Prøv avisen
Debat

11. september-terror fandt sted med bidrag fra dele af Bush-administrationen

Ifølge en tidligere militærrådgiver vidste USA's eks-præsident George W. Bush, at flere af Guantanamo-fængslets fanger var uskyldige. - Foto: .

Dele af Bush-administartionen var medvirkende til at planlægge terror mod World Trade Center, skriver Stephen Egede Glahn i dette debatindlæg

Vi gør opmærksom på, at dette indlæg stammer fra 2010 og kun er dukket op igen, fordi nogen har delt det på Facebook. Der er tale om et debatindlæg, og det udtrykker derfor ikke avisens holdning.

"Gå til forfatterne, hvis du vil forstå betydningen af den 11. september," lyder overskriften på den store og velskrevne artikel af Jes Stein Pedersen i Kristeligt Dagblad den 7. september. Den overskrift kan jeg helt tilslutte mig, idet jeg dog ikke vil nøjes med en forfatters fiktion. Jeg kan ikke nøjes med den roman, som omtales i artiklen, og som indirekte frikender de medskyldige, når det gælder en så forfærdelig forbrydelse som den, der fandt sted i New York den 11. september 2001.

Den operation, som blev udført den dag, var yderst kompliceret. Flere højtstående, danske militærpersoner udtalte samme dag i dansk fjernsyn, at den ikke ville kunne gennemføres uden medvirken fra en stor magts efterretningstjeneste. Jeg havde selv den samme vurdering.

Snart stod det imidlertid klart, at ingen udenlandsk magt stod bag. Derefter er der kun at konstatere - ud fra almindelig logik samt vidneudsagn og kendsgerninger - at dens gennemførelse kun kunne finde sted, som det skete, med bidrag fra dele af Bush-administrationen.

Af gode grunde har man år i forvejen, blandt andet via CIA, kunnet få kendskab til Osama bin Ladens planer rettet mod World Trade Center. Derefter har man ved hjælp af primært CIA kunnet "hægte" sig på operationen og dermed skabe noget nær den fuldendte forbrydelse. Det bør i denne sammenhæng ikke glemmes, at der i og omkring Bush-administrationen fandtes mennesker, der besad et sådant magtbegær, at de ikke skyede noget middel for at få mere magt.

De ledende medskyldige fik da også store fordele ud af angrebet den 11. september, både hvad magt og økonomi angår. Hvordan samvittigheden vil have det i det lange løb, er en anden sag. "Hvad gavner det et menneske, om han vinder den hele verden, men må bøde med sin sjæl?"

Når der tales om forfattere, som ikke vil nøjes med fiktion, skal jeg blot nævne fire: Englænderen Ian Henshall: "9.11 The New Evidence", den tyske journalist og politolog Gerhard Wisnewski: "Operation 9/11 Angriff auf den Globus", den amerikanske professor i filosofi og teologi David Ray Griffin: "Det nye Pearl Harbor" og den danske journalist Tommy Hansen: "11. september - stadig ingen svar?".

Ved et nærmere studium forstår man bedre, hvorfor den daværende præsident Bush aldrig tillod en uvildig og retlig undersøgelse af de mange konkrete spørgsmål, som ikke mindst professor Griffin har rejst.

Den undersøgelse venter et stigende antal mennesker i USA og Europa fortsat på, og spørgsmålet er, hvor længe Obama-administrationen kan sidde denne kendsgerning overhørig.

Hvis man i vor del af verden, hvor vi efter de otte år med Bush og Cheney ved magten, igen deler væsentlige værdier med USA, ikke tør foretage en egentlig prøvelse af, hvad der er sandhed, og hvad der er løgn omkring denne forbrydelse, hvor er vi så henne? Så er vor tale om værdier, der er værd at forsvare, desværre intet andet end hykleri og manipulation.

Stephen Egede Glahn, præst og tidligere efterretningsofficer, Humlebæk Strandvej 10A, Humlebæk