Venstrefløj misbruger krystalnatten

Det er dybt beskæmmende, at Enhedslisten valgte at kapre dagen for krystalnatten til at markere partiets kritik af Israel.

Jakob Engel-Schmidt (V) kritiserer, at Enhedslisten brugte dagen for krystalnatten til at markere sig politisk som modstander af Israel.
Jakob Engel-Schmidt (V) kritiserer, at Enhedslisten brugte dagen for krystalnatten til at markere sig politisk som modstander af Israel. Foto: Claus Bech .

DEN 9. NOVEMBER var årsdagen for Krystalnatten. Den skæbnesvangre nat for 76 år siden blev for alvor begyndelsen på forfølgelsen af jøderne i Nazityskland, senere fulgte ”Endlösung”, og seks millioner jøder mistede livet i nazisternes udryddelseslejrer.

Det er en begivenhed, som har sat dybe aftryk på vores fælles historie. Det burde stå klart for enhver, at markeringen af Krystalnatten er en stund til eftertanke og ihukommelse af, hvilke forfærdelige ting mennesket er i stand til at begå.

Det er en markering, vi alle bør være fælles om. Derfor er det dybt beskæmmende, at Enhedslisten valgte at kaste denne eftertanke over bord og i stedet kaprede dagen til at markere partiets kritik af Israel.

Enhedslisten brugte årsdagen til at samle penge ind til køb af ambulancer i Gaza. Det er der sikkert brug for i denne hårdtprøvede del af Mellemøsten, men det har altså absolut intet at gøre med Krystalnatten.

Man skal da heller ikke grave særligt dybt i årsagen til, at det netop er Krystalnatten, der bruges til indsamlingen. I avisen den 10. november udtalte Enhedslistens Allan Ahmad at, Israel er et ”fundamentalistisk regime”.

Så er vi straks langt væk fra årsdagens oprindelige indhold og tilbage ved venstrefløjens egentlige ærinde: den rituelle tilsvining af Mellemøstens eneste rigtige demokrati. At man kan finde på at sammenligne Israel med terrororganisationen Hamas viser desværre med al ønskelig tydelighed, at den yderste venstrefløj ikke er indstillet på at bidrage til dialog og fred, men i stedet blot bruger årsdagen for Krystalnatten til at puste til ilden. Det er ganske enkelt usmageligt.

Hvis der skal skabes fred mellem Israel og Palæstina, så kræver det, at de moderate kræfter på begge sider styrkes, og at de taler sammen. Enhedslistens initiativ på årsdagen for Krystalnatten skaber blot modvilje i det jødiske miljø i Danmark og bidrager kun til at grave grøfterne dybere.

Krystalnatten er en begivenhed, som skal markeres og mindes for det, der skete, og ikke misbruges til allehånde politiske markeringer. Det skylder vi ofrene for Krystalnatten og de uhyrligheder, som fulgte efter.

Det er ganske enkelt historieløshed at bruge Krystalnatten som trædesten i forhold til ensidig og underlødig kritik af staten Israel.

Der er mange grunde til at kritisere Israel for landets behandling af palæstinenserne, men det samme gør sig så sandelig også gældende i forhold til det palæstinensiske selvstyre. Imidlertid er årsdagen for Krystalnatten ikke stedet for at tage denne diskussion, og det burde selv Enhedslisten vide.

Jakob Engel-Schmidt er medlem af Folketinget for Venstre