En enkelt gudstjeneste for Iraks forfulgte er ikke nok

Der er stadig brug for akut nødhjælp til forfulgte kristne og yazidier i Irak

Christian refugees from Mosul find a home in Merga Souva Iraq. The group have a church by their compound which holds currently 140 Christians who have all fled from the terror Jihadist group Islamic State. (Photo by Gail Orenstein/NurPhoto/Sipa USA)
Christian refugees from Mosul find a home in Merga Souva Iraq. The group have a church by their compound which holds currently 140 Christians who have all fled from the terror Jihadist group Islamic State. (Photo by Gail Orenstein/NurPhoto/Sipa USA).

KRISTELIGT DAGBLAD har gennem længere tid haft fokus på forfulgte kristne, yazidier og andre internt fordrevne i Irak. Og så sent som den 25. august var der en fin artikel om den gudstjeneste, der blev holdt i Domkirken i København i søndags.

Ved siden af artiklen var der trykt en faktaboks med oplysninger om de steder, hvor der holdes særlige gudstjenester for forfulgte kristne. Det undrer os, at den freds- og forsoningsgudstjeneste, som Domsognet i Odense og Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde i Odense holdt onsdag den 20. august os bekendt ikke er blevet omtalt i Kristeligt Dagblad.

Det vil vi gerne råde bod på ved at fortælle Kristeligt Dagblads læsere, at også på Fyn er vi optaget af forfulgte kristne og andre internt fordrevne i Irak og andre steder i Mellemøsten.

Ved freds- og forsoningsgudstjenesten den 20. august i Odense Domkirke var cirka 100 mennesker samlet til en aften, hvor vi i salmer, bibellæsninger, bøn og lystænding havde fokus på de mennesker i det nordlige Irak, der lige nu må flygte fra hus og hjem.

Gudstjenesten foregik primært på dansk. Dog var flere af bibellæsningerne og bønnerne på arabisk, da flere medlemmer af den internationale menighed ved Domkirken har arabisk baggrund.

En kristen iraker, der har boet 20 år i Odense og er aktiv i den internationale menighed ved Domkirken, gav ved gudstjenesten et indblik i de seneste udviklinger for kristne og yazidier.

Efter gudstjenesten gav flere udtryk for, at den kristne irakers fortælling gav aftenen et troværdigt udtryk, da netop hans landsby i det nordlige Irak er en af dem, som er ramt af de frygtelige begivenheder. Hans familie og venner er flygtet, de fleste er heldigvis i sikkerhed i enten det kurdiske selvstyreområde eller i Tyrkiet. Men, som han påpegede, situationen er stadig kritisk både for kristne og i særdeleshed for yazidier.

Vi ved, at en enkelt gudstjeneste ikke er nok, selvom det glæder os, at der blev samlet næsten 6000 kroner ind i onsdags.

Der er stadig brug for akut nødhjælp, som Danmission via organisationens kirkelige samarbejdspartnere i det nordlige Irak vil sørge for at kommer de internt fordrevne i det nordlige Irak til gavn.