Alle har syndet

"Alle har syndet og har mistet herligheden fra Gud."

Paulus' Brev til Romerne 3, 23

”Steins Tivoli.” Sådan hed det lille tivoli, som én gang om året kom på besøg i landsbyen Felsted, hvor jeg er født og vokset op. En stor oplevelse for byens børn! På en lille græsmark nede ved Signe Dalls kro slog de sig ned. En enkelt karrusel, en luftgynge og lidt andet – det var, hvad der var, men her kunne vi børn få mange timer til at gå.

Jo, der var også et skydetelt, hvor man kunne vinde fine præmier, hvis man var heldig. Jo tak, men det kom ofte til at gå helt anderledes. Alt blev ellers lagt an for at få et pletskud, men af en eller anden grund kiksede det. Jeg ramte jeg ikke engang skiven! Målet var med andre ord helt forfejlet. Det var da et held for manden med skydeteltet, at det ikke var ham, der blev ramt!

Se det er faktisk det, der ligger i ordet synd.

At forfejle målet, at ramme fuldstændig ved siden af!

”Du må ikke have andre guder end mig,” siger han, men hvad skete der, da Moses for en tid havde forladt sit folk? Jo, folket mistede tålmodigheden og lavede en guldkalv, som de gav sig til at dyrke i stedet for den hellige Gud!

Og hvad er det, der sker for dig og for mig?

Ja det er næppe en guldkalv af vore smykker, som ødelægger forholdet, men der kan let være noget andet, som får den plads, som egentlig tilkommer Gud.

At synde betyder samtidig, at der opstår en afgrund mellem Gud og mig.

Tænk på Øresund, som skiller Danmark fra Sverige! Sund er det samme ord som synd og betyder ”det, der skiller”. I dag er der bygget en bro, men sådan var det ikke, da jeg i sin tid var præst på Bornholm. Da måtte vi pænt vente på færgen hele tre gange for at komme til Jylland!

”Alle har syndet og har mistet herligheden fra Gud,” skriver apostlen Paulus. Sådan havde han ikke altid set på det, men nu har han fået sine øjne åbnet af Gud selv, så han ser sig selv som en synder.

På et billede ser man en ung fyr, der står ved sådan en afgrund, som det er umuligt at krydse. Men hen over afgrunden er der lagt et kors, som han kan gå på!

Frede Møller er pastor emeritus.

"Ordet" er Kristeligt Dagblads daglige bibelrefleksion.