Prøv avisen

Ateisters har også behov for ritualer

Ikke-troende skal have mulighed for at markere bryllupper, begravelser og fødsler uden religiøs indblanding, skriver Stinus Lindgreen Foto: colourbox.com

Ateister bør kunne komme gennem livet uden religioners utidige indblanding, skriver formanden for Ateistisk Selskab

Lars Sandbeck har et indlæg i avisen den 14. juli, hvor han undrer sig over nogle ateisters behov for ritualer. Jeg mener ikke, at det kræver så megen omtanke at forstå, hvorfor de fleste mennesker har behov for at markere de store overgange i livet. Jeg mener heller ikke, at det burde være så svært at se, at den slags sagtens kan ske uden religiøst indhold.

Men lad nu det ligge. Det, jeg egentlig undrer mig mest over, er, at han bruger det meste af sin plads på at kritisere ateistiske ritualer med udgangspunkt i Ateistisk Selskab. Sandbeck skriver, at han under et foredrag i Ateistisk Selskab oplevede følgende: Ateisterne kunne tåle lidt af hvert, bare ikke kritikken af deres ritual-virksomhed. Det var over-hovedet ikke sjovt, sagde de.

Jeg gætter på, at han henviser til den debat, som vi havde inviteret ham og Lars Christiansen til i januar 2010. Jeg er da glad for, at han oplevede, at vi rent faktisk kan diskutere med andre og tåler kritik. For debatteret blev der den aften. Men jeg kan dog ikke genkende hans referat og hans noget mærkværdige kritik ganske simpelt fordi vi ikke har ritualvirksomhed i Ateistisk Selskab.

I Ateistisk Selskab arbejder vi målrettet for en adskillelse af stat og kirke, således at alle troende som ikke-troende kan leve det liv, de har lyst til. Herunder skal de selvfølgelig også kunne markere fødsler, bryllup, begravelse og andet på den måde, de har lyst med eller uden gudetro.

Ateistisk Selskab arbejder for at skabe rammerne, så også ateister kan komme igennem livet uden religioners utidige indblanding, men hvordan den enkelte eventuelt vælger at markere en højtidelighed, det har vi ingen interesse i at blande os i. Jeg tror egentlig, at de fleste nok kan finde på noget passende selv.

Så kære Lars: Vi tåler selvfølgelig kritik, men vær venlig at kritisere nogle reelle ting næste gang. Gerne noget, vi rent faktisk mener.

Stinus Lindgreen,
Formand for Ateistisk Selskab