Ligestillingsordfører: Søren Krarup skulle være smidt ud af studiet for ”bøsse”-kommentar

Tidligere folketingsmedlem Søren Krarup (DF) kaldte i går Frankrigs kommende præsident en bøssedreng i tv. Han burde være blevet smidt ud af debatten, siger Alternativets ligestillingsordfører, mens konservativ folketingskandidat mener, at forargelsen er ude af proportioner

”Jeg ville aldrig stemme på den der lille pæne… bøssedreng, var jeg lige ved at sige,” lød det fra Søren Krarup om Frankrigs kommende præsident, Emmanuel Macron.
”Jeg ville aldrig stemme på den der lille pæne… bøssedreng, var jeg lige ved at sige,” lød det fra Søren Krarup om Frankrigs kommende præsident, Emmanuel Macron. . Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Lionel Bonaventure/Ritzau Foto.

I DR2’s program “Debatten” mandag aften brugte tidligere sognepræst og folketingsmedlem Søren Krarup (DF) et udtryk om Frankrigs kommende præsident Emmanuel Macron, der fik de sociale medier til at flyder over med forargede indlæg.

”Jeg ville aldrig stemme på den der lille pæne… bøssedreng, var jeg lige ved at sige,” lød det.

Da programmets vært Clement Kjærsgaard bad ham forklare sit ordvalg, trak han det tilbage og sagde, at det var forkert. Han ville have sagt skoledreng i stedet.

Men skaden var allerede sket. En lang række personer på sociale medier ser nemlig hans ordvalg som et udtryk for, at hvad hjertet er fuldt af, løber munden over med. En af dem er Alternativets ligestillingsordfører Carolina Magdalena Maier.

“Han går langt over stregen, fordi han bruger et nedsættende ord om en minoritetsgruppe. For tiden arbejder vi meget med at få homofobien ud af fodbold og lære folk at bruge andre skældsord end nogle, der henviser til seksualitet. Og så kommer der en ældre herre på landsdækkende tv og bruger lige dette ord. Det bliver jeg simpelthen så indigneret over,” siger hun.

Han erkender jo med det samme, at det er et forkert ord at bruge. Hvorfor skal han udskammes sådan?

”Jeg tror ikke, at det er noget, han har planlagt hjemmefra, men han står jo og smager på det, inden han siger ordet. Der var mulighed for at bruge mange andre ord i det tilfælde. Jeg tror, at det er et udtryk for, at Søren Krarups respekt for homoseksulle ligger på et meget lille sted.”

Carolina Magdalena Maier håber, at sagen vil få DR og andre medier til at overveje, hvad de tillader i en debat. Hun mener nemlig, at ordvalget var så groft, at værten burde have grebet ind.

”Det ved jeg godt er voldsomt, men jeg mener faktisk, at han burde være blevet smidt ud af studiet. Det havde været et godt signal at sende, hvis Clement Kjærsgaard med det samme havde meldt ud, at sådant et sprog tolererer vi ikke i debatten,” siger hun.

Folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti Caspar Stefani er enig i, at ordvalget var forkert. Men han synes, modsat Carolina Magdalena Maier, at den efterfølgende debat er ude af proportioner.

“Ja, selvfølgelig var det en meget grim, dum og unødvendig kommentar, men det siger han jo også lige bagefter. Det er der mange, der vælger at glemme. I stedet for at fokusere på den meget interessante debat i programmet, kommer det til til at handle om et enkelt ord fra en ældre herre. Det er ærgerligt,” siger han.

Er Søren Krarup undskyldt, fordi han er en ældre herre?

”Nej, han er ikke undskyldt. Han ved godt, det er forkert at sige. Men han er fra en tid, hvor sådan et ord var en del af almindelig bodegajargon. Jeg kan forstå, at han siger det ved en fejl.”

Caspar Stefani mener, at debatten om ordvalget i dette tilfælde er blevet stor, fordi det handler om en fra højrefløjen. Han henviser til et Facebook-opslag fra forfatteren Carsten Jensen fra sidste uge, hvor han skrev, at den yderste højrefløj i dansk politik er en menneskelig skraldespand. Og i den mest ildelugtende del af denne skraldespand kan man, ifølge forfatteren, finde folketingsmedlem Naser Khader (K).

“Det vakte ikke nær så stor forargelse som Søren Krarups kommentar, selvom tonen er mindst lige så hård, og selvom Carsten Jensen ikke har trukket det tilbage som Krarup gjorde med det samme. Jeg er enig i, at vi skal forsvare den ordentlige tone, men lad os huske, at det ikke kun er højrefløjen, der kommer til at tale grimt,” siger han.