Mogens Lykketoft skaber ikke fred med Gaza-udtalelser

Udtalelser fra Folketingets formand om israelske angreb i Gaza fremstår som en modvilje mod det israelske folk. Kender Lykketoft ikke virkeligheden?, skriver debattør og forhenværende politiinspektør Henning Hansen

Hvis Mogens Lykketoft vil gøre noget godt, så skal han forsøge at ændre de arabiske landes destruktive holdning mod Israel. Forsøge at fortælle Hamas, at hvis der skal være fred i Mellemøsten, så må de tænke fred i forholdet til Israel, skriver Henning Hansen.
Hvis Mogens Lykketoft vil gøre noget godt, så skal han forsøge at ændre de arabiske landes destruktive holdning mod Israel. Forsøge at fortælle Hamas, at hvis der skal være fred i Mellemøsten, så må de tænke fred i forholdet til Israel, skriver Henning Hansen.

I KRISTELIGT DAGBLAD den 18. juli er Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) citeret for at sige: ”Israel har naturligvis ret til at forsvare sig, men forestillingen om, at man kan udrydde Hamas på den her måde, er helt forkert og vil kun nære fortvivlelsen og hadet mod overmagten.”

Umiddelbart er det en klog udtalelse, men ved nærmere eftertanke, så er den blottet for realisme og bærer ingen fredelig fremtid med sig. Kender Mogens Lykketoft da ikke virkeligheden? Jo, det gør han uden tvivl. Derfor fremstår hans ”kloge” udtalelse da også som en modvilje mod det israelske folk, når han reelt siger: ”Det er helt forkert, det I gør”.

Mogens Lykketoft og andre ligesindede må erindre, at det hele tog sin begyndelse i forbindelse med Seksdages-krigen i 1967. Aggressorerne til denne krig var ikke Israel, men de arabiske lande. Egyptens præsident Nasser havde få år forinden sagt: ”Vores mål er at udslette staten Is-rael”. Hans udtalelser blev hurtigt fulgt op af Syriens forsvarsminister Hafez al-Assad, som sagde: ”Vore styrker er fuldkommen klar til, ikke blot at slå aggressionen tilbage, men til at påbegynde selve befrielseshandlingen og sprænge den zionistiske tilstedeværelse i det arabiske hjemland.”

De arabiske lande gjorde sig klar til at tilintetgøre Israel. De mobiliserede 465.000 mand, 2800 kampvogne og 810 fly. Hvad mon Mogens Lykketoft ville have gjort, hvis han havde været præsident i Israel? Jeg ved det ikke, men jeg ved, at Israel følte sig nødsaget til at indlede et forebyggende angreb, hvor de egyptiske luftstyrker blev ødelagt på landjorden.

Jordanske mortergranater regnede ned over Vestjerusalem. Syrien bombarderede fra Golan-højderne israelske landsbyer. Jo, staten Israel irriterede. Den skulle udslettes. Voldsomme kampe førte til en genforening af Jerusalem og kontrol med Vestbredden. Syrerne blev fortrængt fra Golan-højderne. Israel fik kontrol over Golan-højderne, Gaza-striben, Sinai-halvøen og Vestbredden.

Mogens Lykketoft! Hvad var det for en krig? Var det ikke en forsvarskrig? De arabiske lande blev ydmyget, men deres fjendtlige holdning mod Israel ændrede sig desværre ikke. Hvis Mogens Lykketoft vil gøre noget godt, så skal han forsøge at ændre de arabiske landes destruktive holdning mod Israel. Forsøge at fortælle Hamas, at hvis der skal være fred i Mellemøsten, så må de tænke fred i forholdet til Israel.

Efter Seksdageskrigen trak Israel sig tilbage fra 95 procent af de erobrede territorier. Hvad gjorde de arabiske lande? Jeg er sikker på, at Mogens Lykketoft kender udfaldet af Khartoum-konferencen i august 1967. Den arabiske reaktion var: ”nej til fred med Israel, nej til anerkendelse af Israel og nej til forhandling med Israel”.

Vel har der været gjort mange tilløb til forhandlinger siden, men hvordan kan man forhandle med en modpart, som ønsker ens eksistens slettet fra landkortet?

Israel har aldrig indledt en aggressionskrig mod sine naboer, men gentagne gange har de måttet forsvare sig. De har måttet bygge mure for at undgå selvmordsbomber. De har måttet udvikle et dyrt raketskjold for at undgå at få noget i hovedet. Modparten bruger civilbefolkningen som skjold. Hvorfor siger Lykketoft ikke til palæstinenserne og navnlig til Hamas, at nu må de indstille deres aggressioner. Vil de virkelig leve fredeligt med Israel, så er jeg sikker på, at Israel aldrig vil løsne et skud.