DF: Digitalisering skal være et tilvalg

Peter Skaarup, gruppeformand for Dansk Folkeparti, langer ud efter regeringen for at være "smart og moderne" med digitalisering af kontakten med det offentlige. Det hægter store dele af befolkningen af, mener han

Regeringen er så moderne, at den har presset en digitalisering ned over hovedet på befolkningen, mener DF's Peter Skaarup.
Regeringen er så moderne, at den har presset en digitalisering ned over hovedet på befolkningen, mener DF's Peter Skaarup. Foto: Scanpix.

Der er kommet flere og flere ældre, men færre penge. Det er situationen rundt omkring i rigtig mange kommuner, hvor man ikke har taget bestik af, at der bliver flere ældre borgere. I stedet har man haft nedskæringskniven fremme. Det har betydet forringet velfærd og pleje for et stort antal ældre, som ikke får den service og de tilbud, som de egentlig burde have krav på.

Senest har vi oplevet, hvordan den af regeringen så højt besungne ældremilliard overhovedet ikke er kommet de ældre til gode. I det hele taget synes de ældre at indtage en meget marginal plads i regeringens verden. Så sent som i oktober sidste år præsterede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) at holde sin åbningstale til Folketinget uden at nævne de ældre med et ord.

Men så er regeringen til gengæld smart og moderne. Den er så moderne, at den har presset en digitalisering af kommunikationen mellem den enkelte borger og det offentlige ned over hovedet på befolkningen. For mange af os giver det god mening at bruge en pc, når denne eller hin blanket skal udfyldes, eller når vi skal søge om forskellige offentlige tjenester. Men for en stor del af befolkningen betyder det, at de er koblet af udviklingen.

Der findes i Danmark flere hundrede tusinde borgere, som aldrig har betjent en computer, som ikke har internetforbindelse, og som dermed ikke har mulighed for at tage del i regeringens fagre nye verden, hvor alle er forbundet med hinanden via internettet i en grænseløs verden. Men Danmark skal være foregangsland... Det betyder, at man ikke kan trække på erfaringer fra andre lande, for ingen er gået så langt.

Naturligvis skal det være frivilligt for den enkelte borger at deltage eller ej. Det skal gøres så enkelt som muligt at sige nej tak til e-boks og ikke kun for en bestemt tidsperiode ad gangen. Det bør være permanent. Det handler ikke alene om anstændighed over for den enkelte. Det handler også om retten til at være en aktiv borger i samfundet. Dansk Folkeparti vil arbejde for, at digitaliseringen bliver gjort til et tilvalg ikke noget man skal fravælge gennem besværlige procedurer.

Og så skal den offentlige service for syge og ældre forbedres markant. Dansk Folkeparti vil afsætte 2,5 milliarder kroner i alt til området. En milliard kroner til sundhed. En milliard kroner til socialområdet og 500 millioner kroner til retsområdet. Og nej, der er ikke tale om ”tulliarder”, men om midler vi tager fra u-landsbistanden.

De 500 millioner kroner til retsområdet skal blandt andet sikre øgede ressourcer til politiet, herunder uddannelse af ekstra 200 betjente og mere kontorpersonale, således at eksempelvis også indbrudssager til ”under 100.000 kroner” bliver efterforsket af politiet. Mange danskere fik formentligt et chok, da de i sommer opdagede, at politiet nogle steder i landet kun har ressourcer til at beskæftige sig med sager over en vis størrelse. Det kan vi ikke byde danskerne.

Samlet set falder de 2,5 milliarder kroner på et tørt sted, som længe har været forsømt af regeringen.