Prøv avisen
Mediekommentar

Når projektørlyset slukkes, er der ikke mere Afrika til aftenkaffen

Når projektørlyset er slukket efter aftenens show, når der ikke er mere Afrika til aftenkaffen, vil store dele af den enorme og sammensatte verdensdel igen glide ud i mediernes glemselståger, skriver Kurt Strand. Foto: Polfoto

Når projektørlyset er slukket efter aftenens Danmark Indsamling, når der ikke er mere Afrika til aftenkaffen, vil store dele af den enorme og sammensatte verdensdel igen glide ud i mediernes glemselståger, skriver Kurt Strand i mediekommentaren

TINA DICKOW, ”RYTTERIET”, ”tv-2”, Sofie Gråbøl og Nikolaj Lie Kaas… Et stjernespækket program venter seerne i aften klokken 19, når DR 1 blænder op for årets ”Danmarks Indsamling”. 12 hjælpeorganisationer står sammen med DR bag indsamlingen, som siden ugens begyndelse har været i gang med udsendelser på flere kanaler og på nettet. Et beløb i omegnen af 100 millioner kroner ventes indsamlet til akkompagnement af klapsalver og sprøde toner; til gavn for 12 konkrete projekter med fokus på sultne børn i lige så mange lande.

I et særligt callcenter vil kendisser tage imod opkald fra ikke mindst virksomheder, der også kan bruge indsamlingen til at få deres firmanavne nævnt. Imens kan seerne følge, hvordan pengestrømmen til nødlidende børn vokser støt.

En cocktail af sultne børn, kendisser og populære navne på scenen er i følge hjælpeorganisationernes og DR’s erfaringer ikke bare effektiv, men nødvendig for at folk til lommerne. Og selvom det således er fristende at affeje det fem timer lange show som en omgang hungersnød til aftenkaffen, kommer ingen uden om, at pengene må forventes at gøre gavn i de udvalgte projekter.

Flere af dem har allerede været vist og omtalt i radio og tv, netop fordi de er valgt ud – således også i gårsdagens udgave af denne avis, hvor en artikel handlede om et Røde Kors- og Mellemfolkeligt Samvirke-projekt i Zimbabwe. Omtalen af projekterne skyldes ikke nødvendigvis, at de opfylder almindelige, journalistiske kriterier. Men at de dels indgår i kampagnen op til indsamlingsshowet i aften, dels at organisationerne bag finansierer eller bidrager til rejse- og ophold for de journalister, der bliver sendt af sted for at rapportere om kampen mod sulten.

Set i dét lys er Danmarks Indsamling også en påmindelse om, at de fleste danske medier enten ikke prioriterer eller har råd til at dække det afrikanske kontinent. Og som det blev påpeget og diskuteret ved et velbesøgt møde i Publicistklubben i København torsdag, er det i stadig større grad hjælpeorganisationerne, som finansierer og dermed delvist styrer dækningen i mange medier.

Egentlig statsstøtte til opprioritering af Afrika blev nævnt, og selvom det vil være kærkomment for slunkne mediekasser at få bedre råd, er det i sidste ende også et spørgsmål om vilje til prioritere anderledes. Den omfattende dækning af præsidentvalgkampen i USA sidste år antyder, at især DR og TV 2 har gode muligheder for at flytte rundt på ressourcerne, skrue op for Afrika og gøre sig uafhængig af, hvad hjælpeorganisationerne gerne vil have fokus på.

DR har for nylig taget første skidt med en korrespondent, som med København som udgangspunkt skal dække hele Afrika. I løbet af et par år ventes en eller to faste korrespondenter at være placeret på selve kontinentet.

Og med god grund. For når projektørlyset er slukket efter aftenens show, når der ikke er mere Afrika til aftenkaffen, vil store dele af den enorme og sammensatte verdensdel igen glide ud i mediernes glemselståger.

Kurt Strand er journalist, vært og producent på P1’s ”Mennesker og medier”.