Prøv avisen

Er det i orden, at regeringen i folkesundhedens navn kræver alle danske mink aflivet?

Kristeligt Dagblad har talt med bioetiker Mickey Gjerris og folketingsmedlem Erling Bonnesen (V) om den danske minkindustri. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Danmark bør overhovedet ikke have en minkindustri, mener lektor i bioetik Mickey Gjerris. Venstres dyrevelfærds- og landbrugsordfører, Erling Bonnesen, vil hellere sikre god dyrevelfærd herhjemme

Det satte skub i en række heftige reaktioner, da statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde den 4. november bekendtgjorde, at hele den danske minkbestand skal aflives som led i bekæmpelsen af coronavirus. Og forargelsen blev ikke mindre, da det senere på ugen blev klart, at regeringen slet ikke har lovhjemmel til at gennemføre kravet.

Men bør vi overhovedet tillade minkavl i Danmark – coronavirus eller ej? Bioetiker Mickey Gjerris og folketingsmedlem Erling Bonnesen (V) deler her deres syn på sagen.

Mickey Gjerris, teolog og lektor i bioetik

Er det i orden at aflive alle mink i Danmark?

"Det afhænger af de sundhedsfaglige vurderinger, der ligger til grund for at gøre det. Og disse vurderinger er jo noget oppe i luften lige nu. Jeg synes generelt i forhold corona, at selvom folk er enige eller uenige i de ting, der kommer fra myndighederne, så skal man i en usikker situation nok rette lidt ind og så tage diskussionen senere. At slå alle minkbesætninger ned og de facto afskaffe minkproduktionen i Danmark er en stor beslutning, der fortjener en diskussion, men eftersom den mulige sundhedsrisiko er så stor, virker det som om, at det er nødvendigt."

Men bør Danmark overhovedet have minkavl?

"Nej, ikke ud fra mit dyreetiske synspunkt. Generelt er jeg imod ideen om at bruge dyr til menneskelige formål, som ikke er essentielt for os. Man bør ikke byde dyr ringe velfærd eller slå dem ihjel, medmindre det er strengt nødvendigt. Og minkproduktionen er faktisk et skoleeksempel på, hvordan vi fratager dyr mulighed for at udfolde deres normale adfærd. Problemet er, at man tager vilde dyr, der normalt lever alene i naturen, hvor de udfolder deres jagtadfærd, og sætter dem i et lille bur på størrelse med en flyttekasse, hvor de skal dele en del af deres tilværelse med andre mink, og den eneste mulighed for at lave noget er at rulle med et lille plasticrør. Det kan vi som samfund ikke være med til, når det handler om et luksusprodukt til det rigere segment, og man ser på den kolossale lidelse, som hver pels medfører.​"

Kommer det bag på dig, at vi har så mange minkfarme i Danmark?

"Nej, jeg har beskæftiget mig med området i en del år. Det overrasker mig snarere, at det kommer bag på så mange andre, at vi er førende inden for minkproduktion. Erhvervet taler jo ikke ligefrem sig selv ned."

Bør man ikke tage hensyn til de indbefattede producenter og til samfundsøkonomien, hvis man fjerner en hel branche bare sådan?

"Man skal have det rette perspektiv og ikke falde for branchens eget spin. Minkindustrien omfatter omkring 2500 medarbejdere plus løsarbejdere samt en eksport, der udgør 0,7 procent af vores bnp. Samtidig er det en industri, der har kørt med underskud samlet set i flere år. Samfundsøkonomisk står vi ikke over for en katastrofe. Men det er sandt, at der lige nu står mennesker, som har investeret i minkproduktion, som bør have en fair og rimelig hjælp fra samfundet. Her kan vi ikke bare sige ’ærgerligt’. Man kan godt have sympati med de mennesker, der har følelser i deres arbejde. Men sådan er vilkårene i landbrugsindustrien og mange industrier, hvor mange må omstille sig i disse år."

Undrer det dig, at Danmark tillader dette?

"En lang række europæiske lande har allerede forbudt pelsindustri, og det kan undre, at vi halter efter som et land, der ellers udråber os som verdensmestre inden for dyrevelfærd. Men det handler jo om kroner og ører."

Erling Bonnesen, dyrevelfærds- og landbrugsordfører for Venstre

Hvad mener du om regeringens beslutning om at aflive alle danske mink?

”Det er en kæmpe skandale, regeringen er skyld i lige nu. De er egenhændigt ansvarlige for at slå alle mink i Danmark ned, og det er helt skandaløst, når det så viser sig, at lovgrundlaget ikke er i orden. Det minder om bananrepublik-tilstande. I Danmark har vi verdens bedste – og største – minkproduktion, men regeringen har nu sørget for aflivningen af så mange mink, at der snart ikke er flere tilbage. Hvis vi skal nå at genoprette industrien, er det et spørgsmål om at redde avlsmateriale fra minkene, men jeg er bange for, at den mulighed er forpasset. Det bliver en kamp op ad bakke.

Vi har haft det første møde med regeringen, hvor vi har krævet fuld og hel erstatning til minkavlerne og de erhverv, der er berørt. Vi hæfter os ved, at forskere og eksperter er så uenige i spørgsmålet om konsekvenserne af coronasmittede mink. Der er blevet luftet teorier om, at Danmark kunne blive det nye Wuhan, men vi ser jo, at smittetrykket ikke er stigende, og der har ikke været nye tilfælde af cluster-5. Det er vigtigt for mig at understrege, at det er regeringen, der enevældigt har sat det her i gang.”

En lang række lande i Europa har allerede forbudt minkavl, og flere er på vej til det. Mener du ikke, at Danmark bør være et foregangslang her?

”De fleste lande, der har forbudt minkavl, har stort set ingen produktion i forvejen. Danmark har derimod verdens største minkproduktion, så når regeringen stiller krav om at aflive alle danske mink, sætter de ikke alene minkavlerne i en dårlig situation, men alle danskere. Regeringen er i gang med fuldstændigt at fjerne den danske verdensklasseproduktion, og det skal de erstatte fuldt og helt.”

Så et forbud ville kun give mening, hvis I alligevel vurderer, at det er for sent at redde industrien?

”Det er jo ren fiktiv snak. Fakta lige nu er, at regeringen går efter at få fjernet mink fra jordens overflade i Danmark. Og det er netop ærgerligt, fordi vi har verdens bedste avlsstamme. Hvis det ikke lykkes at redde den, er alternativet at importere dårligere avlsmateriale fra udlandet, men det giver ikke mening.”

Men hvordan forsvarer du rent etisk, at vi skal have minkproduktion i Danmark?

”Det er en bakspejlsbetragtning. I Danmark har vi verdens bedste dyrevelfærd, og det er også en af grundene til, at vi har verdens højeste kvalitet af mink. Hvis der bliver indført et forbud herhjemme, betyder det ikke, at efterspørgslen automatisk vil falde. Og det, der så vil ske fremover, er, at produktionen rykker til andre lande end Danmark, hvor forholdene og dyrevelfærden er dårligere. Så ser jeg hellere, at produktionen foregår i Danmark under den høje standard, vi i forvejen har.”