Alle europæere er jøder nu

Religionsfrihed er ligesom ytringsfrihed en del af det danske DNA. Også jøderne er en del af det danske DNA. Hvad kan vi gøre bedre for dem, spørger formand for Hospice Forum Danmark Tove Videbæk

"Kunne vi ikke på en eller anden måde (ikke blot med blomster ved et rækværk eller mindehøjtideligheder) vise jøderne solidaritet i hverdagen?" siger Tove Videbæk.
"Kunne vi ikke på en eller anden måde (ikke blot med blomster ved et rækværk eller mindehøjtideligheder) vise jøderne solidaritet i hverdagen?" siger Tove Videbæk.

”VI FORBEREDER OS på en masseindvandring af jøder fra Europa,” sagde Israels premierminister, Netanyahu, i nyhederne søndag den 15. februar.

For et par uger siden blev et antal jøder, der var på indkøb i Paris, dræbt, samme dag som karikaturtegnere på Charlie Hebdo koldblodigt blev skudt. Terrorister ville ramme karikaturtegnere. Men hvorfor skulle jøder dø i den forbindelse? Hvad havde de gjort?

Samme sag i København. Hvorfor skulle jøder dræbes i forbindelse med en konference om ytringsfrihed og Muhammed-tegninger? Hvad havde de gjort?

Samme spørgsmål stillede vi efter Anden Verdenskrig, hvor seks millioner jøder blev myrdet på forskellige bestialske måder. Og i mange andre situationer sidenhen har vi stillet samme spørgsmål.

De danske jøder er familier med forældre, børn, onkler, tanter og bedsteforældre. De tager sig af hinanden. De deltager på lige fod i det danske samfund og ligger på ingen måde samfundet til last.

For et par uger siden besøgte min mand og jeg Det Jødiske Hus i Krystalgade til et arrangement i forbindelse med teaterforestillingen ”Indenfor Murene” på Folketeatret. Også denne aften stod to vagter og tjekkede alle, som ville ind.

De var professionelle, venlige og grundige. De passede på deres jødiske venner, familie og gæster inde i huset. Og det måtte den ene af vagterne så betale for med sit liv lørdag den 14. februar.

Efter Anden Verdenskrig takkede jøderne Danmark for den indsats, danskere ydede ved at sejle 7000 jøder til Sverige i store og små både. Til minde om dette har Israel opsat en dansk fiskerbåd ved Yad Vashem-museet i Jerusalem.

Hvor ville jeg ønske, at Danmark igen kom på jødernes læber, fordi vi gør en ekstra indsats for at passe på de jøder, som lever iblandt os. Som er en del af os, og som vi gerne vil have bliver her. Kunne vi ikke lade dem mærke det lidt mere?

Kunne vi ikke på en eller anden måde (ikke blot med blomster ved et rækværk eller mindehøjtideligheder) vise jøderne solidaritet i hverdagen? En solidaritet, der måske kunne hindre danske jøder i at blive en del af den masseindvandring, den israelske regering forventer fra Europa. Kunne vi ikke i Danmark gøre lidt ekstra? Gå foran og sige, at hvis I rammer jøderne, så rammer I alle andre danskere?

I den tyske avis Die Welt stod der den 16. februar på forsiden øverst: ”Alle Europäer sind Juden”(Alle europæere er jøder, red.). I flere aviser og på skilte rundt om i Europa står der: ”Vi er alle danskere”. Det er sødt af dem, men det er jo ikke kernen i dette terrorangreb. Da Charlie Hebdos redaktion i Frankrig blev angrebet, reagerede hele verden ikke med at sige: ”Vi er alle franskmænd”, men de sagde: ”Vi er Charlie”. I Danmarks tilfælde skulle vi så måske følge Die Welt og sige: ”Alle europæere er jøder”.

Når vi tænker på kunstnere som Susanne Bier og Victor Borge med flere, så husk, at de er nogle ganske få af de jøder, som har beriget Danmark.

Hvad er dette angreb for os? En avisforside? Nye tal til statistikkerne? De dræbte jøders eneste ”forbrydelse” var helt åbenbart, at de var jøder! Religionsfrihed er ligesom ytringsfrihed en del af det danske DNA. Også jøderne er en del af det danske DNA. Hvad kan vi gøre bedre for dem?

Etisk set skrives på skift af tidligere formand for Det Etiske Råd Erling Tiedemann, højskoleforstander og medlem af Det Etiske Råd Jørgen Carlsen, universitetslektor i etik og teknologi Klavs Birkholm og formand for Hospice Forum Danmark Tove Videbæk