Prøv avisen
Debat

Politikere må prioritere forebyggelse af arbejdsskader

Politikerne må vende bøtten og bruge pengene på forebyggelse, inden arbejdsskaden sker, skriver Arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F. Foto: Lisbeth Holten

Ubegribeligt, at Arbejdstilsynet de sidste fem år er blevet reduceret med op mod 40 millioner kroner årligt, skriver debattør

Alt for længe er den myndighed, der skal sørge for, at vi har et godt arbejdsmiljø i Danmark, blevet behandlet som et politisk stedbarn. Der er stadig ikke permanente bevillinger til at sikre et ordentligt Arbejdstilsyn.

Taberne er dig og mig og vores fælles arbejdsmiljø.

Hvert år kommer 40.000 mennesker ud for alvorlige arbejdsulykker, og der anmeldes mere end 20.000 erhvervssygdomme.

Det er ganske almindelige mennesker, der bliver syge af noget så simpelt som at passe deres arbejde. Det er alt for mange.

Alle har ret til at have et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Derfor er det i vores fælles interesse, at Arbejdstilsynet er en effektiv offentlig virksomhed, der kan føre tilsyn med de virksomheder, der ikke formår at passe på deres medarbejdere.

Derfor er det mig ubegribeligt, at Arbejdstilsynet de sidste fem år er blevet reduceret med op mod 40 millioner kroner årligt. Det må stoppe. Vi skal have et Arbejdstilsyn, der reelt kan indfri sit eget mål om at forebygge, før skaden er sket.

Vi oplever, at der er arbejdsgivere, der ikke handler angående arbejdsmiljøet i deres virksomheder, før Arbejdstilsynet kommer på besøg.

Desværre siger tallene det samme: 70 procent af de virksomheder, der har fået et påbud, siger i en undersøgelse, at de efter besøget fra Arbejdstilsynet fik en bedre forståelse for, hvorfor det er vigtigt, at arbejdsmiljøforholdene er i orden.

Det er en katastrofe, at Arbejdstilsynet hele tiden får midlertidige bevillinger til det, politikerne synes er vigtigt lige nu og her.

Hvorfor ikke bare sikre, at Arbejdstilsynet får tildelt de penge, der skal til for, at det kunne udøve sin myndighed?

Men har vi råd til det? Ja, vi har faktisk ikke råd til at lade være. Vi ved, at dårligt arbejdsmiljø koster samfundet 64 miliarder kroner om året.

Så hvis vi har råd til år efter år at kaste milliarder - ja, tænk lige over det: milliarder - efter problemer forårsaget af dårligt arbejdsmiljø, så har vi sandelig også råd til at forebygge.

Politikerne må simpelthen vende bøtten og bruge pengene på forebyggelse, inden skaden sker.

Ulla Sørensen er Arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F