Mange danskere klumper sig sammen i påsken

På trods af Mette Frederiksens (S) opfordring om at blive hjemme i påsken melder flere sommerhusudlejere om øget udlejning til danskere. Alt fra genbrugspladser til dagligvareforretninger kan også mærke presset fra ferieglade danskere rundt omkring i landet

I Tisvilde mærker de lokale, at mange danskere har valgt at tilbringe påsken i kystbyen. Parkeringspladsen ved vandet vidner om mange besøgende.
I Tisvilde mærker de lokale, at mange danskere har valgt at tilbringe påsken i kystbyen. Parkeringspladsen ved vandet vidner om mange besøgende. . Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix.

”Genåbningen forudsætter, at tallene er stabile, og at vores opførsel er ansvarlig,” advarede statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften under pressemødet, der løftede sløret for landets gradvise genåbning efter påske.

Men ikke alle danskere har taget den advarsel alvorligt. Påsken er den første ferie under coronakrisen, og det danske påskevejr har vist sig fra sin pæne side. Derfor er mange danskere tilsyneladende blevet trætte af at opholde sig inden for hjemmets fire vægge, og turen går for manges vedkommende i stedet i sommerhus. På DBA kan man eksempelvis finde en sommerhusannonce med titlen: ”Vesterhavet corona-frit” med tilhørende tekst, der afslører, at sommerhuset udlejes billigt. Også flere feriecentre melder om, at danskerne i højere grad end tidligere søger mod de danske sommerhuse i påsken. Hos Nordens største udlejningsportal, Cofman, der har mere end 25.000 sommerhuse i Danmark, er tendensen tydelig.

”I marts er antallet af bookinger fra danskere steget med 50 procent i forhold til sidste år. Der er også flere danskere, som lejer huse i påsken end normalt,” siger Søren Christian Rix, der er direktør hos Cofman, til BT.

De lukkede grænser har betydet mange aflysninger fra tyskere, der ellers normalt er faste gæster i de danske sommerhusområder. Og det betyder, at danskerne kan leje et sommerhus til en markant billigere pris.

Det er særligt på Sjælland, at der er fremgang i udlejninger i påsken, oplyser Ferieudlejernes Brancheforening til BT. Det kan især mærkes, hvis man tager til den nordsjællandske by Tisvilde. Her er alt, som det plejer – til stor frustration for flere helårsbeboere. Her er mange påske-gæster på trods af statsministerens udmelding i marts.

”Man skal selvfølgelig ikke rejse ud af landet i påsken. Men man skal heller ikke rejse en masse rundt i Danmark. Jeg har forståelse for, at man gerne vil i sommerhus, men vi har brug for at dæmpe rejseaktiviteten,” sagde Mette Frederiksen

Men det tyder ikke på, at gæsterne har taget statsministerens opfordring til sig i Tisvilde. På gågadens smalle fortove stimler mange mennesker sammen, det er umuligt at holde to meters afstand, og mange børnefamilier bevæger sig i klumper ned mod stranden. Ligesom i indkørslerne til sommerhusene er der på parkeringspladsen ved vandet masser af biler. Det skriver Berlingske om påskesituationen i den nordsjællandske kystby.

Smalle fortove i den nordsjællandske kystby Tisvilde gør det umuligt at holde to meters afstand.
Smalle fortove i den nordsjællandske kystby Tisvilde gør det umuligt at holde to meters afstand. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Flere købmænd har råbt op om for mange kunder, der ikke tager hensyn, når de er ude at handle. En af dem er købmand Kurt Foged Nielsen, der er indehaver af Spar i Rørvig, der er en del af Odsherred Kommune, som også oplever mange sommerhusgæster i denne tid. Købmanden har hængt store plakater op, hvor der står, at kun én pr. husstand må handle i butikken ad gangen.

”Der er nogen, som ikke kan forstå reglerne. Og så skal vi nogle gange stå og diskutere med dem og forklare, at det er både for deres egen og for medarbejdernes skyld,” siger Kurt Foged Nielsen til TV 2 Øst.

Langfredag indførte butikken nye tiltag for at komme problemet til livs. Lokale kræfter har samlet sig og står nu i butikkens indgangsparti og beder de handlende om at spritte fingre og ikke at gå flere ind i butikken ad gangen.

”De kom selv og foreslog det. Det er fantastisk. Så engagerer man sig da virkelig i sin købmand og sin by. Det er vi meget taknemlig for, for vi har nok at gøre med at fylde varer på hylderne og betjene kunderne,” siger købmanden til TV 2 Øst.

Også i det jyske er der problemer med, at flere danskere vil være på samme sted på samme tid. På det sociale medie Twitter skriver Sydjyllands politi lørdag, at der er massiv kø ved flere kommunale genbrugspladser i hele Syd- og Sønderjylland.

Tweet fra Sydjyllands Politi påskelørdag
Tweet fra Sydjyllands Politi påskelørdag

I onsdags indsatte man hjemmeværnet til at holde styr på det kaos, der var opstået på flere genbrugsstationer i Varde og Sønderborg, samtidig med at politiet opfordrede folk til at køre hjem igen, hvis der var kø. Men lørdag er den opfordring endnu ikke blevet fulgt, skriver TV Syd.

Også på parkeringspladserne ved Bilka i Holstebro og Herning var mange biler stimlet sammen, skriver TV Midtvest, der har fået flere henvendelser fra midt- og vestjyder, der mener, at påskehandlen fik for mange mennesker til at klumpe sig sammen.

Midt- og Vestjyllands Politi oplyser dog, at der ikke har været noget at anmærke på lørdagens handel i Bilka. Men spørger man Anna Lif Jacobsen fra Thyholm, har der været i overkanten af mennesker i det store varehus i Holstebro:

”Det har egentligt været lidt ubehageligt, for man kommer tæt på hinanden”, siger hun.

Spørger man Rigspolitiet, har billedet af danskernes opførsel i påsken dog været overordnet positivt.

”I det store hele glæder vi os over, at det er gået godt ude i Danmark. Folk har taget den særlige situation, vi er i, alvorligt og følger generelt de anvisninger, som vi som myndigheder har udstedt. Men der har været steder, hvor vi har måtte råde og vejlede, og vi har også haft bødeblokken fremme forskellige steder i politikredsene,” siger Christian Rasmussen, der er vicepolitiinspektør i Rigspolitiet.

Christian Rasmussen vil ikke komme nærmere ind på, hvorhenne der været tilfælde, da tallene stadig er under udarbejdelse, men han fortæller, at udfordringen er størst i Københavnsområdet.

”Når vi har taget fat om udfordringerne med anvisninger, er det overordnede billede, at folk har fulgt det, men det har også været nødvendigt nogle steder at give påbud eller bøder.”