Klimaet er også kirkens problem

Der er klimauge i København, og kirken tager også del i debatten. Tro og videnskab må arbejde sammen om at finde en løsning på en af vor tids største trusler, mener repræsentanter for Folkekirkens Nødhjælp

De lokale kirker mærker også klimaforandringerne, skriver debattører fra Folkekirkens Nødhjælp. Foto: Scanpix
De lokale kirker mærker også klimaforandringerne, skriver debattører fra Folkekirkens Nødhjælp. Foto: Scanpix.

Ærkebiskop Desmond Tutu har set svære og uoverskuelige kampe. Han tog del i bekæmpelsen af apartheid, og opfordrer nu til kamp mod det, han kalder en ny global fjende; nemlig klimaforandringer.

I aften råber han igen op, og denne gang i Københavns Domkirke.

Netop nu sidder FNs panel af klimavidenskabsmænd (IPCC) og repræsentanter for verdens regeringer samlet i København for at afslutte deres seneste klimarapport. Rapporten samler den nyeste forskning fra flere hundrede videnskabsmænd, og den vil skabe et nyt fundament for klimadebatten.

Rapporten bygger på forskning som tydeligere end nogensinde før, peger på at udvikling udfordres og trues, i takt med at klimaforandringer bliver flere og tydeligere.

Den inkluderer også i højere grad end tidligere, beskrivelser af hvilke risici, klimaforandringerne skaber for mennesker og udvikling. De forhøjede temperaturer sætter særligt sit aftryk i ulande, hvor der vil komme flere hedebølger, tørke, oversvømmelser, mere kraftigt uvejr og ændrede betingelser for landbrug og adgangen til drikkevand.

Truslerne mod vores fremtid er mange, men vi er også heldige, at vi lever i en tid hvor forskning på højt niveau skaber viden om hvordan verden fungerer, og hvordan vi kan modvirke disse problemer.

Vi har et håb. 

Verdens kirker har i mange år fulgt videnskabsmændenes rapporter, og samtidigt har de lokale kirker erfaret den skræmmende virkelighed, der ligger bag ordene i videnskabsmændenes teoretiske analyser. Gud har givet os et ansvar for at forvalte skabelsen, en opgave som i den grad udfordres i disse dage.

I aften arrangerer Folkekirkens Nødhjælp, Grøn Kirke og Københavns Domkirke en klimagudstjeneste i domkirken. Her bliver der mulighed for at reflektere og for at bygge håb. Skabelsen er skrøbelig, men det er stadig muligt at gøre noget. Vi har et håb!

Heldigvis støtter videnskaben vores håb. Forskerne peger på muligheder og løsninger. Vi kan reducere vores udslip, og vi kan tilpasse os klimaforandringerne. Hvis vi tager fælles ansvar, kan vi også i fællesskab hjælpe de, der ikke længere kan tilpasse sig klimaforandringerne, de, der bliver nødt til at flygte og starte forfra et andet sted.

Desmond Tutu kan desværre ikke selv deltage i aftenens gudstjeneste, men sender sin prædiken i en videohilsen. Vi glæder os til at lytte til hans budskab. Vi har håb, og vi kan gøre noget, vi skal blot gå i gang nu!

Gudstjenesten begynder klokken 20.00 i Vor Frues kirke i København. Læs mere på Folkekirkens Nødhjælps hjemmeside.