Danske forskere: Nyt HPV-studie er under al kritik

HPV-vacciner giver alvorlige bivirkninger og kan dræbe, konkluderer mexicanske forskere. Danske eksperter mener til gengæld, at undersøgelsen er meget tæt på at være videnskabelig uredelig

"Artiklen er publiceret i et lille tidsskrift med lav gennemslagskraft, hvilket jo kan undre, hvis budskabet virkelig er så vigtigt. Jeg synes, artiklen er tendentiøs." siger professor i gynækologi og obstetrik ved Syddansk Universitet Jan Blaakær
"Artiklen er publiceret i et lille tidsskrift med lav gennemslagskraft, hvilket jo kan undre, hvis budskabet virkelig er så vigtigt. Jeg synes, artiklen er tendentiøs." siger professor i gynækologi og obstetrik ved Syddansk Universitet Jan Blaakær. Foto: Nima/ritzau .

I et opsigtsvækkende studie konkluderer mexicanske forskere, at de omstridte HPV-vacciner giver meget alvorlige bivirkninger.

Det skriver Videnskab.dk.

Ved at gennemgå tidligere undersøgelser af vaccinerne, når forskerne frem til, at:

1. HPV-vacciner giver ikke bare alvorlige bivirkninger på selve stedet, hvor vaccinen er sprøjtet ind, eller i kroppen mere generelt, men øger også risikoen for død.

2. En årsag kan være, at man bruger aluminium-partikler, når man giver vacciner. De får immunforsvaret til at tage bedre imod vaccinen – men måske reagerer aluminium med HPV-vaccinen og giver alvorlige bivirkninger hos folk, der er særligt udsatte?

3. Den seneste HPV-vaccine – der beskytter mod 9 typer HPV-virus i stedet for hidtil 4 – bruger dobbelt så høj dosis aluminium og giver generelt flere bivirkninger. Det viser en direkte sammenhæng, mener forskerne.

"Vores fund rejser yderligere tvivl om sikkerheden ved HPV-vacciner,"skriver forskerne i tidsskriftet Clinical Rheumatology.

Før du tænker, at det nu er bevist, at HPV-vaccinerne er farlige, skal du vide, at de mexicanske forskere står ret alene med deres fortolkninger og konklusioner.

Videnskab.dk har sendt studiet på rundtur blandt danske forskere, der nærmest står i kø for at hagle det ned: "Stærkt kritisabelt", "tendentiøst"og "metodisk og statistisk helt ude i skoven", lyder nogle af dommene.

To forskere hæfter sig ved, at mexicanerne tilsyneladende har lavet totalt tilfældige nedslag i den videnskabelige litteratur.

Enkelte store studier er udvalgt, andre er ikke nævnt med et ord, selvom de har bidraget med afgørende brikker til HPV-puslespillet. Nogle af de udeladte studier er:

1. Et dansk/svensk studie på næsten fire millioner skandinaviske piger, som ikke fandt nogen bivirkninger ved HPV-vaccinen.

2. Et dansk registerstudie, der har fundet en sammenhæng mellem, hvor meget piger brugte sundhedsvæsnet, inden de blev vaccineret, og om de senere har oplevet bivirkninger.

3. Et svensk studie på 70.000 piger med autoimmune sygdomme, som ikke fik det værre af HPV-vaccine.

I den videnskabelige artikel oplyser forskerne kun overordnet, at de har udvalgt studier efter at have søgt i den medicinske artikeldatabase PubMed på ordene ’HPV-vaccine’ og ’klinisk forsøg’.

Den løse opskrift er ifølge professor Jan Blaakær et brud på internationale krav til og guidelines for, hvordan man udvælger og frasorterer videnskabelig litteratur.

"Det er nok én af grundene til, at artiklen er publiceret i et lille tidsskrift med lav gennemslagskraft, hvilket jo kan undre, hvis budskabet virkelig er så vigtigt. Jeg synes, artiklen er tendentiøs. Den har et klart formål, og metodologisk er den meget svag,"konstaterer Jan Blaakær, der forsker i HPV-vacciner som klinisk professor i gynækologi og obstetrik ved Syddansk Universitet.

Bodil Norrild har forsket i HPV i 35 år. Hun hæfter sig især ved, at de mexicanske forskere både skævvrider og overtolker de studier, de refererer til.

Et eksempel: I medicinske studier skal forskere beskrive alvorlige bivirkninger hos folk, der er med i forsøget. ’Alvorlige bivirkninger’ dækker over alle typer hændelser – for eksempel en tur på hospitalet, skader, smerter – som personen oplever i eller efter forsøget.

Alvorlige bivirkninger har ikke nødvendigvis noget med vaccinen at gøre. Hvis en kvinde for eksempel falder om af en blodprop, dagen efter hun har fået en vaccination, er det en alvorlig bivirkning, som kan skyldes alt muligt andet, end at hun fik en stivkrampevaccination eller blev vaccineret mod mæslinger eller HPV dagen før.

Kun en nærmere undersøgelse kan afdække, om et dødsfald kan skyldes for eksempel en HPV-vaccine. Det kan ikke afkodes ud fra kategorien ’alvorlige bivirkninger’ i sig selv.