Antisemitiske overfald.

Tyske jøder lever i stigende utryghed

Rabbineren Daniel Alter mener, at der gøres for lidt for at dæmme op for antisemitisme, som ifølge undersøgelser ligger latent i 25 procent af den tyske befolkning.
Rabbineren Daniel Alter mener, at der gøres for lidt for at dæmme op for antisemitisme, som ifølge undersøgelser ligger latent i 25 procent af den tyske befolkning. Foto: ERIK LUNTANG.

Svaret JA var i slutningen af august anledning nok til et brutalt overfald i den velhavende berlinske bydel Friedenau. Spørgsmålet var: Er du jøde?. Da rabbineren Daniel Alter bekræftede de arabisk udseende drenges spørgsmål, slog de ham så voldsomt, at han blandt andet brækkede kæben og faldt bevidstløs om. Hans seksårige datter blev samtidig truet verbalt med både seksuelle overfald og fysisk vold.

LÆS OGSÅ: Mere antisemitisme i verden

Desværre hører verbale angreb efterhånden til jøders hverdag i Berlin. Men det er første gang, jeg er blevet angrebet fysisk, fortalte Daniel Alter, da han sidste torsdag mødtes med den samlede udenlandske presse. Det har selvsagt været en dybt traumatisk oplevelse, også for min anden datter og min kone.

Den ubehagelige episode, der af både tyske og israelske politikere blev fordømt som brutal racisme, blev fulgt op få dage senere. En flok jødiske skolepiger i berlinerbydelen Charlottenburg blev chikaneret og angrebet verbalt på baggrund af deres religiøse tilhørsforhold.

Ifølge Anetta Kahane fra Amadeu Antonio Stiftelsen, der har oplysning mod racisme og religiøs diskrimination som fokusområde, er Peter Alters oplevelse ikke enestående.

I den seneste tid har vi desværre oplevet flere fysiske angreb mod jøder end i de forgangne år især i storbyer. Og desværre er gerningsmændene for det meste unge indvandrere, siger hun og tilføjer, at de fleste tilfælde af antisemitisme består i graffiti og verbale overfald og at disse oftest kommer fra højreradikale tyskere eller midten af samfundet.

DENNE UDVIKLING og de aktuelle angreb i Berlin har vakt en ophedet debat om jøders levevilkår i Tyskland. Gideon Joffe, der leder den jødiske menighed i Berlin, har blandt andet udtalt, at han ikke ville anbefale jøder at gå rundt på gaden med synlig kippa (den traditionelle jødiske hovedbeklædning). Efter lignende udmeldinger fra en række jødiske forbund og rabbinere meldte præsidenten for det jødiske centralråd, Dieter Graumann, sig med en klar udtalelse i berlineravisen Tagesspiegel:

Vi vil ikke lade os skræmme af dette overfald. Og vi vil ikke acceptere, at der er no go-områder for jøder i dette land, skrev han og drog en parallel til den ophedede tyske debat om omskæring, hvor tonen flere gange har været direkte hadsk.

Daniel Alter har siden overfaldet oplevet en bølge af solidaritet, også fra midten af det tyske samfund, som han udtrykte det med henvisning til en solidaritetsaktion med næsten 1000 sympatisører på gerningsstedet. Alligevel gøres der i hans øjne for lidt for at dæmme op for antisemitismen, som ifølge undersøgelser ligger latent i 25 procent af den tyske befolkning. Der gøres meget, og i langt størstedelen af Berlin kan man godt gå rundt med kippa. Men oplysningen mod racisme og antisemitisme når ikke ud til parallelsamfund og randgrupper som højreradikale. Der er hele områder, hvor disse modbydelige dynamikker holdes i live, hvor retssamfundet til dels er sat ud af kraft, og hvor jeg nødigt vil opholde mig, sagde Daniel Alter og nævnte salafistiske hadprædikanter som et af problemerne.

Alligevel skal vi holde fast i, at jeg ikke blev overfaldet af arabiske, tyrkiske eller muslimske unge som sådan, men af en flok afstumpede drenge, lød det fra rabbineren.

Vi må beholde et differentieret blik. Og jeg vil holde fast i, at de godt nok har brækket min kæbe, men de har ikke knækket min vilje til at kæmpe for forståelse, dialog og religion.