Ærkebiskop i stormvejr efter tale til fagforeningskongres

Justin Welby, ærkebiskop i den anglikanske kirke, kritiserede i en tale internetgiganten Amazon for ikke at betale nok i skat og arbejdsgivere for ikke at give folk sikre jobs. Nu bliver ærkebiskoppen mødt med hård kritik, efter at det er kommet frem, at Church of England er storinvestor i Amazon, og at kirken selv slår jobs op uden fast arbejdstid

Med overskriften ”That’s Rich, Archbishop” (på dansk: Det var da pudsigt, ærkebiskop) på fredagens forside af avisen Daily Mail beskyldes ærkebiskop Justin Welby for hykleri i sin kritik af kapitalismen. –
Med overskriften ”That’s Rich, Archbishop” (på dansk: Det var da pudsigt, ærkebiskop) på fredagens forside af avisen Daily Mail beskyldes ærkebiskop Justin Welby for hykleri i sin kritik af kapitalismen. – . Foto: Richard Drew/AP/Ritzau Scanpix.

ÆRKEBISKOPPEN AF CANTERBURY, Justin Welby, har i en stærkt politisk tale kritiseret brugen af de moderne daglejere, som står til rådighed for deres arbejdsgivere, men kun får betaling, når der er arbejde. Det skete i en tale onsdag til TUC, Trade Unions Congress, som er det britiske svar på LO.

I talen kritiserede han også den manglende betaling af skat fra internetvirksomheder som Amazon samt behovet for madbanker til fattige.

”Når store virksomheder som Amazon og andre onlinevirksomheder – de nye industrier – kan slippe af sted med at betale næsten ingenting i skat, så er der noget galt med hele skattesystemet,” sagde ærkebiskop Justin Welby blandt andet ifølge tv-stationen ITV.

Amazon reagerede omgående med en pressemeddelelse, hvori selskabet slog fast, at virksomheden ”betaler al den nødvendige skat i Storbritannien og andre lande, som vi opererer i”.

Men talen har siden ført til en voldsom kritik af ærkebiskoppen, der er øverste leder af den anglikanske statskirke.

Avisen Church Times kunne således i torsdags afsløre, at Amazon er i toptyve over de virksomheder, som den anglikanske kirkes milliardstore investeringsfond har aktier i. Men over for avisen forsvarer en talsmand for kirkens investeringsfond aktierne i Amazon.

”Vi betragter aggressiv skatteunddragelse eller skattearrangementer, der misbruger systemet, som værende både en forretningsrisiko og et etisk spørgsmål. Men som i andre spørgsmål anser vi det som mest effektivt at være i samme rum som de virksomheder og bruge vores indflydelse som aktionæ

rer til at opnå ændringer,” hedder det i udtalelsen til Church Times.

Men afsløringerne har fået kritikken til at hagle ned over ærkebiskoppen.

”Det er bizart, at kirken investerer i virksomheder, som ærkebiskoppen ikke finder er ansvarlige virksomheder. Jeg vil nu for

vente, at kirken afvikler de investeringer,” siger den tidligere minister og konservative partileder Iain Duncan Smith til avisen Daily Mail.

Avisen The Times kalder i en overskrift ærkebiskoppen for en hykler. Avisen tager udgangspunkt i ærkebiskoppens kritik af,

at mange i stigende grad har kontrakter, hvor de skal stå til rådighed, men kun får betaling, når de rent faktisk arbejder. Men avisen kan afsløre, at kirkens egne retningslinjer anbefaler at besætte ledige jobs på de såkaldte nultimers-kontrakter.

”Ærkebiskoppen bør gøre, som han prædiker. Det er hyklerisk, når han fordømmer nultimers-kontrakter, og kirken samtidig slår den type jobs op,” siger det konservative parlamentsmedlem Ben Bradley til avisen.

I det hele taget har De Konservative haft travlt med at kritisere ærkebiskoppens tale, som de ser som rendyrket Labour-politik.

En kritik, som Justin Welby har svaret på ved at sige, at hans tale nok var politisk, men ikke partipolitisk.

”Ledende kirkefolk får ofte at vide, at vi skal holde os til religiøse og åndelige forhold og holde os ude af politik. Men det er farligt, når venstre eller højre påstår, at Gud er på deres side,” sagde Justin Welby ifølge The Times i talen, hvor han også kaldte de nye kontrakter for ”reinkarnationen af gammeldags ondskab”.

Talen bliver ikke overraskende hilst velkommen i fagforeningskredse.

”Ærkebiskoppens tale viser grådigheden og selviskheden hos de gigantvirksomheder, der er som igler på skatteyderne, og som holder deres ansatte fast i permanent usikre ansættelsesforhold og ikke viser en social ansvarlighed over for det samfund, som de opererer i,” siger generalsekretær Tim Roache fra fagforeningen GMB til avisen The Mirror.