Prøv avisen
Debat

Uvidenhed skaber frygt. Islam og Hightowers intellektuelle selvmål

Mogens S. Mogensen, konsulent, cand.mag Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Der kan bestemt være grund til bekymring, når det gælder problemer omkring immigration, integration, religions- og kulturmøde, men Hightower bygger i denne kommentar sin frygt for islam på myter og udokumenterede påstande, som han forsøger at sprede til læserne, skriver konsulent, cand.mag

THOMAS HIGHTOWER har i Kristeligt Dagblad den 28. juni begået en kommentar med overskriften ”Ikke se, ikke høre. Islam og Vestens intellektuelle selvmord”, som fortjener at få en kritisk kommentar med på vejen.

Hightower spørger: ”Hvad er forklaringen på, at det mest succesfulde imperium i verdenshistorien [islam] er udeladt af historiebøgerne?”.

For det første findes der i islams snart 1400-årige historie ikke ét, men talrige imperier. For det andet vil en gennemlæsning af de historiebøger, som bruges i folkeskolen og på gymnasier, eller af mere folkelige fremstillinger af verdenshistorien meget hurtigt kunne bringe Hightower ud af denne pinlige vrangforestilling.

Så er der tilsyneladende mere hold i Hightowers næste pointe, og dog: ”Enhver ved, hvor mange jøder Hitler dræbte, men find en vantro, der kan fortælle, hvor mange, der blev slået ihjel under de seneste 1400 års islamiske erobringstogter.”

MIG BEKENDT er dette regnestykke aldrig blevet foretaget. Af gode grunde, for regnestykket er helt absurd. Hvordan kan man regne sig frem til, hvor mange mennesker, der blev slået ihjel i alle de krige, som dusinvis af muslimske imperier har udkæmpet i Asien, Afrika og Europa i 1400 år?

De tusindvis af erobringstogter udført af krigsførende lande og imperier uanset deres religiøse eller politiske baggrund har kostet utallige menneskeliv, og tabet af hvert eneste menneskeliv er en katastrofe!

Dernæst kolporterer Hightower en af de mest sejlivede nyere myter videre. ”År 2050 “ vil danske skolebørn være i absolut mindretal. Børn fra Mellemøsten og Afrika vil være i flertal. Det handler ikke om integration, men om demografi. Danmark vil blive muslimsk i menneskerettighedernes hellige navn”.

Det er en del af den såkaldte Eurabia-myte, som blev lanceret af forfatteren Bat Y'eor i 2002. I Doug Saunders' bog ”The Myth of the Muslim Tide” tilbagevises med henvisning til videnskabelige undersøgelser om den demografiske udvikling myten om, at muslimerne inden for de nærmeste årtier er på vej til at udgøre et flertal i Europa.

Hightower skriver, at ”al vor etik og politik er baseret på en enhedsetik, der bedst kan formuleres som den gyldne regel”. Hightower har ret i, at det er et kernepunkt i vor kristne etik, men at sige, at vor politik også er baseret på denne regel, er desværre at idealisere vor politik.

Hightower har nok ret i, at ”I alle store religioner findes denne grundlæggende regel”. Når det gælder tilføjelsen, ”men ikke i islam,” vil jeg overlade det til islamiske teologer at tolke islam (dog med den tilføjelse, at jeg bestemt er stødt på islamisk teologi, som reflekterer over den gyldne regel).

ENDELIG HÆVDER Hightower: ”En kvantitativ analyse af Koranens skrifter viser, at fem procent handler om religion, 95 procent om behandlingen af de vantro.”

For det første er spørgsmålet om, hvordan muslimer skal behandle ikke-muslimer vel også et religiøst spørgsmål? For det andet er det notorisk forkert, at 95 procent af teksten i Koranen skulle handle om ”behandlingen af de vantro”. Det kan enhver forvisse sig om ved at læse Koranen i en af de danske oversættelser, som i dag er til rådighed.

Hightower skriver om danskernes forhold til islam, at ”frygt skaber uvidenhed”. Men meget tyder på, at det i dette tilfælde forholdet sig omvendt, nemlig at Hightowers uvidenhed skaber frygt.

Der kan bestemt være grund til bekymring, når det gælder problemer omkring immigration, integration, religions- og kulturmøde, men Hightower bygger i denne kommentar sin frygt for islam på myter og udokumenterede påstande, som han forsøger at sprede til læserne.

Forhåbentlig er Kristeligt Dagblads læsere så oplyste, at de kan gennemskue, at hans kommentar om ”Islam og Vestens intellektuelle selvmord” er et intellektuelt selvmål.