Aflyst Nato-konference i København udløser debat om talefrihedens vilkår i Trump-æraen

Stor Nato-konference i København blev aflyst i sidste øjeblik på grund af den amerikanske ambassadørs krav om udelukkelse af Trump-kritisk oplægsholder

Det var den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands (til venstre), der nedlagde veto mod den Trump-kritiske forskers deltagelse i konferencen. Den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark Rufus Gifford (til højre) kalder udelukkelsen af forskeren ”en skændsel”. –
Det var den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands (til venstre), der nedlagde veto mod den Trump-kritiske forskers deltagelse i konferencen. Den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark Rufus Gifford (til højre) kalder udelukkelsen af forskeren ”en skændsel”. – . Foto: Thomas Lekfeldt/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Tilgangen til ytringsfrihed og diplomati i Donald Trump-tidsalderen er kommet til debat i denne uge takket være omstændighederne omkring aflysningen af tænketanken Atlantsammenslutningens store Nato-konference i København, der skulle være afviklet i går. Årsagen til aflysningen var balladen omkring udelukkelsen af den Trump-kritiske amerikanske forsker Stanley Sloan fra begivenheden.

Sloan, der er gæsteprofessor på Middlebury College i delstaten Vermont og ekspert i forsvars- og sikkerhedspolitik, var inviteret til at være hovedtaler på Atlantsammenslutningens konference, men blev dagen inden sin afrejse til København pludseligt informeret om, at hans tale var taget af programmet.

Det var den af Trump udnævnte amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, der med henvisning til ambassadens rolle som medarrangør og økonomisk sponsor af konferencen nedlagde veto mod Sloans deltagelse i konferencen, og det fik Atlantsammenslutningen til at aflyse hele begivenheden med henvisning til den ”problematiske” proces.

Det har vakt opmærksomhed i USA, hvor nyhedsmedier såsom USA Today, The Washington Post, The New York Times, Foreign Policy og Buzzfeed har dækket sagen.

Meningsdannere på begge sider af Atlanten beskylder ambassadøren og den regering, som hun repræsenterer, for at trampe på ytringsfriheden og misbruge de diplomatiske institutioner.

Blandt dem er den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark Rufus Gifford, der var udpeget af Trumps forgænger i embedet, Barack Obama. På Twitter beskriver han, hvordan der i hans egen tid som ambassadør altid var en Obama-kritisk stemme inviteret til konferencer sponseret af ambassaden.

”Nu ser vi, at ambassaden blokerer for en tale af en ekspert på sit eget felt, en transatlantiker, der tilfældigvis også er Trump-kritiker. Nå, men der er mange af os. Det øjeblik, I blokerer for vores talefrihed, er det øjeblik, I indser, at I er på taberkurs. Og det beviser kun vores pointe,” skriver Rufus Gifford, der betegner udelukkelsen af Stanley Sloan som ”en skændsel”.

I en lang række kritiske tweets drøfter David Frum, der er redaktør for nyhedsmediet The Atlantic, sagen og dens perspektiver. Noget er ”råddent i Washington, og stanken er blæst hele vejen til Skagerrak,” skriver han.

”I det store billede rangerer det, der skete i Danmark, ikke på top-250-listen over Trump-skandaler. Men det er et eksempel på den korruption, der har taget greb om hele regeringen fra top til bund: den gennemtrængende misbrug af regeringens magt til private formål,” skriver David Frum på Twitter.

DEN AMERIKANSKE ambassade i Danmark skriver i en officiel udtalelse på Twitter, at den bakker op om ytringsfriheden, og at Sloan blev føjet til programmet i sidste øjeblik uden om den fælles godkendelsesprocedure brugt i rekrutteringen af andre oplægsholdere. Ambassaden begræder aflysningen af konferencen, der skulle have fejret Natos 70-årsfødselsdag.

”Begivenheden ville have givet oplægsholdere og deltagere en vigtig mulighed for at udveksle synspunkter om sikkerhedssamarbejde og styrkelsen af Nato i fremtiden,” lyder det fra ambassaden.

Flere meningsdannere peger på, at det amerikanske udenrigsministerium underminerer sit forsøg på at promovere USA’s værdier i udlandet, hvis det ikke tolererer kritik af den siddende præsident.

”Den kendsgerning, at udenrigsministeriet vil sponsere amerikanere, der kunne tænkes at tale kritisk om deres regering, er et stærkt salgsargument for det amerikanske liberale demokrati,” skriver Daniel W. Drezner, der er professor i international politik på Tufts Universitet, i et indlæg i avisen The Washington Post.

Stanley Sloan har på Facebook offentliggjort det oplæg, som han havde forberedt til Nato-konferencen i København. I oplægget drøfter han Natos udfordringer og omtaler den ”skade”, som præsident Trump har gjort på transatlantiske relationer.

Han takker imidlertid også ambassadør Sands for hendes opbakning til de demokratiske værdier, som forsvarsalliancen promoverer.