World Outgames er mere end sport

Fra i dag og frem til søndag i næste uge bliver der sat fokus på homoseksuelles rettigheder eller mangel på samme rundt om i verden

Christian Wenzel og hans partner David Wandt fra Tyskland ved indskrivningen til World Outgames i Tivoli slottet på H.C. Andersens Boulevard. -
Christian Wenzel og hans partner David Wandt fra Tyskland ved indskrivningen til World Outgames i Tivoli slottet på H.C. Andersens Boulevard. -. Foto: Casper Christoffersen.

Sport, fest og farver er på programmet, når omkring 5500 homoseksuelle mænd og kvinder fra i dag deltager i World Outgames – det såkaldte OL for homoseksuelle – i København. Men begivenheden er også alvor.

For mens mange af deltagerne tager det for givet, at de kan vise og tale om deres seksualitet i det offentlige rum, så er det for andre måske både første og sidste gang, de kan gøre det.

Det gælder blandt andet omkring 50 homoseksuelle deltagere fra 13 forskellige lande i Mellemøsten, som allerede nu deltager i en for-konference til World Outgames. De kommer fra samfund, hvor homoseksualitet er helt og aldeles uacceptabelt – religiøst såvel som kulturelt. Homoseksualitet medfører i flere af landene fængselsstraf, i enkelte lande endda dødsstraf.

– Generelt er det sådan i Mellemøsten, at så snart de forsøger at vise deres seksualitet i gadebilledet, i større forsamlinger eller forsøger at organisere sig, så bliver det problematisk. I størstedelen af landene kan det slet ikke komme på tale, at homoseksuelle organiserer sig. Så længe de holder det hemmeligt, så går det, men så snart de forsøger at være åbne eller offentlige omkring det, så opstår der problemer. Derfor er det her virkelig en af deres livs store oplevelser, fortæller Kassem Ibrahim, projektkoordinator i Sabaah – en dansk forening for homoseksuelle etniske minoriteter – som står bag for-konferencen om homoseksualitet i Mellemøsten.

Det er dog ikke alene en oplevelse for de homoseksuelle fra Mellemøsten at deltage i World Outgames. Det er også særdeles risikabelt. Af samme grund vil Kassem Ibrahim ikke oplyse, hvilke lande i Mellemøsten, deltagerne kommer fra.

– Vi skal være sikre på, at de kan komme hjem, uden at de selv eller deres familier møder problemer. Derfor optræder mange af dem også anonymt ved World Outgames, oplyser han.

For deltagerne fra Mellemøsten giver World Outgames ifølge Kassem Ibrahim en mulighed for, at de kan møde hinanden og udveksle erfaringer om det at være homoseksuel i samfund, hvor kærlighed mellem to af samme køn ikke accepteres. Desuden får de mulighed for at høre om en spirende homoseksuel bevægelse i et af de mellemøstlige lande, nemlig Libanon. Og om homoseksuelles vilkår i andre af verdens lande.

Selvom sport med i alt 1800 konkurrencer fordelt på 18 discipliner som kampsport, bowling og dans fylder en hel del ved World Outgames, så handler arrangementet nemlig i lige så høj grad om at sætte homoseksuelle og deres manglende rettigheder i mange lande på dagsordenen.

Derfor byder World Outgames på en tre dage lang, international menneskerettigheds-konference om homoseksuelles vilkår og rettigheder på verdensplan. Konferencen med over 100 forskellige workshops løber af stabelen fra 27.-29. juli.

Det tredje ben i World Outgames er kultur. For eksempel er det muligt at se en udstilling om homoseksuelles historie i København, se moderne dans og høre musik. I alt er der 150 kulturarrangementer fordelt på otte forskellige scener i København.

World Outgames skydes i gang i dag med en åbningsceremoni på Rådhuspladsen i København fra kl. 21.30. Arrangementet slutter 2. august.

agger@kristeligt-dagblad.dk