Prøv avisen
Global debat

Både vrede og forståelse, efter at prins Harry og Meghan annoncerer, at de nedtrapper kongelige aktiviteter

Prins Harry og Meghan Markles melding onsdag aften om, at de vil gå egne veje, har skabt røre både i kongehuset og i de britiske medier. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/Ritzau Scanpix

Kongehuseksperter forsøger at finde den rette fod at stå på, efter at hertugparret af Sussex har meddelt, at de ikke længere vil være en del af kongehusets frontlinje og i stedet vil dele deres tid mellem Storbritannien og Nordamerika

PRINS HARRY OG MEGHAN MARKLE har igen demonstreret, at de er klar til at gå deres egne veje, og de gjorde det på spektakulær vis ved onsdag aften at udsende en meddelelse over sociale medier om deres planer om at stoppe som, hvad de kalder ”senior royals”. I stedet vil de tilbringe mere tid i Nordamerika og helt uhørt tjene deres egne penge.

Meldingen overraskede alle – også Buckingham Palace – som halvanden time senere kom med en officiel udtalelse ad de traditionelle kanaler.

”Diskussionerne med hertugen og hertuginden af Sussex er på de tidlige stadier. Vi forstår deres ønske om at tage en anden tilgang, men dette er komplicerede emner, som det vil tage tid at arbejde sig igennem,” lyder den kortfattede reaktion. Men som de fleste britiske medier skriver, så var dronning Elizabeth ”skuffet”, hvilket er en meget stærk kritik i den kongelige ordbog.

MELDINGEN TOG OGSÅ de britiske medier på sengen, da de kun havde få timer til at analysere den nye situation inden deadline på torsdagens avis, hvor den kongelige nyhed ryddede forsiden på stort set alle aviser, som ellers bød på nyheder om Iran, flystyrt og premierminister Boris Johnsons første møde med den nye formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen.

Avisen The Times skriver i en lederartikel, at meldingen som sådan ikke er overraskende, eftersom parret ikke har lagt skjul på deres utilfredshed med dets rolle i kongehuset.

”Det er meget få, der vil klandre parret for ønsket om at træde et skridt tilbage fra det kongelige liv. Prins Harry har aldrig gjort nogen hemmelighed ud af, at han ikke bryder sig om den kritiske opmærksomhed, der følger med. Han er stadig forfulgt af minderne om behandlingen af hans mor, Diana, prinsesse af Wales, og har talt om sin frygt for, hvordan den samme opmærksomhed vil påvirke hans hustru,” hedder det i lederen, som kalder beslutningen forståelig, selvom avisen klandrer den kluntede måde, den blev offentliggjort på.

I den anden boldgade skruer den markante tv-vært og redaktør Piers Morgan op for vreden i en kommentar i avisen Daily Mail, hvor han direkte opfordrer dronningen til at fyre parret på gråt papir fra ”The Firm”, firmaet, som kongefamilien også bliver kaldt.

”Jeg har set en del skammelig kongelig opførsel i min tid, men når det kommer til arrogance, rethaveriskhed, grådighed og bevidst mangel på respekt, kan intet matche den opførsel, vi ser fra hertugen og hertuginden af Sussex,” lyder det i bredsiden fra Piers Morgan.

NOGET, SOM OPTAGER flere kommentatorer er, hvordan parret, som de skriver, vil blive ”finansielt uafhængige”.

Ifølge Tina Brown, tidligere redaktør af magasinerne Vanity Fair og The New Yorker og forfatter til en biografi om prinsesse Diana, vil det være muligt.

”Der venter en hel verden af finansiel succes for dem. Der har aldrig før været et kongeligt par, som er så forbundet med karisma og stjernestatus. Meghan har set på det landskab og set, at de kan gøre det med succes og samtidig forfølge deres humanitære interesser uden at være hæmmet af at være en del af den kongelige familie,” siger Tina Brown til BBC Radio 4.

Her gør hun det også klart, at planerne om at være halvt inde og halvt ude af kongehuset ikke vil holde i længden.

I avisen The Guardian peger kommentatoren Caroline Davies på, at Harrys onkel, den nu ret usynlige prins Edward, jarlen af Wessex, måtte opgive en sideløbende erhvervskarriere.

”Jarlen og grevinden af Wessex kæmpede uden held med at kombinere højt profilerede jobs i tv og pr med deres kongelige forpligtelser. De blev beskyldt for at udnytte deres position kommercielt, før de begge opgav deres forretninger i 2002 og helligede sig de royale opgaver på fuld tid,” skriver Caroline Davies.