Prøv avisen

Børnebrude og omskæring: Giv nu pigerne en bedre chance

Tehani (i lyserødt) på otte år poserer med sin ægtemand, Majed, som hun blev gift med, da hun var seks år, og han var 25 år. Ved siden af ses en anden barnebrud, Tehanis barndomsveninde Ghada. Billedet er taget ved byen Hajjah i det nordvestlige Yemen. Barneægteskab er på dagsordenen, når UNFPA den 5. november åbner fotoudstillingen ”Too Young to Wed” i København. – Foto: ©Stephanie Sinclair/ VII/tooyoungtowed.org.

222 millioner kvinder og unge piger i udviklingslandene har et såkaldt udækket behov for prævention. Det betyder, at selvom de ikke ønsker at få børn, har de ingen mulighed for at forhindre graviditet

Indlægget er skrevet af Pernille Fenger, chef for FNs Befolkningsfond, UNFPAs nordiske kontor

EN UD AF TRE PIGER i udviklingslandene giftes væk, inden hun fylder 18 år. Hver niende endog inden 15-års-fødselsdagen.

Men barneægteskab er et brud på pigernes menneskerettigheder og fører til afbrudt skolegang, seksuelle overgreb, tidlige graviditeter, dårlige fremtidsudsigter og et liv i fattigdom.

Den mest almindelige dødsårsag for 15-19-årige piger i udviklingslandene er komplikationer i forbindelse med graviditet eller fødsel.

LÆS OGSÅ: Kinas kvinder må kigge langt efter ligestilling

16 millioner 15-19-årige føder hvert år. Mange af dem dør i barselssengen og endnu flere får fødselsskader. 9 ud af 10 teenagemødre i udviklingslandene er gift. Hvis vi kan udsætte deres ægteskab, kan vi skubbe deres første graviditet og reducere mødredødeligheden.

Blandt årsagerne til barneægteskab er fattigdom og manglende ligestilling, men også forældrenes ønske om at beskytte pigebørn mod før-ægteskabelig sex.

Forekomsten af barneægteskaber stiger i krigs- og konfliktsituationer som i øjeblikket, hvor syriske flygtninge gifter unge døtre væk til granvoksne mænd i håb om at beskytte dem og sikre deres fremtid.

Det er et langt sejt træk at arbejde for at sikre pigers ret til at bestemme over egen krop og eget liv også på andre områder. Når vi derfor i dag markerer den internationale dag for pigebørn, er det vel vidende, at millioner af piger ikke kan bestemme, om de vil have børn, hvor mange og hvornår.

222 millioner kvinder og unge piger i udviklingslandene har et såkaldt udækket behov for prævention. Det betyder, at selvom de ikke ønsker at få børn, har de ingen mulighed for at forhindre graviditet.

MEN OGSÅ PÅ andre områder halter respekten for pigernes rettigheder bagud:

Vi ved, at uddannelse redder liv og fører til udvikling. Når en pige fortsætter til de højere klassetrin i skolen, er hun mindre tilbøjelig til at blive gift tidligt; et barn af en mor, der kan læse, har 50 procent større chance for at overleve sine første fem år, ligesom risikoen for mødredødelighed er næsten tre gange større blandt kvinder uden uddannelse end blandt kvinder med 12 års skolegang. Men 31 millioner piger i den skolepligtige alder har ikke adgang til skolegang.

Når vi markerer pigebørnenes dag i dag, er det også med visheden om, at piger i 28 afrikanske lande bliver udsat for kønsomskæring ofte udført i den bedste mening for at sikre pigernes fremtid som gifteværdige.

I modsætning til manges opfattelse bunder omskæring ikke i religion og har ingen sundhedsmæssige fordele. Tværtimod er den tusind år gamle tradition en trussel mod pigernes fysiske og psykiske sundhed og desforuden et uacceptabelt overgreb.

I arbejdet med at stoppe pigeomskæring er UNFPA sammen med Unicef gået fra landsby til landsby i 15 afrikanske lande, og siden 2008 har over 10.000 landsbyer afskaffet traditionen efter oplysningskampagner.

Det er vores håb, at mange flere landsbyer vil afsværge traditionen. Ligesom vi håber, at pigers rettigheder kommer øverst på agendaen, når verdens regeringer skal formulere post-2015-målene for kommende årtier.

Ikke for vores skyld, men for de millioner af piger i udviklingslandene, der stadig ikke har ret til at bestemme over deres egen krop og deres eget liv.