Årets ord er undskyld

I konkurrence med selfie og mange andre nye ord sejrede det gamle undskyld i DR P1s kåring af det ord, 2013 vil blive husket for

Lars Løkke Rasmussen (V) til pressemøde angående økonomien i GGGI, der havde voldsomme økonomiske og administrative problemer. Det eneste ord, Lars Løkke ikke sagde direkte, var "undskyld."
Lars Løkke Rasmussen (V) til pressemøde angående økonomien i GGGI, der havde voldsomme økonomiske og administrative problemer. Det eneste ord, Lars Løkke ikke sagde direkte, var "undskyld.". Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/ Denmark.

Jeg har rejst for dyrt, jeg skulle personligt selv have sat en stopper for 1. klasse allerede efter første rejse og ikke efter ni rejser. Det fortryder jeg, og det beklager jeg.

Citatet stammer fra det pressemøde, Venstres og klimaorganisationen GGGIs formand, Lars Løkke Rasmussen, holdt den 20. oktober 2013 for i cirka fire timer at svare på spørgsmål om sine dyre flyrejser. En på mange måder mindeværdig dag og nu også, fordi årets ord 2013 var det ord, der ikke blev sagt direkte ved den lejlighed ordet undskyld.

LÆS OGSÅ: Der skal også være plads til de flade aer

I går blev det offentliggjort i radioprogammet Sproglaboratoriet på DR P1, at undskyld er det ord, som 2013 vil blive husket for. Udpegningen af årets ord er et samarbejde mellem DR P1 og Dansk Sprognævn, og det var et panel bestående af sprognævnets direktør, Sabine Kirchmeier-Andersen, forfatter Sissel-Jo Gazan og anmelder Anne Middelboe Christensen, der valgte undskyld blandt de 10 nominerede ord.

Det var forfatteren og anmelderen, der foretrak undskyld, fordi det ifølge Sissel-Jo Gazan er et ord, der ofte kan stoppe evindelige spekulationer, argumenter og meninger, der for længe får lov at cykle rundt på ytringsfrihedens losseplads.

Men kritikken af, at Lars Løkke kun ville beklage, ikke undskylde, kan også ses som udtryk for, at de ords indbyrdes forhold har ændret sig. Forud for afstemningen kommenterede Dansk Sprognævn undskyld på denne måde i dagbladet Politiken:

I dag har ordet fået en ny drejning. Tidligere beklagede man. I dag undskylder man. Det er jo egentlig andre, der skal undskylde én, hvis man har gjort noget forkert. Undskyld blev brugt påfaldende meget af Poul Nyrup Rasmussen. På den tid kom ordet farende alle steder fra. Det viste sig, at det var en god strategi, hvis man skyndte sig at sige undskyld, så pressen og andre ikke skulle grave endnu værre ting frem. Ordet blev brugt for at lukke en diskussion.

I Dansk Sprognævn er der større interesse for nye ord, så det krævede overtalelse, før Sabine Kirchmeier Andersen gik med til at vælge undskyld frem for relative nyskabelser som stormturist, kønskrans, whistleblower, autofiktion, det hyperaktuelle selfie og begreber bygget på navne som en Allan om at blive ved med noget, længe efter at alle andre kan se, at det er pinligt.

De seneste års ord har været stenalderkost i 2012, arabisk forår i 2011, vuvuzela i 2010 og lømmelpakke i 2009.