Overlæge: Omskæring er sundest

Der er en grund til, at størstedelen af "hvide" amerikanske mænd er omskåret, mener overlæge. Det er simpelthen det sundeste

Udstyr til omskæring eller almindelig operation. Foto: Scanpix
Udstyr til omskæring eller almindelig operation. Foto: Scanpix. Foto: Henrik Vering Denmark.

OMSKÆRINGSDEBATTEN kan få folk op af stolene med følelsesladede indlæg. Det er nok derfor, at 73 procent af danskere vil forbyde omskæring af drengebørn i følge en meningsmåling i avisen Metroxpress den 22. oktober.

Men videnskabelige kendsgerninger er en påfaldende mangelvare i debatten om drenges omskæring. Jeg har for nylig læst en videnskabelig artikel om emnet fra det ansete tidsskrift Mayo Clinical Proceedings (Morris BJ. Maj 2014;89(5):677-686), som opsummerer de videnskabelige beviser for fordele ved omskæring af drenge.

Artiklen gennemgår en række studier. Disse studier er kritisk gennemlæst og vurderet med hensyn til deres videnskabelige kvalitet. Forfatterne anvender det anerkendte SIGN-system til vurdering af studierne.

Den bedste kategori består af metaanalyser og randomiserede, kontrollerede studier (RCT) med meget lav risiko for bias. Når man udelukkende ser på studierne af højeste kvalitet, finder man 11 sygelige tilstande, hvor risikoen for ikke-omskårne drenge er væsentligt højere end for omskårne drenge.

Disse omfatter urinvejsinfektioner, forsnævring af forhuden, peniskræft samt flere andre infektioner (HPV, herpes simplex, mykoplasma, chankroid og HIV). Ydermere oplever de kvindelige partnere af ikke-omskårne mænd flere svampe og bakterielle infektioner. Hvis man ser på artiklerne, som har gode metoder, men ikke ender i den bedste kategori, får ikke-omskårne drenge/mænd mere syfilis, nyreinfektioner og prostatakræft. Deres kvindelige partnere får hyppigere livmoderhalskræft.

I USA er 81 procent af drenge over 14 omskåret. Blandt hvide er hele 91 procent omskåret. Forfatterne af artiklen konkluderer, at ”etiske og juridiske overvejelser støtter drengenes ret til beskyttelse fra sygdomme ved forældres accept af omskæring”.

Mon de 73 procent , som støtter et danske forbud, har nogen som helst indsigt eller viden om, hvorfor de overvejende flertal af amerikanske forældre vælger at få deres drenge omskåret? Jeg håber, at fremtidige diskussioner om drenges omskæring indeholder flere videnskabelige kendsgerninger og færre følelsesladede indlæg.