Den ugenerøse Hans Hauge vrøvler om Bowie

Nu afhænger kvaliteten i Bowies livsværk jo heldigvis ikke af, hvad ugenerøse Hauge kan erkende eller ej, men det er forstemmende, at han alligevel finder sine egne meninger så væsentlige, at andre bør indvies i dem, skriver debattør som modsvar til en tidligere klumme bragt i avisen

Det værste er dog, at Hauge beskylder David Bowie for at være nazist, med hvad dertil hører, skriver debattør.
Det værste er dog, at Hauge beskylder David Bowie for at være nazist, med hvad dertil hører, skriver debattør. Foto: Francesco Casataldo.

DEN 16. JANUAR bragte Kristeligt Dagblad desværre en forvrøvlet og ondsindet kommentar af Hans Hauge om den nyligt afdøde rockmusiker David Bowie.

Bortset fra hug til diverse journalisters nekrologer i den forbindelse, som jo ikke kan lastes Bowie, frakender Hans Hauge den afdødes værk gennem et halvt århundrede enhver værdi. Alle Bowies 700 sange og andre udslag af hans kreativitet er værdiløst.

Nu afhænger kvaliteten i Bowies livsværk jo heldigvis ikke af, hvad ugenerøse Hauge kan erkende eller ej, men det er forstemmende, at han alligevel finder sine egne meninger så væsentlige, at andre bør indvies i dem. Er det ikke udtryk for selvovervurdering?

Måske skulle han i stedet grunde lidt over, at samme Bowie hyldes af store kunstnere og andre personligheder kloden over, og at han går i graven blandt andet som ridder af den franske æreslegion.

Det værste er dog, at Hauge beskylder David Bowie for at være nazist, med hvad dertil hører. ”Beviset” finder han gudhjælpemig blandt andet i, at Bowie på ”Aladdin Sane”-pladen optrådte med et dramatisk rød-blåt lyn tværs over ansigtet. Engelske nynazister benytter efter sigende også et lyn som symbol, så ergo er Bowie nazist!

Men hvad med lynet, der gennembryder det åndelige mørke? (Gid det måtte ramme Hauge!) Var lynet ikke også symbol for Zeus og er det vel for tusindvis af elselskaber med videre. Det er bare så tåbeligt.

Medgives må det dog, at Bowie i midten af 1970'erne havde et enormt kokainforbrug, som næsten tog livet af ham, og i samme periode kom han med nogle provokerende udtalelser om, at Hitler var verdens første rockstjerne. Bowie henviste her til Nürnberg-demonstrationernes uhyggeligt effektive iscenesættelser.

At han i de mellemliggende år frem til sin død konsekvent lagde afstand til disse formørkede år, ænser Hauge ikke, selvom de altså ligger 40 år tilbage!

Nogen rolle får det heller ikke lov at spille, at Bowie gennem alle årene benyttede sorte, jødiske, muslimske musikere i flæng, havde en sort kæreste på et tidspunkt og de seneste 24 år var gift med en somalier, som han har en datter med. Det er der vist hverken noget nazistisk eller racistisk ved, vel Hauge?

Derimod lyser hele Hauges indlæg af en nærmest ukristelig mangel på tilgivelse og generøsitet. Lidt selvransagelse var på sin plads, når man som Hauge bevidst benytter 40 år gammel og forlængst beklaget tågesnak fra bunden af det dybeste narkomisbrug.

Giver det slet ikke en dårlig smag i munden, Hans Hauge?

Carsten Boldt, Ved Åen 13, Tønder