Den allersidste tid. Lindring på 20 hospicer fejres i dag

Debatindlægget er skrevet af Tove Videbæk

I DAG FEJRES Den Internationale Hospicedag verden over, og herhjemme kan den danske hospicebevægelse glæde sig over, at hospice nummer 20 oprettes i Danmark. Gudenå Hospice i Brædstrup har holdt rejsegilde og forventer at modtage de første patienter med livstruende sygdomme den 1. april 2015.

Det er gået slag i slag, siden det første hospice blev oprettet i Danmark for 22 år siden. Dengang var den såkaldte palliative indsats ikke en selvfølge. Men i dag kan vi glæde os over, at hospice-sengepladser, palliative afdelinger på sygehuse og udgående palliative teams er kommet på finansloven, så tilbuddet om hjælp og støtte i den allersidste tid er gratis for patienten på lige fod med andre sundhedsydelser. I december 2004 lykkedes det os i Folketinget at få hospicer på finansloven med virkning fra den 1. juli 2005.

Med udgangen af 2014 er antal hospicesenge i Danmark kommet op på i alt 250, hvilket svarer til internationale minimumsanbefalinger. Men Verdenssundhedsorganisationen WHO har udvidet målgruppen for palliativ indsats til også at omfatte mennesker med andre diagnoser end kræft. Derfor bør antallet af hospicesenge op på 450.

Hospice Forum Danmark vil ufortrødent fortsætte med at gøre opmærksom på behovet for flere hospicepladser. Enhver, der har fulgt en mor, en far, en søn eller datter til deres sidste hvilested, ved, hvor tung og smertelig en oplevelse det kan være.

Dette gælder især, når vi må sige farvel til vort kæreste eje, vores børn. Derfor arbejder Hospice Forum Danmark nu ligeledes for etablering af børnehospicer. Børn med livstruende sygdomme har nemlig brug for særlig omsorg, og deres forældre og søskende har brug for aflastning og støtte. Og der skal naturligvis være nem adgang for familierne - også når akutte behov opstår. Derfor bør der være mindst to børnehospicer i Danmark, et på Sjælland og et i Jylland-Fyn.

Den moderne hospice-filosofi er grundlagt af den engelske sygeplejerske, læge og socialrådgiver Dame Cicely Saunders tilbage i 1967. Hendes St. Christopher's Hospice i London har været og er en stor inspirationskilde.

Der er stadig rigtig meget at arbejde med, hvis hendes vision skal blive til virkelighed: ”Alle døende og deres pårørende skal have adgang til den rette omsorg og støtte, når de har behov for det, uanset hvor de befinder sig, og hvem de er.”