Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Debat

Adgang til fri abort er en forudsigelig diskussion uden nuancer

Jeg gik ellers ind til arrangementet med en forhåbning om, at det var tilrettelagt med en rimelig nuanceret behandling af temaet. At for eksempel en af paneldeltagerne repræsenterede de millioner kvinder over hele verden, der ikke ønsker abort af etiske og andre grunde, men derimod ønsker og har brug for al mulig anden hjælp til et bedre liv for sig og børnene, skriver Ellen Højlund Wibe. Arkivfoto Foto: Veronique Burger

Jeg gik ellers ind til konfrencen Women Deliver med en forhåbning om, at det var tilrettelagt med en rimelig nuanceret behandling af aborttemaet, skriver Ellen Højlund Wibe. Det var ikke den opfattelse, hun gik derfra med

”DET ER AFGØRENDE vigtigt at arbejde frem mod en afkriminalisering af abort i hele verden. Adgang til fri abort er en menneskeret.”

Så umisforståeligt var budskabet fra alle tre paneldeltagere ved et af arrangementerne på Women Deliver-konferencen: ”The Elephant in the Room. What About Abortion?”. Og de kom så med forslag til, hvordan der kunne arbejdes hen imod dette mål i lande med etiske indvendinger mod abort.

Jeg gik ellers ind til arrangementet med en forhåbning om, at det var tilrettelagt med en rimelig nuanceret behandling af temaet. At for eksempel en af paneldeltagerne repræsenterede de millioner kvinder over hele verden, der ikke ønsker abort af etiske og andre grunde, men derimod ønsker og har brug for al mulig anden hjælp til et bedre liv for sig og børnene.

Men en sådan nuancering kunne have ødelagt arrangørernes dagsorden, for man kunne jo risikere, at der blev bragt synspunkter i spil, som kunne have problematiseret deres dagsorden og ligefrem bragt nogle i tvivl. Og som kunne have bakket op om de deltagere, der faktisk ikke ønskede at påduttes denne dagsorden. Jeg talte med flere af dem. Er det den form for demokratisk debat – eller mangel på samme – vi ønsker at eksportere til kvinder i Den Tredje Verden?

Dagsordenen gik igen ved alle de samlinger, jeg deltog i. Nogle gange pakket ind i andre gode formål, men før eller siden blev det trukket frem: reproduktive rettigheder som et afgørende vigtigt mål for kvinder i hele verden.

Udtrykket dækker over befolkningskontrol i form af prævention, sterilisation og abort. Den vestlige verdens værdier trukket ned over befolkninger, for hvem det enkelte menneskeliv, født som ufødt, har unik værdi, og hvor både normer og instinkter protesterer mod at dræbe ens afkom.

Men værdier som disse respekteres ikke af arrangørerne bag konferencen. Det er Women Deliver og de mange andre vestlige aktører bag konferencen, der har de rette værdier (og økonomiske interesser!) omkring kvinders frihed, og disse værdier skal eksporteres ud i hele verden – med særlige strategier for at trænge ind i de lande, der modsætter sig.

Var der nogen, der sagde vestlig imperialisme?

Ellen Højlund Wibe, landssekretær i Retten til Liv, Cedervej 1, Stjær, Galten