Youtube-stjerner er gode for dansk økonomi

Det er ikke kun for sjov, når danske unge laver videoer til mediet Youtube. Ifølge en ny rapport bidrager de såkaldte youtubere med et trecifret millionbeløb til dansk økonomi

Med 133.000 følgere og videoer, der er set over 42 millioner gange, er Signe Kragh en af Danmarks største Youtube-stjerner. - Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.
Med 133.000 følgere og videoer, der er set over 42 millioner gange, er Signe Kragh en af Danmarks største Youtube-stjerner. - Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.

Skulle det nu også være et arbejde? Sådan har mange nok tænkt om det stadigt voksende antal danskere, som bruger flere timer om dagen på at producere videoer til det sociale medie Youtube. På mediet kan andre følge med, mens de deler tips, laver sjov eller reflekterer over op- og nedture på deres Youtube-kanaler.

Og selvom den form for beskæftigelse ganske rigtigt ikke minder om det, mange forbinder med et arbejde, så er de såkaldte youtubere ikke nogen dårlig forretning for dansk økonomi.
Det viser en ny rapport, som rådgivningsfirmaet Oxford Economics har lavet for Youtube, og som undersøger mediets bidrag til bnp og beskæftigelse i forskellige lande. Dette er sket ved hjælp af forskellige data, en undersøgelse blandt 2000 Youtube-brugere i Danmark og af 780 youtubere og 500 virksomheder i Nordeuropa.

Youtube vurderes at have fire millioner danske brugere hver måned, og ifølge rapporten er der over 350 kanaler i Danmark, som har flere end 100.000 følgere og indhold, der bliver set af både danskere og brugere fra andre lande.

De mange følgere og visninger giver gode indtægter fra reklamer, annoncer, salg af produkter eller samarbejde med virksomheder. I sin rapport kommer Oxford Economics frem til, at youtuberne bidrog med godt 260 millioner kroner til dansk økonomi i 2020, hvilket ifølge rapporten svarer til omkring 1500 fuldtidsjobs.
Til Mediet Markedsføring fortæller Youtubes europæiske chef, Pedro Pina, at det sociale medie er meget overrasket over, hvor stort youtubernes bidrag til økonomien er.

”Det er en hel sektor og svarer til, hvad staten bruger på kultur og kunst. Det svarer til 1500 fuldtidsansatte. Det er cirka størrelsen på TV 2. Det er et betydeligt bidrag til økonomien. Og det er vi meget overrasket over,” siger Pedro Pina, der kalder det ”en ny økonomisk sektor”.    

En af de danskere, der tjener penge på Youtube, er 25-årige Signe Kragh. Hun begyndte at lægge videoer på mediet som en hobby i 2017, og efter halvandet år gik hun på fuld tid. I dag er hun en af Danmarks største Youtube-stjerner med 133.000 følgere og videoer, der er set over 42 millioner gange. På sin kanal tester hun både produkter og deler historier om sin hverdag og sit liv med en tarmsygdom. Hun har siden også startet egen virksomhed.

”Det sker stadig relativt ofte, at jeg møder nogen, der ikke anser mit job for at være ’et rigtigt arbejde’. Nogle folk har svært ved at forstå, hvordan det er muligt at tjene penge på det, jeg laver, og andre anser det som værende et ’nemt’ arbejde. Jeg ved ikke helt, hvor den misforståelse er opstået, men jeg kan i hvert fald godt skrive under på, at der både ligger ekstremt mange timer i det hver uge, og at man heller ikke har den luksus at kunne holde rigtigt fri i weekend og ferier, eller ’logge af’ om aftenen, som mange andre,” siger hun og tilføjer, at det er fedt, at der nu er dokumentation for, at youtuberne også bidrager til dansk økonomi.

”Det er motiverende for mig at være en del af en branche, der fortsat er i så rivende udvikling, og det er dejligt for mig – og folk i min branche – at blive anerkendt på den måde.”