Voldsstraffe er blevet længere

Det er imidlertid ikke unormalt, at dømte efter et par år kan få lov at forlade fængslet for at gå på arbejde

Marlene Duus blev i 2008 blev overfaldet og nær slået ihjel af sin ekskæreste. Han blev idømt seks års fængsel, som han afsoner i et åbent fængsel i Jyderup. To år senere fik hun at vide, at manden var blevet set på fri fod, og i dag har han fået en attraktiv læreplads hos den kendte kok Claus Meyer.
Marlene Duus blev i 2008 blev overfaldet og nær slået ihjel af sin ekskæreste. Han blev idømt seks års fængsel, som han afsoner i et åbent fængsel i Jyderup. To år senere fik hun at vide, at manden var blevet set på fri fod, og i dag har han fået en attraktiv læreplads hos den kendte kok Claus Meyer. Foto: Nils van Houts.

Hvordan kan en mand, der nær har dræbt et menneske og har fået en voldsdom på seks års fængsel, blive set på gaden i København blot to år efter? Har 15 års politiske bestræbelser på at stramme sanktionerne imod vold overhovedet fået konsekvenser for gerningsmændene?

LÆS OGSÅ: Voldssag udfordrer danskernes retsfølelse

Spørgsmålene har meldt sig i de seneste dage, hvor stort set alle medier har omtalt og debatteret sagen om Marlene Duus, som i 2008 blev overfaldet og nær slået ihjel af sin ekskæreste. Han blev idømt seks års fængsel, som han afsoner i et åbent fængsel i Jyderup. To år senere fik hun at vide, at manden var blevet set på fri fod, og i dag har han fået en attraktiv læreplads hos den kendte kok Claus Meyer. På den baggrund føler Marlene Duus, der selv er 50 procent invalid efter overfaldet, sig ydmyget, og hun er derfor trådt frem med sin historie.

Men den kendsgerning, at manden er i lære som kok, er ikke ensbetydende med, at han er ude af fængslet, og det er helt efter bogen, at samfundet på denne måde forsøger at udsluse ham, forklarer professor, dr.jur. Eva Smith fra Københavns Universitet.

Det har måske undret mig, at han ikke fik en hårdere dom, men ikke, at man begynder at resocialisere ham. Selvom han arbejder uden for fænglset, skal han hjem til fængslet igen hver dag, og der er strenge restriktioner på, hvad han kan foretage sig, siger Eva Smith.

Hun gør samtidig opmærksom på, at straffene for vold igennem en længere årrække er blevet stadig strengere. Dels blev straframmerne sat væsentligt i vejret med VK-regeringens voldspakke i 2002. Straffen for simpel vold er hævet fra halvandet til tre år, for alvorlig vold fra fire til seks år og for særlig alvorlig vold fra 8 til 10 år. Dels viser statistik fra Justitsministeriet, at domstolene år for år gennemsnitligt har skærpet varigheden af de fængselsdomme, som afsiges i voldssager.

Domstolene idømmer væsentligt strengere straffe i dag, end før straffen for vold blev skærpet i 2002, siger Britta Kyvsgaard, der er chef for Justitsministeriets Forskningsenhed. Hun henviser til den seneste opgørelse fra 2011, der viser, at straffen for at udøve alvorligere vold i gennemsnit var 188 dage i 2001 mod 222 dage i 2020.

Gerningsmanden bag overfaldet mod Marlene Duus har siddet fængslet siden 2008 og er i øjeblikket bevilget udgang til at følge en kokkeuddannelse hos Claus Meyer. Ifølge chefkonsulent Marianne Hoffgaard fra Kriminalforsorgen bevilges den form for udgang typisk, efter at en tredjedel af straffen er udstået og det seneste år inden løsladelse. Andelen af indsatte, der får bevilget en uddannelse, har været nogenlunde uforandret siden 2006:

Udgang til uddannelse bevilges, hvis det skønnes, at den indsatte har behov for uddannelse for at kunne blive resocialiseret. Den indsatte tager selv frem og tilbage til uddannelsen, og der er en kontaktperson på uddannelsesstedet, som melder tilbage til fængslet, hvis ikke den indsatte dukker op. Samtidig skal den dømte tage tilbage hver aften og tilbringe al fritid i fængslet.