Ørum satser på yderområderne

De klassiske mærkesager har Kristendemokraterne også ved dette valg sat langt nede på sin dagsorden. Hovedtemaet er, at sygehusenes akut-funktioner skal bevares i yderområderne

Arkivfoto at kristendemokraten Per Ørum Jørgensen. /Ritzau 11.07.2011 08:03/ Det er uanstændigt, at politiet bryder reglerne og spørger mindreårige asylansøgere om deres asylmotiv. Derfor skal integrationsminister Søren Pind (V) redegøre for, hvordan og hvorfor det sker. - Der er tale om en alvorlig sag, hvis det viser sig, at det er korrekt, at politiet systematisk bryder reglerne over for uledsagede flygtningebørn, siger Kristendemokraternes enemand i Folketinget, Per Ørum Jørgensen. (Foto: Jeppe Michael Jensen/Scanpix 2011)
Arkivfoto at kristendemokraten Per Ørum Jørgensen. /Ritzau 11.07.2011 08:03/ Det er uanstændigt, at politiet bryder reglerne og spørger mindreårige asylansøgere om deres asylmotiv. Derfor skal integrationsminister Søren Pind (V) redegøre for, hvordan og hvorfor det sker. - Der er tale om en alvorlig sag, hvis det viser sig, at det er korrekt, at politiet systematisk bryder reglerne over for uledsagede flygtningebørn, siger Kristendemokraternes enemand i Folketinget, Per Ørum Jørgensen. (Foto: Jeppe Michael Jensen/Scanpix 2011). Foto: Jeppe Michael Jensen.

Kristendemokraternes første valgpressemøde blev en massiv demonstration af, at partiet reelt ikke regner med at kunne forcere spærregrænsen på to procent på landsplan. Men at det derimod nu satser alt på at kunne erobre et kredsmandat i Vestjylland og dermed trække et eller to tillægsmandater med ind i Folketinget.

LÆS OGSÅ: Kirkeminister splitter folkekirken

Parlamentarisk leder Per Ørum Jørgensen brugte mødet til at trække den sundhedspolitiske dagsorden frem. Ikke som KDem historisk har gjort ved for eksempel at problematisere den fri abort eller forskning på befrugtede menneskelige æg men derimod ved at gentage kampen for, at landets yderområder beholder adgangen til akut sygehusbehandling.

Hvor det hidtil især har handlet om de akutte skade- og fødestuer i Holstebro, blev fem andre byer på Fyn og Sjælland nævnt, nemlig Næstved, Svendborg, Kalundborg, Nakskov og Helsingør.

De er nogle af de byer, som Fælleslisten tidligere har markeret sig i. Fælleslisten er nu fusioneret med Kristendemokraterne og var på mødet i går repræsenteret ved Esther Jakobsen, der fik 5700 personlige stemmer ved regionsrådsvalget i 2009. Lykkes det partiet at få et kredsmandat i Vestjylland, kan det tilfalde Esther Jakobsen.

Meningsmålingerne levner indtil nu ikke Kristendemokraterne mange chancer for at komme over de to procent, men Per Ørum Jørgensen ser optimistisk på mulighederne for fortsat repræsentation i Folketinget, blandt andet fordi de fire store partilederdebatter i tv giver mulighed for at markere sig. Hidtil har han brugt dem til at argumentere for yderområderne, for en større indsats for psykisk syge og fattige og for at forbedre familiernes dagligdag.

Derimod har han ikke talt om klassiske mærkesager som kampen mod den fri abort.

Det er lidt svært at få den etiske dagsorden ind i et valg, der handler om økonomi, men det er ikke et bevidst fravalg. Vi vil stadig gerne styrke abortrådgivingen, og det bliver også sagt på møder med det kirkelige bagland, siger Per Ørum Jørgensen.

Han og Kristendemokraterne har hidtil peget på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister, men partiet stiller som ultimativt krav, at der skal være akutfunktioner i de seks nævnte byer. Bliver det krav ikke opfyldt, føler Kristendemokraterne sig frit stillede til at forhandle med Helle Thorning-Schmidt (S). Det blev i går udlagt sådan, at partiet har skiftet side, men det er ifølge partilederen en overfortolkning.