Prøv avisen
Debat

Hvis vi skal spare penge, er det nu vi skal investere i klimakampen!

Vi kan minimere effekterne ved at omstille vores samfund til grøn udvikling allerede nu, og vi kan satse på tilpasning så tidligt som muligt, så at vi er parate, når de rigtig store skybrud kommer, skriver debattører. Foto: Bax Lindhardt

Selvom prisen for en klimavenlig omstilling kan se høj ud nu, er det billigere end at skubbe regningen til fremtiden, skriver Folkekirkens Nødhjælps kllimateam

Verdens klimaforskere har leveret deres seneste resultater i en ny klimarapport. Konklusionerne er tydelige: Det bliver dyrt, hvis vi ikke for alvor gør noget nu!

FNs klimapanel, som i sidste uge havde møde i København, samler forskning fra verdens førende videnskabsmænd og giver verdens regeringer et solidt grundlag for fremtidige politiske beslutninger.

Den nye rapport peger på, at klimaforandringerne vil få drastiske konsekvenser i form af stigende vandstand i verdenshavene, tørke, skybrud og ekstreme uvejr. Det har vi hørt før – men nu ved vi med større sikkerhed end nogensinde før, at klimaforandringerne allerede ses mange steder af verden, og at hvis disse klimaforandringer fortsætter i samme hastighed som nu, vil det lede til store udfordringer for landbrug, udvikling og sikkerhed.

Vi kan prøve at tilpasse os, men nogle steder vil det simpelthen ikke være muligt for mennesker at tilpasse sig de ændrede forhold. Ekstrem varme vil gøre det umuligt for mennesker at arbejde udendørs, gentagne oversvømmelser vil gøre landbrugsjorden fuld af salt fra havvand, og fiskearter vil uddø, så fiskerne ikke længere vil have et levebrød. Det vil være umuligt at tilpasse sig forhold som disse, og i værste tilfælde vil de være skyld i at mennesker må flygte fra deres hjem. 

Rapporten peger også på, at en konsekvens af disse store klimaudfordringer er øget risiko for voldelige konflikter og borgerkrige, som vil skabe øget usikkerhed og ville kunne mærkes på handel, vækst og den globale økonomi. Klimaforandringerne skaber en regning.

Men heldigvis viser rapporten også en række muligheder for at undgå de skræmmende fremtidsprofetier. Vi kan minimere effekterne ved at omstille vores samfund til grøn udvikling allerede nu, og vi kan satse på tilpasning så tidligt som muligt, så at vi er parate, når de rigtig store skybrud kommer.

Prisen for omstilling kan se høj ud nu. Vindmøller skal bygges, kloakering etableres og nye teknologier udvikles som kan sikre en bæredygtig udvikling. Men selv om prisen synes høj, så er det billigere end at skubbe regningen til fremtiden. Og ikke alt kan gøres op i penge. Det, der ikke er medtaget i det økonomiske regnskab, er tab af menneskeliv, kultur, og blændende natur. De ting, som mange af os værdsætter allermest i livet kan man simpelthen ikke sætte en økonomisk pris på.

Det er værd at huske, når vi forbereder os til de kommende klimaforhandlinger, hvor verden skal nå til en aftale. En aftale, som gerne skal hjælpe os til en omstilling, som sikrer en bæredygtig og grøn fremtid for alle.