Vordende forældre køber sig til bedre fødsler

Bekymrende, hvis man selv skal betale for en god fødsel, mener kritikere

- Diskussionen om kvaliteten af fødselsforberedelsen i det offentlige er blusset op igen, fordi nye tal har vist en fortsat stigning i antallet af kejsersnit, som bliver foretaget alene på moderens ønske. -
- Diskussionen om kvaliteten af fødselsforberedelsen i det offentlige er blusset op igen, fordi nye tal har vist en fortsat stigning i antallet af kejsersnit, som bliver foretaget alene på moderens ønske. -. Foto: Ale Ventura/Ale Ventura / PhotoAlto.

En svagt parfumeret duft af frugt-te og blomster rammer næseborene, når man træder ind ad døren. Væggene er limegrønne, og fyrfadslys brænder i stager formet som lotusblomster her i den højloftede lejlighed på Østerbro i København, hvor tre jordemødre holder til.

Under navnet Fødslens Hus Maia tilbyder de fødselsforberedelse, jordemoderkonsultationer, akupunktur, sang og dans for gravide. Eller den store pakke med 10 konsultationer à mindst en time, fødsel på fødestuen for enden af gangen og støtte i den første måned af barnets liv. Pris: 21.000 kroner.

Selvom alle danske kvinder har ret til gratis, offentlig jordemoderhjælp og fødsel på hospitalet, vælger en del par selv at punge ud til forskellig hjælp og træning i forbindelse med graviditet eller slet og ret en fødsel uden for hospitalet.

Det sidste gælder for eksempel 22-årige Mathias Eilenberg og hans kæreste, Nina Olofsson, 30 år, som har termin om otte dage og skal føde hjemme med hjælp fra en af jordemødrene fra Maia. De er henholdsvis studerende og førtidspensionist og har betalt 4000 kroner om måneden i de seneste fem måneder.

– Det har været en lidt skrabet tid, men hvis det havde kostet det dobbelte, tror jeg, vi havde gjort det alligevel. Her kender vi jordemødrene, de kender vores ønsker, og her er tid og ro. Det er et spørgsmål om prioritering, siger Nina Olofsson.

Diskussionen om kvaliteten af fødselsforberedelsen i det offentlige er blusset op igen, fordi nye tal har vist en fortsat stigning i antallet af kejsersnit, som bliver foretaget alene på moderens ønske. Det har givet Jordemoderforeningen lejlighed til at udtrykke frustration over mangel på tid til den enkelte gravide og for mange tilfælde af vagtskifte midt i en fødsel. Utryghed og dårlig information øger kvindernes angst for at føde vaginalt, lyder budskabet.

Talsmand for foreningen Privatpraktiserende Jordemødre, Henny Jensen, mener, at nedskæringer i det offentlige er medvirkende til, at både jordemødre og klienter vælger det private alternativ.

– Der er kommet flere privatpraktiserende jordemødre i de senere år. Det skyldes dels jordemødrenes eget behov for at kunne stå inde for deres arbejde. Dels en større efterspørgsel. Det overordnede tema er tryghed og ro. Det er det, klienterne køber. Nogle kalder det luksus, siger hun.

Det private marked for fødselshjælp er ifølge forsker i medicinsk filosofi ved Århus Universitet, Thomas Andreassen, "en meget uheldig udvikling".

– Man kan sagtens forestille sig, at man en dag kan købe sig til et kejsersnit på et privathospital. Det er udtryk for, at man kommercialiserer et område, der ikke må kommercialiseres. Sundhedsydelser skal ikke være varer, man kan bestille som i en butik, siger han og henviser til lægeløftet.

– Der står, at man skal bære lige samvittighedsfuld omsorg for den fattige som for den rige. Penge må aldrig være afgørende for, hvilken behandling man får i sundhedsvæsnet, siger han

Højst to procent af danske kvinder føder i dag hjemme. Det samlede forbrug af privat jordemoderhjælp kendes ikke, men er formentlig fortsat lavt. Bortset fra en særlig hjemmefødselsordning i Region Sjælland er det ikke muligt at få offentlig støtte til de private tilbud, og private sundhedsforsikringer dækker heller ikke.