Danske Bank stopper udlån til selskaber, der leder efter ny olie

Danske Bank skifter kurs, men fortsætter dog med at investere i olieselskaber, der udvider, skriver Finans.

Danske Bank skifter kurs i spørgsmålet om, hvilke olieselskaber banken fremover vil låne penge ud til.

Banken har tidligere lånt penge ud til selskaber, der undersøger muligheden for at finde nye olie- eller gaskilder.

Men det er slut nu, siger Samu Slotte, chef for bæredygtig finansiering i Danske Bank, til Finans.

- Banken vil fremadrettet kun låne penge ud til olieselskaber, som forpligter sig til, at de ikke vil ekspandere på olie- og gas ud over de projekter, der var godkendt inden 31. december 2021, siger han til mediet.

Ifølge DR har Danske Bank lånt penge ud til norske Equinor og Aker BP, der er i gang med at udvikle et oliefelt i Arktis under navnet Wisting.

Danske Bank har desuden investeret 8,4 milliarder kroner i selskaber, der fortsat leder efter nye olie- og gaskilder. Det skriver DR.

Samtidig har banken stemt imod flere klimaforslag på de største olieselskabers generalforsamlinger.

Selv om Danske Bank i fremtiden ikke længere vil låne penge til et olieselskab, der vil tage nye olie- og gasfelter i brug, ændrer banken ikke grundlæggende sin investeringsstrategi.

Her vil Danske Bank fortsætte med at investere kundernes penge i olieselskaber, der er på jagt efter nye olie- og gasfelter. Det skriver Finans.

- Vi mener, at der er en berettigelse i at være investeret i de her højtudledende sektorer for at påvirke dem i en retning, hvor de omstiller sig.

- Det er sådan, vi får skabt nogle reduktioner i den rigtige økonomi, har Kristin Parello-Plesner, der er bæredygtighedschef i Danske Bank, sagt til Finans.

Danske Bank har et årligt CO2-aftryk på 41 millioner ton. Det er næsten lige så meget som hele Danmarks CO2-aftryk. Det viser en rapport, som Danske Bank selv har lavet ifølge DR.

CO2-aftrykket stammer primært fra bankens udlånsaktiviteter og investeringer. Banken har en målsætning om at halvere udslippet frem mod 2030.

/ritzau/