Prøv avisen
Debat

Lukning af vigtige universitetsfag er en akademisk katastrofe

Hvordan kan landets førende og største universitet undlade at tilbyde uddannelser, der forbinder os med Polen, Finland, Tyrkiet, Grønland og balkanlandene? spørger debattør.

I en tid, hvor Danmarks rolle i Europa er afgørende for vores fremtid, lukker vi døren til uddannelser, der giver adgang til flere europæiske lande, skriver debattør

DET ER IKKE ALENE oldgræsk på Københavns Universitet, der nu får standset optagelsen af nye studerende og formodentligt snart må lukkes ned, som det blev beskrevet i en kronik i Kristeligt Dagblad den 18. januar.

Der er flere andre ”småfag” der bliver ofret i et forsøg på at spare på det humanistiske fakultet: blandt andet polsk, hebraisk, tyrkisk, finsk, eskimologi og balkanstudier.

I en tid, hvor Danmarks rolle i Europa er afgørende for vores fremtid, lukker vi døren til uddannelser, der giver adgang til flere europæiske lande.

Hvordan kan landets førende og største universitet undlade at tilbyde uddannelser, der forbinder os med Polen, Finland, Tyrkiet, Grønland og balkanlandene? Samtidig lukkes uddannelser i moderne indiske studier samt i Sydøstasien-studier, netop som Indien og Sydøstasien er ved at vokse frem og blive nogle af Danmarks vigtige handelspartnere.

Jeg har kun sympati for fakultetets dekan, Ulf Hedtoft, der må balancere et budget, hvor cirka en femtedel af universitetets indkomster de kommende år bliver fjernet. Hedtoft har selv udtalt ved et møde med de studerende, at regeringens uddannelsespolitik er ”uden vision eller perspektiv”. Hans opgave er at forsøge at finde vej i en institution, hvor han skal skrotte væsentlige uddannelser for at spare penge.

Det er nu fire år siden, jeg forlod mit universitetskontor for sidste gang og begyndte et godt liv som freelanceforsker, forfatter og foredragsholder. Men jeg kan ikke undgå at iagttage og beklage, hvad der sker med det universitetssystem, hvor jeg arbejdede i mere end 40 år. Selv i de fattige 1980'ere blev småfag bevaret, og ingen dengang drømte om at fjerne oldgræsk, polsk eller finsk.

Nu sker det, og vi kan takke en regering, der er mere optaget af, at danskere køber billige dollargrin, end at vi får adgang til europæisk kultur og historie. Der foregår hermed et kæmpe kulturtab, som vil tage flere generationer at rette op.

LANDETS uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V), hvis egen videnskabelige baggrund er blevet udfordret, administrerer en ”reform”, som bliver undergangen for videnskabelighed, tværfaglighed og humaniora.

Men som historiker kan jeg sige, at gode institutioner tager år og generationer at opbygge, mens de kan tilintetgøres i løbet af meget kort tid. De småfag, der snart forsvinder fra Københavns Universitet, har været under opbygning siden 1950'erne, og de har hver for sig skabt forskningsmiljøer, der samtidig har trænet studerende.

Disse små verdener vil snart være fortid, og så vil der gå årtier, før det igen bliver muligt at uddanne sig i deres områder. I mellemtiden vil de bedste og klogeste danskere måske forlade dette land for at få en ordentlig uddannelse andre steder. Hvis de kan få råd til det.

Brian Patrick McGuire er professor emeritus i historie