Den lille ordbog over danske dialekter: 10 sønderjyske ord

I Sønderjylland spiser man bom og går i pusser. Her er en kort dialekt-guide til Sønderjylland, som måske kan lette sprogforståelsen lidt, hvis man ikke selv er æ synnejyde

Udover disse 10 sønderjyske ord, kan man læse meget mere på synnejysk.dk, hvor Æ Synnejysk Forening holder til. Foreningen er oprettet, fordi de vil bevare det sønderjyske sprog. Foto fra Dybbøl Mølle på Dybbøl Banke.
Udover disse 10 sønderjyske ord, kan man læse meget mere på synnejysk.dk, hvor Æ Synnejysk Forening holder til. Foreningen er oprettet, fordi de vil bevare det sønderjyske sprog. Foto fra Dybbøl Mølle på Dybbøl Banke. Foto: Terkel Broe Christensen.

Sønderjysk er en af de dialekter, der har mange ord og udtryk, der ikke bliver brugt udenfor det sydlige Jylland. Sønderjysk bærer præg af, at området grænser op til Tyskland, og flere af de lokale ord har direkte tysk oprindelse.

LÆR MERE: Dialekternes Danmarkskort

Kristeligt Dagblad bringer her 10 sønderjyske ord og hvad de betyder. De kan trygt bruges, hvis man ikke er sønderjysk, men gerne vil føle sig lidt mere lokal, når man rejser i det sydlige Danmark.

Bom
Bom betyder bolsjer eller slik, så det kan også være lakridser og vingummier. Det udtales 'båm'.

Mojn
Mojn er en klassiker, hvis man er i Sønderjylland, og bruges både som 'hej' og 'farvel', men med forskel i trykket. Hvis man spørger en sønderjyde, kan de godt høre forskel på mojn i betydningen 'goddag' og mojn i betydningen 'farvel'.

Kørbis
Kørbis betyder græskar.

Jamsk
Hvis man er jamsk, er man søvnig, træt eller uoplagt.

Snupdug
En snupdug er et lommetørklæde. Det udtales med den klassiske sønderjyske endelse 'ch' i stedet for g, så det hedder nærmere 'snupduch', ligesom kage hedder 'kach'.

Grønplet
Grønplet er en græsplæne og må siges at være ganske beskrivende, specielt hvis plænen ikke er så stor.

Pot
En pot er en gryde. Så hvis man har en pot på komfuret, har man en gryde på komfuret.

Gaf
Gaf er et hul, altså noget uden bund.

Pusser
Pusser er de sko, man går rundt i indenfor, altså hjemmesko eller tøfler. Kommer fra pampusser.

Sinne nå
Sinne nå betyder 'rolig nu' eller 'rolig, rolig', mens 'sinne' alene betyder rolig.