”Alphaeksperimentet” på DR er åndløst

Hvad skal eksperimentet til for? At bevise at mennesket er et dyr? Hjertets varme eller dannelse er der ikke meget af, intet ædelt

Indrømmet, jeg er langt uden for målgruppen for DR 3-serien "Alphaeksperimentet". Men gammelmor her er skuffet. Jeg afventer, at DR 3 slår et slag for ånd og dannelse af den danske ungdom. Sagt ironisk, men helt alvorligt ment, skriver Birgitte Stoklund Larsen i mediekommentar.
Indrømmet, jeg er langt uden for målgruppen for DR 3-serien "Alphaeksperimentet". Men gammelmor her er skuffet. Jeg afventer, at DR 3 slår et slag for ånd og dannelse af den danske ungdom. Sagt ironisk, men helt alvorligt ment, skriver Birgitte Stoklund Larsen i mediekommentar. Foto: Foto fra serien/DR Presse.

Hvad er et menneske? Grundtvig gav sit bud i 1832, da han skrev, at mennesket ikke er nogen abekat, bestemt til at efterabe sig selv til verdens ende. Mennesket er, mente Grundtvig, ”et guddommeligt eksperiment”, hvor støv og ånd – altså krop og ånd eller sjæl – skal gennemtrænge hinanden. Det er et syn på mennesket, der inkluderer muligheden for udvikling, tilblivelse, dannelse. Og altså forudsætter, at mennesket er mere end et dyr.

DR 3 går en anden vej, faktisk den stik modsatte. I DR 3’s nye realityserie ”Alphaeksperimentet” er vi tilbage i abegrotten. Nu i form af et kollektiv. Ni unge dominerende typer, såkaldte alfa’er, rykker i kollektiv i en forstadsvilla.

I en dyreflok er der normalt kun plads til én alfa; her er der hele ni – og så udfordres hierarkiet. ”Sådan er det hos løverne, ulvene og gorillaerne – og mennesket er ingen undtagelse,” lyder det i introen. De ni unge festaber er af arten hvid, dansk middelklasse (her vover man ingen pelse!), de unge kender ikke hinanden, men de skal bo sammen i nogle uger. Pladsen og føden er begrænset. Showet kan begynde.

Den indkaldte ekspert er evolutionspsykolog. Det er måske her, aberne kommer ind i billedet. Hun ser forventningsfuldt frem til, at eksperimentet slår fast, at mennesker er som dyr. Sådan går det sikkert også. Hvis man forventer, at folk opfører sig som dyr, så er det præcis det, de gør. Hvis ikke, kan man jo altid redigere lidt skarpt.

I første afsnit gjaldt det territorieindtagelse i form af værelsesfordeling. Det gik ret smertefrit, mens man i andet afsnit med overskriften ”positionering” oplevede større udfordringer, fordi føden er begrænset i form af et madbudget. Krisen kom under en indkøbstur.

Diskussionen stod om skyr eller ikke skyr, og der var alt andet end penge på spil. Det handlede om magt og anerkendelse. Hvis man var i tvivl om, hvad der var på spil, så bagtalte deltagerne på skift hinanden til kameraet.

Det er sikkert helt almindeligt søde mennesker, men setuppet får det værste frem i deltagerne. Man aner, at der kan komme afsnit med overskrifter som ”aggression og kamp”, ”kampen om hunnerne/hannerne”, ”flugt”. Fortsæt selv listen fra dyrefilmene. Nu håber vi bare, at de ni ikke når at drikke hjernen ud eller på anden måde lider overlast, inden de igen bliver lukket ud blandt os andre beta-individer.

Hvad skal eksperimentet til for? At bevise at mennesket er et dyr? Hjertets varme eller dannelse er der ikke meget af, intet ædelt. Hvis det er konteksten, er det ikke er svært at forstå, hvis unge tiltrækkes af konservative eller ekstreme miljøer. Her er der dog en stræben efter noget højere. Er det i den retning, DR ønsker at kaste folk, med så åndløs programlægning?

Indrømmet, jeg er langt uden for målgruppen. Men gammelmor her er skuffet. Jeg afventer, at DR 3 slår et slag for ånd og dannelse af den danske ungdom. Sagt ironisk, men helt alvorligt ment.

Birgitte Stoklund Larsen er generalsekretær i Bibelselskabet.