Prøv avisen

Annette Vilhelmsen: Vækst og rummelighed kan gå hånd i hånd

Hvad nu, hvis større inklusion på arbejdsmarkedet kunne gå hånd i hånd med social innovation og vækst?

Socialøkonomiske virksomheder er et rigtig godt bud på, hvordan vi på en og samme tid kan styrke væksten og bidrage til et mere rummeligt arbejdsmarked, skriver Annette Vilhelmsen, formand for SF

Tillad mig at præsentere et paradoks. I dag har vi mange mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. Samtidig har vi en lang række vækstmuligheder, der ikke bliver udnyttet. Det giver jo ikke mening.

Hvad nu, hvis vi kunne fremme en iværksætterlyst, der skaber beskæftigelse til dem på kanten af arbejdsmarkedet og samtidig tager hånd om nogle af velfærdssamfundets udfordringer og er med til at skabe den vækst, vi alle går og sukker efter?

LÆS OGSÅ: Flere skal arbejde i sociale virksomheder

Lad mig blive lidt mere konkret. Vi kunne jo vælge at betragte autistens særlige egenskaber som en styrke i løsningen af specifikke erhvervsopgaver. Eller hvis man kunne få lækker mad på den lokale café og samtidig hjælpe døve til en uddannelse inden for restaurationsbranchen? Kort sagt: Hvad nu, hvis større inklusion på arbejdsmarkedet kunne gå hånd i hånd med social innovation og vækst?

Det er ikke så utopisk, som det lyder. Faktisk er meget af det virkelighed allerede i dag i de såkaldte socialøkonomiske virksomheder. Fælles for de socialøkonomiske virksomheder er, at de handler ud fra en dobbelt bundlinje med fokus på både økonomisk og social værdiskabelse.

Specialisterne har for eksempel indrettet deres it-konsulentvirksomhed, så personer med autisme kan bruge deres særlige kompetencer til at være detaljeorienterede og fokuserede medarbejdere. Og cateringvirksomheden Allehånde uddanner og beskæftiger døve inden for kokkefaget og cafémiljøet med stor succes. Bare for at nævne et par eksempler.

Hvis vi vender blikket uden for landets grænser, er der flere lande, hvor socialøkonomiske virksomheder ikke er en nyhed. Storbritannien har for eksempel arbejdet med socialøkonomiske virksomheder i mange år og har med succes udviklet den socialøkonomiske sektor. De seneste tal viser, at op mod 800.000 mennesker er beskæftiget i de britiske socialøkonomiske virksomheder, og at den samlede sektor årligt bidrager med 24 milliarder pund til den britiske økonomi.

Vi skal lære af de erfaringer, så vi kan udvikle de rette redskaber til at støtte de danske socialøkonomiske virksomheder. Jeg tror på, at en målrettet indsats kan få de socialøkonomiske virksomheder til at vokse i størrelse og antal og dermed realisere disse virksomheders sociale mål og potentiale.

Det er selvfølgelig ikke en let opgave, og jeg har ikke alle svarene. Men mit mål er, at der skal skabes flere succesfulde socialøkonomiske virksomheder i Danmark.

LÆS OGSÅ
: Udvalg skal sætte gang i socialøkonomiske virksomheder

For at nå dette mål skal vi skabe bedre vilkår for at drive socialøkonomisk virksomhed. Der er mange unge iværksættere eller sociale ildsjæle, som med udgangspunkt i lokale behov og udfordringer, u-landsforhold eller integrationen af mennesker på kanten af arbejdsmarkedet ønsker at bidrage aktivt til løsningen af samfundets problemer.

FOR MIG ER DET VIGTIGT, at socialøkonomiske virksomheder netop er virksomheder og ikke sociale projekter. Kun gennem en bæredygtig drift sikrer vi både virksomhederne og den sociale værdi, de skaber. De skal også kunne sælge varer og tjenesteydelser på et marked.

Det optager mig derfor meget, at vi får rettet vores erhvervspolitik mod også at omfatte disse ildsjæle og få skabt levedygtige socialøkonomiske virksomheder. Derfor er jeg glad for, at regeringen med støtte fra Enhedslisten har nedsat et hurtigt arbejdende udvalg, der med tidligere Novo-direktør Mads Øvlisen for bordenden undersøger barrierer for etablering og udvikling af socialøkonomiske virksomheder. Udvalget vil blandt andet udarbejde et lovforslag til en ny særlig selskabsform til netop socialøkonomiske virksomheder.

Socialøkonomiske virksomheder kan naturligvis ikke løse alle udfordringer i velfærdsstaten eller hele Danmarks vækstudfordring. Men de er et vigtigt supplement, og så er de et rigtig godt bud på, hvordan vi på en og samme tid kan styrke væksten og bidrage til et mere rummeligt arbejdsmarked til gavn for alle i Danmark.

Annette Vilhelmsen er formand for SF og erhvervs- og vækstminister