Prøv avisen

Zubair Butt Hussain: Her var jeg 11. september 2001

Zubair Butt Hussain, tidligere talsmand for Muslimernes Fællesråd, cand. polit.:

Hvor var du 11. september 2001?

- Den 11. september 2001 sad jeg på mit kontor i SiD, nuværende 3F, hvor jeg arbejdede som studentermedhjælper. En fra studiet ringede til mig og fortalte om, hvad der var sket, og jeg skyndte mig hen for at se nogle streaminger fra internationale tv-kanaler på min computer.

Hvad tænkte du, da det skete?

- Der var en stærk uoverensstemmelse imellem, hvad jeg så på skærmen, og hvad jeg ville tro på, at det var. Så der gik noget tid, før gruen egentlig sank ind. Først skulle de grænseoverskridende billeder fordøjes. Jeg mindes skiftevis at kigge på skærmen og kigge ned på gaden og mod banegraven ved Vesterport Station. Som efterrationalisering tænker jeg, at jeg var nødsaget til at se på noget som fulgte en kendt norm, da det der udspillede sig på skærmen var for uvirkeligt og anmassende.

Hvilken betydning har det haft for dig?

- I kølvandet på episoden synes jeg, at folk kiggede en del, og det blev også til enkelte tilråb af harsk karakter, og debatterne var, som de nu engang var. Trods mine forældres nervøsitet omkring mit udseende, så havde jeg ingen intentioner om at lave om på den kronragede isse og skægget.

- Efterfølgende har de enorme effekter af episoden overrasket mig. Den skelsættende dag har betydet, at vi er gået i krig for mangt og meget og under paroler, som jeg tvivler på opnås gennem et geværløb. Jeg tror desværre ikke, at denne æra med at implementere vores frihedsværdier med krig er slut endnu. Jeg troede det ikke den 11. september i 2001, og heller i dag tror jeg, at der vil være mindre terror i nærmeste fremtid. Men det får ikke mig personligt til at begrænse mig, da jeg mener, at frihed har sin pris.