Prøv avisen
Global debat

16-årig gymnasieelev må skifte skole efter dødstrusler: Hun hånede islam på Instagram

I en video taler 16-årige Mila om, at hun hader religion og islam. Mila har modtaget dødstrusler efter videoen, men der er også oprettet en støttegruppe på Facebook ved navn ”Jeg er Mila – til støtte for Mila, 16 år og i fare for at blive dræbt for blasfemi”.

Efter et ophedet internetskænderi mellem gymnasieeleven Mila og en muslimsk mand er Frankrig og internettet delt i to fløje, der beskylder hinanden for henholdsvis at give køb på ytringsfriheden og stigmatisere de franske muslimer

MILA GÅR STADIG IKKE I SKOLE på det gymnasium syd for Lyon, hvor hun gik i 2. g indtil den 18. januar. Indtil et skænderi på Instagram med en anden bruger eskalerede til dødstrusler, trusler om voldtægt og alskens fornærmelser, hvor ”forbandede lebbe” og ”beskidte franske luder” hører til i den pæne ende.

Siden er Frankrig og internettet delt i to, som i debatten om Charlie Hebdos karikaturer af Muhammed.

Over for dem, der bruger hashtagget ”Je suis Mila” (Jeg er Mila) som tegn på deres opbakning til både den 16-årige gymnasieelev og til ytringsfriheden, står de, der snarere siger ”Jeg er ikke Mila” og kræver, at hun skal undskylde for sine udfald mod islam.

”Jeg fortryder absolut ikke det, jeg sagde. Jeg mente det virkelig. Jeg undskylder en lille smule over for dem, jeg måske har såret, og som fredeligt udøver deres religion. Jeg var ikke ude efter mennesker, jeg ville blasfemere. Jeg ville sige min mening om religion,” siger Mila på tv-stationen TMC.

Det hele begyndte den 18. januar, da en fyr begyndte at flirte med hende på det sociale medie Instagram. Mila (efternavnet er hemmeligholdt) er lesbisk og førte samtidig en samtale med en veninde, hvor de talte om, at de syntes, arabiske piger var mindre tiltrækkende.

”Fyren gav mig først komplimenter for mit udseende på en insisterende måde og spurgte, hvor gammel jeg var. Det ville jeg ikke svare på. Så begyndte han at genere mig,” har hun forklaret til dagbladet Libération.

FRA EN OPHEDET DISKUSSION om homoseksualitet gled skænderiet over i religion. Mila postede en video, hvor hun blandt sagde: ”Jeg hader religion. Der er kun had i Koranen. Jeg er ikke racist, for man kan ikke være racistisk mod en religion. Jeres religion er lort. Islam er lort.”

I løbet af få timer havde 37.000 brugere set videoen, og dødstruslerne begyndte. Mandag den 20. januar måtte gymnasiet bede om politibeskyttelse.

Lederen af Frankrigs muslimske nationalråd, Mohammed Moussaoui, har fordømt dødstruslerne og til den regionale tv-station France 3 erklæret, at intet kan retfærdiggøre trusler på livet, men andre bakker op om Milas angribere på nettet.

”Hun ligger, som hun har redt. Hun har selv været ude om det, så nu må hun finde sig i det,” siger Mohammed Moussaouis næstkommanderende, Abdallah Zekri, til Sud Radio.

Over for denne nye polemik om ytringsfrihedens grænser i forhold til religionsforhånelse kun få dage efter fem-året for angrebet mod Charlie Hebdo den 7. januar 2015 rettede justitsminister Nicole Belloubet i første omgang sin kritik mod Mila. Til radiostationen Europe 1 sagde hun, at ”forhånelse af religion er naturligvis et angreb på åndsfriheden”.

”Det var forkert formuleret. Forhånelse og diskrimination af personer på grund af deres religion er forbudt. Det var det, jeg ville sige,” siger hun nu til nyhedsbureauet AFP efter at have indhøstet massiv kritik.

”Nicole Belloubet opfinder et forbud mod blasfemi (hvilket ikke findes i Frankrig, red.). Skandaløst. Denne regering har givet køb på friheden i Frankrig og ’Charlie’s ånd’ for at lægge sig fladt ned for den islamistiske terror,” siger lederen af højrepartiet Debout La France, Nicolas Dupont-Aignan.

OG INDENRIGSMINISTER Christophe Castaner har måttet forsikre om, at ”vi har ikke og vi vil aldrig få et forbud mod blasfemi i dette land”.

Umiddelbart efter Milas udtalelser indledte anklagemyndigheden en efterforskning både for hadefuld tale i Milas udtalelser og for dødstruslerne mod hende. Den første sag er nu lukket.

Men polemikken ruller stadig i medierne, hvor to fløje gensidigt beskylder hinanden for henholdsvis at give køb på ytringsfriheden og at stigmatisere de franske muslimer.

Journalist og kommentator på tv-stationen Maghreb Radio Christophe Frot undrer sig for eksempel over, at de, som nu forsvarer Milas ytringsfrihed, er de samme, som i januar 2018 kritiserede en ung kvindelig deltager i en sangkonkurrence på tv, efter at medierne havde fundet gamle twittermeddelelser fra 2016, hvor hun havde erklæret, at den virkeligt skyldige i attentatet i Nice var den franske regering.

”Der er to slags ytringsfrihed i Frankrig. Og der er franske muslimer, som er dødtrætte af at blive hængt ud hele tiden,” siger han i en debat på tv-stationen Canal+.

Mila har stadig ikke kunnet finde et gymnasium, hvor hun kan være sikker på beskyttelse i tilfælde af overgreb.

”Mit liv er sat på pause,” siger hun på TMC.

Frankrigs justitsminister,Nicole Belloubet, (billedet) rettede i første omgang kritik mod den 16-årige gymnasieelev Mila for at angribe åndsfriheden, men rettede det til, at diskrimination på grund af religion er forbudt. Justitsministeren er blevet kritiseret for at give køb på friheden i Frankrig. – Foto: Bertrand Guay/AFP/Ritzau Scanpix.