Bank-direktør: Forstår Det Etiske Råd sig egentlig på etik?

Det er bekymrende, at medlemmer i Det Etiske Råd ikke forstår sig på filosofi, etik og moral, mener Saxo Banks direktør

Lars Seier Christensen mener, at Jørgen Carlsen fra Det Etiske Råd ikke forstår sig på moral, når han anklager Ayn Rand for at være umoralsk.
Lars Seier Christensen mener, at Jørgen Carlsen fra Det Etiske Råd ikke forstår sig på moral, når han anklager Ayn Rand for at være umoralsk. Foto: Jakob Dall/Information.

Jørgen Carlsen fra Det Etiske Råd føjede sig den 24. november til de mange, der ynder at udtale sig om Ayn Rand, men enten ikke har gidet læse hendes bøger eller har misforstået budskabet fuldkommen.

Det er naturligvis særligt bekymrende, at man ikke forstår filosofi, etik og moral, hvis man sidder i netop Det Etiske Råd, men det er ikke første gang, at man har fået den mistanke om et medlem af denne mærkværdige, selvfede institution. Nemlig, at de ikke rigtig har indsigt i det, de docerer og belærer alle os andre omkring.

Ayn Rands budskab er ellers ret simpelt. Et menneske er langsommere end et rovdyr, uegnet til at jage andre dyr som føde og aldeles upraktisk indrettet i forhold til savannen eller de dybe skove. Dets overlevelse er således næsten udelukkende baseret på brugen af dets exceptionelle kapacitet for rationel analyse og anvendelse af omverdenens objekter til produktiv aktivitet.

Derfor er produktiv aktivitet moralsk rigtigt og nødvendigt, hvis man da ønsker livet frem for døden, hvilket jeg går ud fra, at man også gør i Det Etiske Råd. At tage ansvar for sig selv og ikke ligge andre unødigt til last er naturligt og rigtigt. Bevidst at ligge andre til last og forvente forsørgelse fra andre, selvom man kunne have klaret sig selv, er umoralsk og i strid med menneskets natur.

Prøv den simple test: Hvis alle stjal eller bad til Vorherre eller tiggede sig til livets ophold, eller blot politisk omfordelte andres produktion, men ingen producerede noget at leve af, ville menneskeheden gå under på en uges tid. Så hvad er mon den moralsk rigtige ting at gøre?

Læs Jørgen Carlsens kritik af Saxo Bank-direktørens verdenssyn her.

Mere kompleks er ”egoismen” ikke. Tag ansvar for dig selv, hvis du kan. Det giver dig mulighed for at støtte din familie og andre, der har brug for det, hvis du ønsker at gøre det. Og det ønsker de fleste, da mennesker også er sociale væsener.

Et samfund skabes ikke ved at mistænkeliggøre eller se ned på produktiv aktivitet og personligt ansvar. Tværtimod. Et samfund trives og udvikles ved at give plads til dem, der kan og vil tage ansvar for deres eget liv.

Hvis Jørgen Carlsen ikke forstår, at det er derfor, at velfærdsstaten eksisterer, at det er derfor, at der kan findes hjælp til syge og reelt trængende, og at det er derfor, der er råd til Det Etiske Råd, så skal jeg gerne komme forbi elfenbenstårnet en dag og forklare det.