidt ud og efterladt. 

På landets dyreinternater kan man høre historier om, hvordan kæledyr efterlades i en papkasse i skoven, foran andres hoveddør eller på rastepladser. Nogle gange findes dyrene døde eller i så dårlig forfatning, at de ikke står til at redde. 
Fremgangsmåderne, hvorpå dyrene skaffes af vejen på, overrasker Jens Jokumsen, familiechef for Dyrenes Beskyttelse. 

”Uanset baggrunden er det helt uacceptabelt og i øvrigt en overtrædelse af dyreværnsloven,” udtaler han.

Justitsministerium vil beskytte abortklinikker

Og så er der nyt om abortlovgivningen i Texas. Som Morgensamling tidligere har kunne berette, har delstaten Texas gjort abort ulovligt efter graviditetens sjette uge. Det har nu fået administrationen i Washington til at handle. Den amerikanske justitsminister Merrick Garland udtaler, at justitsministeriet vil gøre alt, hvad der står i deres magt for at beskytte abortklinikker i Texas.  

Justitsministeren siger i en udtalelse, at hans ministerium ”vil tilbyde støtte fra føderale retsmyndigheder, når en abortklinik eller fertilitetsklinik kommer under angreb”.

Den amerikanske regering med præsident Joe Biden i spidsen vil nu forsøge at finde måder, hvorpå de kan udfordre loven i Texas. 

Kritisable forhold hos britiske trossamfund

Morgensamling vender nu blikket mod Storbritannien, hvor en rapport om seksuelle overgreb begået mod børn og unge i trossamfund netop er blevet offentliggjort af den britiske undersøgelseskommission. I rapporten bliver særligt Jehovas Vidner, ortodokse jøder og visse muslimske grupper kritiseret for den måde, de har håndteret seksuelle overgreb internt. 

”Religiøse institutioner prioriterer at beskytte deres gode ry over alt andet. For mange er det en svær barriere at overskride,” udtaler formanden for kommissionen, professor Alexis Jay.

En særlig udfordring er de mange uregistrerede religiøse skoler som kristne søndagsskoler, jødiske skoler og muslimske madrasaer. Rapporten anslår, at omkring en kvart million børn går i de skoler, der ikke er underlagt offentligt tilsyn.

Ikke flere penge til Polen

EU-kommissionen vil fratage polske regioner økonomisk støtte, hvis de ikke ophæver deres erklæring om, at de er ”LGBT-frie zoner”. EU-kommissionen har sendt et brev ud til de fem regioner. 

”Kommissionen vil gerne understrege, at når man erklærer LGBTIQ-frie/uvelkomne zoner og arbejdspladser, så er det en handling, der strider mod værdierne i Artikel 2 i EU-traktaten,” er ordlyden i brevet.

EU vil desuden sætte overførslen af covid-genopretningsmidler på pause, indtil man har fået et svar fra regionerne.

Kun kvinder på krisecentre

Det er ikke kun i Polen, at der er forskelsbehandling. Information kan i dag skrive, at det udelukkende er kvinder, der kan blive indskrevet på et voldskrisecenter, hvor de og deres børn kan modtage psykologhjælp og beskyttelse. Mænd, der har været udsat for vold, har ikke samme mulighed. Mænd kan kun blive indskrevet under betegnelsen ”funktionelt hjemløs” på landets herberger eller mandecentre, hvor man ikke har den nødvendige ekspertise i voldsudsatte. 

Stine Gregersen, der er direktør i organisationen Lev Uden Vold, kalder forskelsbehandlingen mellem mænd og kvinder på området for en ”gammeldags måde at tænke på”:

”Alle de mennesker, der er udsat for en ensartet kriminel handling, bør have ret til samme hjælp,” siger hun.

Hun bliver nu bakket op af et flertal i folketinget, der mener, at man bør sidestille mænd og kvinder, der er udsat for partnervold. 

7000 skridt er nok

Og til sidst er der godt nyt til alle, der måske ikke får bevæget sig nok i hverdagen. De fleste er nok bekendt med rådet om, at 10.000 skridt om dagen styrker sundheden, men et nyt studie peger på, at man godt kan tage sig en slapper. Ny forskning har nemlig præciseret tallet og er kommet frem til, at 7000 skridt om dagen skulle være nok. Man har på baggrund af studiet konkluderet, at de individer, der tog mindst 7000 skridt om dagen, havde 50-70 procents lavere risiko for tidlig død sammenlignet med dem, der tog færre end 7000 skridt om dagen. Man kan derfor ikke helt lade sig falde tilbage i sofaens bløde hynder, men heldigvis ligner det, at vi får et flot sensommervejr i dag.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.