Airbnb møder hård kritik efter boykot af udlejning i israelske bosættelser

Menneskerettighedsgrupper jubler, mens Israel anklager Airbnb for antisemitisme, efter at internetudlejningsfirmaet har fjernet 200 boliger i israelske bosættelser på Vestbredden

Israels turismeminister kalder Airbnbs eksklusion af bosættelser på Vestbredden fra deres platform for "diskriminerende". Men den internationale organisation Human Rights Watch er tilfreds. På billedet ses CEO og grundlægger af Airbnb, Brian Chesky til et event i San Francisco.
Israels turismeminister kalder Airbnbs eksklusion af bosættelser på Vestbredden fra deres platform for "diskriminerende". Men den internationale organisation Human Rights Watch er tilfreds. På billedet ses CEO og grundlægger af Airbnb, Brian Chesky til et event i San Francisco. Foto: Eric Risberg.

I SLUTNINGEN AF NOVEMBER tog det internationale medlemsbaserede boligudlejningsfirma Airbnb en politisk beslutning: På sin hjemmeside skrev Airbnb, at man havde set sig nødsaget til at fjerne godt 200 boliger, der ligger i israelske bosættelser på Vestbredden, fra firmaets udlejningsside, ”fordi bosættelserne er kernen af konflikten mellem israelere og palæstinensere”.

En lang række amerikanske pro-palæstinensiske organisationer, som Sum-OfUs, Codepink, Jewish Voice for Peace og US Campaign for Palestinian Rights, der i årevis har protesteret over, at Airbnb udlejer boliger i bosættelsesområder, havde i deres efterfølgende pressemeddelelser svært ved at få armene ned. Og den internationale organisation Human Rights Watch skrev blandt andet i sin pressemeddelelse, at ”i to år har Human Rights Watch forsøgt at forklare Airbnb, at deres udlejninger i Vestbred-bosættelserne er ulovlige i forhold til international humanitærret, fordi palæstinensere ikke har adgang til de israelske bosættelser”.

Bosætterorganisationen Yesha Council anklagede ifølge internetnyhedsmediet i24 omgående Airbnb for at være blevet politisk og fastslog, at beslutningen enten var ”antisemitisk eller et udtryk for kapitulation over for terrorisme eller begge dele”.

Også det officielle Israel rasede: Turistminister Yariv Levin kaldte i et interview i Israelsk Radio Airbnb’s beslutning for den ”mest ynkelige kapitulation over for forsøgene på at boykotte Israel” og lovede, at staten Israel ville støtte bosættere, der vil rejse en sag imod Airbnb over beslutningen.

Israels minister for offentlig sikkerhed og strategi, Gilad Erdan, der har en særlig afdeling med 30 ansatte for bekæmpelse af internationale boykot-Israel-bevægelser i sit ministerium, slog med det samme fast, at ”der ikke er forskel på den ene og den anden del af Israel”, og at beslutningen om ikke at liste boliger i bosættelserne derfor bør opfattes som en klar opfordring til at boykotte Israel. Erdan opfordrede direkte de ramte udlejere til at sagsøge Airbnb ved hjælp af den forholdsvis nye israelske lov, der gør det ulovligt at skade den israelske stat gennem (opfordring til) boykot.

Ifølge den israelske avis Jerusalem Post sendte Erdan en personlig opfordring til en række amerikanske guvernører om at rejse sager imod Airbnb for det, han kalder for en ”moderne form for antisemitisme”. Erdan skriver videre, at beslutningen ”især er foruroligende, når man forstår, at den udelukkende er vendt imod Israel, idet intet andet firma nogensinde har brugt den type politik imod noget andet land eller region, der befinder sig i en politisk strid eller i konflikt”.

Ifølge internetavisen Times of Israel har den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, også skoset Airbnb. Det skete på Israeli American Councils årsmøde i Florida, hvor han sagde: ”Som følge af Airbnb’s beslutning om at forbyde udlejning af jødiske hjem i Jerusalem og på Vestbredden, har vi gjort klart, at boykot, divestment (af-investering, red.)og sanktioner er forkert og ikke har en plads i USA’s frie virksomhedsånd”.

Avisen Ha’aretz skriver, at en gruppe på 18 amerikanske jøder har indklaget Airbnb for religiøs diskrimination ved den føderale domstol i Delaware, som de mener har juridisk ansvar for Airbnb, der har hovedsæde i San Fransisco.

De 18 har erklæret, at de henholdsvis ejer eller ønsker at leje boliger i Vestbred-bosættelserne, men at modsat kristne og muslimer, der bor på Vestbredden, og som stadig kan leje deres boliger ud på Vestbredden, har Airbnb diskrimineret uretfærdigt imod jøder. De anklager desuden Airbnb for at vælge side i konflikten mellem Israel og palæstinenserne.

Ifølge Ha’aretz har Airbnb udtalt, at virksomheden er opmærksom på, at der er folk, som ikke deler beslutningen, og at virksomheden respekterer deres holdninger, men udtaler samtidig, at retten ikke bør behandle anklagen.