Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Afskaf de kristne helligdage? Nej tak

Væk med julen, så hjulene kører. Danskerne skal arbejde mere og generere mere økonomi, mener politikerne ifølge Anders Kjærsig. Foto: Søren Staal.

Det er hovedrystende at høre journalister og politikere forholde sig så uvidende til vores kultur, skriver Anders Kjærsig

Der er nogen, som har fået den fikse idé at afskaffe de kristne helligdage for på den måde at sætte gang i de økonomiske hjul. Væk med julen, så hjulene kører. På den måde kan man få danskerne til at arbejde mere og dermed generere økonomi, så vi kommer ud af finanskrisen.

Idéen blev vel modtaget af den altid indignerede beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Hun ville overveje det og måske stille det som et forslag i Folketinget. På intet tidspunkt spurgte hun sig selv, om det er klogt at ændre på den kristne kalender. En kalenderordning, vi nu har haft i generationer.

LÆS OGSÅ: Regering vil afskaffe helligdag

En virksomhed, der producerer is, synes, idéen er god. De er nemlig sikre på, at hvis man arbejder skærtorsdag og langfredag og måske påskedag, så kan virksomheden producere mere is. Og det er en fordel, for danskerne begynder nemlig for alvor at spise is omkring påsken. At påsken så forsvinder, er der ikke noget at gøre ved. På intet tidspunkt spurgte den kære indehaver af virksomheden sig selv, om det er klogt at ændre på en lang dansk tradition for blot at kunne fremstille nogle isvafler.

ALT DETTE KUNNE MAN høre i TV-Avisen. Hvilken journalist, der stod bag, aner jeg ikke. Men det undrede mig, at der ikke var et eneste kritisk spørgsmål. Man havde heller ikke spurgt eksempelvis en præst eller en biskop eller en kultursociolog. Idéen stod blot ukritisk tilbage, som om den hævede sig op over virkeligheden som en slags universel lov.

Ingen tænkte på, at over 80 procent af danskerne er medlem af den danske folkekirke. Man må altså antage, at den danske sendeflade ikke har nogen in-teresse i at bevare Danmark som et kristent land med specielle helligdage, hvor vi skruer ned for gassen.

En ting er, at den forkromede idé ikke blev modsagt. En anden ting er, at det intet hjælper på den økonomiske krise at ændre helligdage til hverdage. Man får ikke flere i arbejde ved at afskaffe helligdagene. Hvem skal egentlig få tid til at spise is, når de ikke har fri? Hvorfor ikke inddrage en uge af sommerferien i stedet for. Det er jo absurd. Vi får flere fridage i den ene ende og fjerner dem i den anden ende. Men åbenbart således, at det går ud over de kristne helligdage. Det er tankevækkende.

Man kunne jo også afskaffe julen. Men det tror jeg hverken folket eller forretningsverdenen vil være med til. Julen genererer masser af penge. Vi kunne selvfølgelig også lukke kirkerne store bededag. Det var der nogen, som foreslog. Men så ryger de fleste konfirmationer. Det tror jeg, hverken de unge, forældre, folket eller forretningslivet vil med til. Det danske erhvervsliv tjener tykt på konfirmationer.

Sådan kunne man blive ved. De kristne helligdage er ikke isoleret fra det pulserende erhvervsliv. Tværtimod. De lever af hinanden. Og alt andet ville være mærkeligt. Begge har jo levet sammen hånd i hånd gennem generationer. Derfor er det hovedrystende at høre journalister og politikere forholde sig så uvidende til vores kultur. Selvfølgelig skal vi ikke afskaffe helligdagene. Så hellere en uge mindre i ferie.

Anders Kjærsig,

sognepræst,

Nr. Søby Præstegård,

Årslev