Alkoholkultur: Der er forskel på et køligt glas og en velvoksen brandert

Det handler ikke om at diktere et alkoholforbud, men om at tage diskussionen om, hvor grænsen går mellem forbrug og misbrug, skriver Københavns sundheds- og omsorgsborgmester

"Hvis vi vil række en hånd til de voksne, der er på vej fra et storforbrug til et misbrug, så bliver vi nødt til at tale om alkoholforbrug og gode alkoholvaner," skriver Ninna Thomsen
"Hvis vi vil række en hånd til de voksne, der er på vej fra et storforbrug til et misbrug, så bliver vi nødt til at tale om alkoholforbrug og gode alkoholvaner," skriver Ninna Thomsen. Foto: Lisbeth Holten Denmark.

JEG FORESLOG FOR NYLIG her i avisen, at vi bryder tabuet om alkohol og begynder at tale om, hvad der er god alkoholkultur og hvad der er misbrug. Hvis ikke vi taler om det, er det umuligt at hjælpe de børn, som lider under forældres misbrug eller de voksne, der er på vej fra et forbrug til et misbrug.

Jeg foreslog blandt andet, at forældre- og skolebestyrelser lokalt diskuterer, hvad de synes er en rimelig alkoholkultur, når der er fester for børn på skolerne.

Det forslag har Birthe Skaarup fra Dansk Folkeparti nu fået helt galt i halsen. Hun skriver under overskriften En ommer her i avisen, at jeg vil blande mig i, om forældre må få en øl eller et glas vin til et stykke smørrebrød, når de deltager i det frivillige arbejde som eksempelvis medlem af en skolebestyrelse.

LÆS OGSÅ:
Flere vil tale om forældres druk

Men man skal læse mit forslag med en velvoksen brandert eller et politisk motiv for at se forbud mod et glas eller et angreb mod forældres frivillige arbejde i det.

Forbud har aldrig været og bliver aldrig en del af mit forslag.Der er heller ikke noget, som handler om et arrangement for voksne. Mit forslag handler udelukkende om de fester, som er børnenes for eksempel sommerfester og julearrangementer. Fordi jeg synes, det er synd for børn, der oplever, at deres forældre er tydeligt berusede til det, som skulle være deres fest.

Og det hører jeg faktisk om fra Københavns forældreforening og fra forældre rundt omkring.Og jeg syntes simpelthen ikke er en rimelig bekymring for et barn forud for en fest at skulle have ondt i maven i forventningen om, at nu bliver far eller mor fuld igen.

Mit forslag går ikke ud på at diktere alkoholforbud fra borgmesterkontoret. Det går ud på, at man ude lokalt bedst ved, hvor skoen trykker og derfor lokalt, for eksempel i skolebestyrelsen, bør tage en diskussion om alkoholkultur til fester, hvis man oplever, at der er problemer med alkohol, tydeligt berusede voksne og flove børn.

Jeg tror nemlig på, at det bedste værn mod alkoholmisbrug, som jo desværre især går ud over børnene og giver sår på sjælen, bedst kan undgås, hvis vi tør tage den slags diskussioner. Hvis vi ikke tør at tale om alkoholkultur, om forskel på forbrug og misbrug, om forskel på et køligt glas og en velvoksen brandert, så kan vi ikke hjælpe dem, som bliver ofre for et misbrug.

Mit ærinde er i al sin enkelhed, at hvis vi vil hjælpe børnene, og hvis vi vil række en hånd til de voksne, der er på vej fra et storforbrug til et misbrug, så bliver vi nødt til at tale om alkoholforbrug og gode alkoholvaner.

LÆS OGSÅ:
"Hvis forældre tager stilling til alkohol, drikker unge mindre"

Det kan ikke nytte, at man, hver gang man åbner munden for at tale om alkolholforbrug og -misbrug, bliver skudt i skoene, at man er en forbudsmoster. Resultatet af det er, at man er nødt til at vende ryggen til de steder, hvor der er problemer, og det vil jeg ikke.

Derfor foreslår jeg også som en del af kommunens budget for 2014, at vi sætter penge af til at sikre hjælp til børn, der vokser op i familier med misbrug.

At vi sikrer behandlingsgaranti til de heldigvis stadig flere unge der mander sig op og søger hjælp.

Det syntes jeg faktisk ikke er en ommer, så jeg håber, at både DF og alle andre partier på Rådhuset vil være med til at sikre, at børnene får den hjælp, som de har brug for.

Ninna Thomsen (SF) er sundheds- og omsorgsborgmester i København