Dansk politi høstede frugten af ulovlig efterforskning i USA

"Jeg sender mest til Danmark", skrev amerikansk agent, der spillede våbensælger. Principiel sag i Højesteret.

En forretningsmand i Göteborg bestilte i alt 83 pistoler blandt andet af mærket Glock, da han forhandlede på en markedsplads på det mørke internet. Sælgerne var amerikanske politifolk, der overlod sagen til danske kolleger. Dansk politi kaldte sagen "Oper
En forretningsmand i Göteborg bestilte i alt 83 pistoler blandt andet af mærket Glock, da han forhandlede på en markedsplads på det mørke internet. Sælgerne var amerikanske politifolk, der overlod sagen til danske kolleger. Dansk politi kaldte sagen "Oper. Foto: Heinz-Peter Bader/Reuters.

Da betjente slog til med anholdelser i Danmark og Sverige i en stor sag om køb af pistoler, var der tale om arvegods. Efterforskningen var nemlig indledt af amerikanske politifolk, der på en markedsplads på dark web (det mørke internet, red.) havde udgivet sig for at være våbensælgere.

Affæren fra efteråret 2019 endevendes fredag i Højesteret. Her er der sat syv dommere mod normalt fem til at afgøre sagen.

Den er principiel og drejer sig de kriminelle skuespil, som politiets agenter nogle gange kaster sig ud i.

Forsvarerne for våbenkøberen og hans tre hjælpere kræver frifindelse på grund af den indledende efterforskning i USA, som gik længere, end hvad der er tilladt i Danmark.

- Dansk politi overtrådte ikke selv retsplejeloven, men man hænger på, hvad amerikanerne har gjort, siger en af advokaterne, Henrik Dupont Jørgensen.

Han forsvarer en 36-årig forretningsmand fra Göteborg. Han havde reageret på de tilbud, som amerikanske betjente lancerede i det, som advokaten kalder slikbutikken på det mørke net.

Den amerikanske efterforskningsmetode er ulovlig efter dansk ret. Det har tidligere både Vestre Landsret og Retten i Horsens slået fast. Blandt andet var der ikke en konkret mistanke.

Under forhandlingerne diskuterede de amerikanske agenter med manden fra Göteborg et egnet sted til levering.

"Jeg sender mest til Danmark", skrev agenten - og med de ord blev forretningsmanden provokeret til at begå en forbrydelse, konstaterer advokaten.

- Dermed har agenten smidt sagen ind under den danske straffelov, siger Henrik Dupont Jørgensen. For eksempel er lignende våbenhandler lovlig i flere stater i USA.

Sverige var ikke en mulighed for agenterne. I Sverige har domstolene en mere restriktiv holdning til politiets brug af agenter, har PET forklaret under sagen.

Det blev i stedet til to leverancer, som PET-betjente stod for i Jylland.

I Vamdrup skulle der leveres 20 pistoler. Forklædt som et bud fra PostNord gik en betjent med en stor pakke op på 1. sal til en lejlighed, som var lejet ud som Airbnb til en rumænsk mand.

Og senere rullede PET i en sort varebil ind på rasteplads Ejer Bavnehøj Vest ved Skanderborg med 25 pistoler. De var viklet ind i flyttetæpper, så de ikke raslede, har en PET-betjent forklaret.

- Dansk politi burde have takket nej til at lægge dansk jord til denne sag, siger en anden forsvarer, advokat Jan Schneider, til dommerne.

At politiet dirigerede sagen til Danmark, betød en udvidelse af forbrydelsen. For manden i Göteborg måtte engagere hjælpere, to mænd og en kvinde, der også blev tiltalt og røg i fængsel, lyder advokatens pointe.

Jan Schneider henviser også til en generel bedømmelse fra den tidligere landsdommer Jørgen Jochimsen: "Er den udenlandske agentaktion ikke lovlig efter danske regler, må danske myndigheder ikke deltage i den."

Højesteret afsiger dom 15. februar.

/ritzau/