Husk historien om EU som fredens projekt på søndag

DET ER bekymrende at se og høre debatten op til de direkte valg til Europa-Parlamentet og folkeafstemningen om fælles patent. Det er, som om mange af de opstillede har glemt historien.

Jeg var selv i 1979 opstillet på den socialdemokratiske liste til de første direkte valg til Europa-Parlamentet .

Siden spørgsmålet om dansk medlemskab af EF (nu EU) for alvor blev aktuelt i 1972, har jeg ment, at det var rigtigt, at Danmark skulle medvirke ved opbygningen af et samarbejde på et retsgrundlag mellem gamle europæiske nationalstater til afløsning af magtpolitikkens love, sådan som vi oplevede det i den sidste krig.

Men det er klart, at det vil tage lang tid at få etableret et overnationalt samarbejde på et retsgrundlag, sådan som det er nedfældet i Rom-traktaten. Rom-traktaten er EUs grundlov og kan som sådan sammenlignes med den danske grundlov fra 1953.

Retsreglerne i den danske grundlov er grundlaget for vores civilisation. Og der er ikke noget alternativ til retsregler, hvis vi ønsker at leve ordentligt sammen, både nationalt og internationalt.

Jamen, hvad så med suverænitetsafgivelse? Bliver Danmark så ikke bare eksempelvis en provins i det store europæiske samarbejde. Her er det helt afgørende at gøre sig klart, at ikke mindst et lille land som Danmark ved at afgive suverænitet får virkelig suverænitet sammen med de andre, for eksempel omkring de multinationale selskaber, energipolitik og forureningsbekæmpelse. Alene ville vi være uhyre sårbare i det store spil.

Husk på, at vores samfund har sin velstand fra eksport af færdigvarer til en række EU-lande.Det er dybt tragisk, hvis vi den 25. maj glemmer disse kendsgerninger, fordi vi glemmer historien.