Prøv avisen
Debat

"Alle hader jøder"

Når kun 20 procent af etniske danskere indrømmer, at de ikke kan lide jøder, er det, fordi det ikke er betragtet som acceptabelt i det offentlige rum at være antisemit, mener læser Marianne Olsen, som selv er jøde. Arkivfoto. Foto: Ritzau Scanpix/Kasper Palsnov

"En elev spurgte mig for kort tid siden, hvorfor muslimer ikke kunne lide jøder, og der blev reageret med en bleg morskab, da jeg svarede, at det var der da ikke nogen, der kunne. Det har i umindelige tider været det almindelige ikke at bryde sig om jøder," skriver en læser

Onsdag den 25. og torsdag den 26. november kunne man i avisen læse artikler om jødehad blandt indvandrere og danskere her i landet.

Artiklerne nævner i overskrifterne kun indvandreres jødehad, men nede i teksten nævnes også hadet blandt "etniske danskere". Umiddelbart kan det altså se ud som noget nyt og noget, der er karakteristisk for "de fremmede".

Mage til hykleri skal man lede længe efter.

Nu skal jødehad være noget meget slemt, nu da man kan anklage indvandrere for at være angrebet af den farlige sygdom. Men det har i umindelige tider været det almindelige ikke at bryde sig om jøder.

Et gammelt eksempel finder vi i Henri Nathansens skuespil "Indenfor murene". Og jeg kan godt forsikre for, at når kun 20 procent af etniske danskere indrømmer deres holdning, er det, fordi det ikke er betragtet som acceptabelt i det offentlige rum at være antisemit.

En elev spurgte mig for kort tid siden, hvorfor muslimer ikke kunne lide jøder, og der blev reageret med en bleg morskab, da jeg svarede, at det var der da ikke nogen, der kunne. Når morskaben var bleg, er det kun, fordi eleverne ved, at jeg selv er jøde. Ellers ville jeg måske heller ikke have turdet sige det.

Ingen dåb kan afvaske jødehadet.

Hvorfor tror man mon, at de allierede ikke bombede kz-lejrene under Anden Verdenskrig?

Spørgsmålet blæser i vinden, men mange historikere er enige med mig om, at det var o.k., at fjenden tog sig af det beskidte arbejde. Men heller ikke den slutløsning lykkedes.

Europa kan ikke holde sig fri for hverken jøder eller muslimer.

Marianne Olsen