Folkekirkens Dødshjælp: I gør den kirke skade, hvis navn I låner

En organisation, der kalder sig Folkekirkens Nødhjælp, skal ikke forkynde islam, heller ikke i form af lummer politisk pop. Ikke en krone herfra, og så tag og skift navn, skriver Margrethe Horstmann, cand. theol.

Selvom man har ret til at være uenig med israelsk politik og endda anføre det problematiske ved landets grundlæggelse, så skal en nødhjælpsorganisation af den størrelse forholde sig neutral, skriver læser.
Selvom man har ret til at være uenig med israelsk politik og endda anføre det problematiske ved landets grundlæggelse, så skal en nødhjælpsorganisation af den størrelse forholde sig neutral, skriver læser.

FOLKEKIRKENS NØDHJÆLP har længe svanset om guldkalven i form af leflen for den politiske venstrefløjs omfavnelse af islam og den deraf følgende nedtoning og bortforklaring af islams voldelige udtryksformer. Det har formodentlig givet skulderklap mange steder fra, men bunden er nu nået og øgenavnet Folkekirkens Dødshjælp kommet til sin fulde ret.

Da folkekirken ikke er en beskyttet titel, kan alle mulige foretagender påstå at operere på folkekirkelig grund, for det siger absolut ingen ting. 

Organisationen har til præster sendt en tiggermail ud, denne gang orkestreret af muslimen Isam B fra bandet Outlandish. Han har nådigt doneret et nummer til Folkekirkens Nødhjælp sammen med dette edikt: ”Budskabet er, at vi ikke kan sidde på vores flade og se til, mens verden er ved at falde sammen. Vi må gøre, hvad vi kan, hver især med de midler og talenter, vi har.”

Nødhjælpsmedarbejderen skriver så gribende: Isams video får følelsen af magtesløshed og frustration til at vælde frem. En velkendt følelse i disse dage, hvor medierne beretter om det ene angreb efter det andet. Men videoen vender hurtigt frustrationen til et spinkelt håb og en vilje til at skabe forandring.

Det lyder meget tilforladeligt og som noget, en præst kunne sige om søndagen i mangel af bedre, men tag ikke fejl, for videoen er i et og alt vendt mod Israel, og der er den sædvanlige lettere kritiske holdning til USA og pave Frans, fordi ingen af dem i grunden er specielt Israel-positive. Men det skal jo til. 

DE GRÆDENDE BØRN er stærke sager, men i lyset af den såkaldte våbenhvile i sidste uge, blev det jo ret klart, hvem der førte an i de angreb. Det var nemlig Hamas. Og selvom man har ret til at være uenig med israelsk politik og endda anføre det problematiske ved landets grundlæggelse, så skal en nødhjælpsorganisation af den størrelse forholde sig neutral. Den skal under ingen omstændigheder puste til den ild, der i denne skoldhede sommer har bredt sig i Europa som en steppebrand: antisemitismen, der åben-bart er lige så naturlig for Gaza-stribens venner som et godt ræb efter en aften på kroen. 

Og hvad vigtigst er: En organisation, der kalder sig Folkekirkens Nødhjælp, skal ikke forkynde islam, heller ikke i form af lummer politisk pop. Ikke en krone herfra, og så tag og skift navn, for I gør den kirke skade, hvis navn I låner.